Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik_Kujawy napisał:

wiesz co obecnie nie wiem ale w połowie lispopada sprzedawałem 14szt to po 7,4 netto poszły, a od tego czasu miały być lekkie podwyżki więc wiesz to co mówię ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Jeśli dbasz o hodowlę, to jakoś się kula. Koszty żywienia każdy ma inne, a ewentualny zysk to złożony jest. No ale załóżmy bydło to lipa nie opłaca się ok. To powiedz w co iśc mając 45ha w tym połowa dzierżaw??? bo z ziemi nie wyżyjesz a na etat iść to nie zamierzam??? Świnie??? No proszę Cię....

a czy ja namawiam do świń????  pisze ze bydło opasowe to obecnie najmniej opłacalna hodowla. Nasz wojne na wszchodzie za pasem mercosul do tego pazerne ubonie i masa handlarzy to sprawia ze  bydło opasowe w polsce nie rozwinie sie na wysoka skale chyba ze w kombinatach po tysiace sztuk z hormonami wzrostu w paszy

Opublikowano
13 minut temu, Rolnik7343 napisał:

👍

tak sobie czytam Twoje posty i z charakteru wynika iz normalnym gosciej jesteś lub zbyt niesmiały ale ja obstawiamże zwyczajowo że sobie w ch*ja na forum lecisz robiąc z siebie .... pierdołe wiec szacun za poczucie humoru  i wkrecenie forumowiczów .

Opublikowano

hodowle poniżej 50szt nie mają racji bytu, do 100 wegetacja. Co powyżej jest jakaś szansą. Na większych partiach zawsze zarobisz lepiej niż na małej. a co do ubojni dziadostwo było jest i będzie smutne to... dlatego ja osobiście sprzedaje na wagę żywą od niedawna bo poubojówka to mnie tak ojeba** że kosmos. może nie każdy tak robi no ale... Każdy ma prawo się zgadzać lub nie, ale górka jeszcze przyjdzie, ale to musi troche tych sezonowców przejśc na strusie alpaki króliki itd

• Like 2
Opublikowano
soltys48 napisał:

Cielaki dla siebie, chciałem jeszcze dwa graty kupić-ładowarkę i lawetę.Ładowarki obejrzeliśmy 4 i wszystko szroty.Lawete po którą jechaliśmy -umówione ze sprzedającym co do godziny wziął dziad sprzedał i zapomniał poinformować o tym, no w końcu co to jest 250km w jedną stronę

Jaka ładowarkę szukasz? Do jakiej ceny?

Opublikowano

nie skupiam się na marce, do 60 na gotowo

Teraz żałuje bo w piątek była fajna 520 50 na łysych oponach to sie zastanawiałem , dziś już niema

Ważne jest jedno nie może być za duża, może jakaś manitka , może sambron

Opublikowano

k**wa ten temat się panoszy jak asf. Trochę mnie nie było a tu ,najebane postów

Opublikowano
soltys48 napisał:

merlo fajne wg mnie nawet bardzo ale ciut duże,

Jutro będę u znajomego co ściąga ładowarki może ma coś małego i zapytam szwagra bo on też czasem zalatwia ładowarki ale to bardziej pod zamówienie.

Opublikowano

merlo akurat jest chyba najmniejsze z ladowarek o podobnych parametrach. 

Ale jak napisales o jcb 520 50 to raczej malucha szukasz i tu dobra rada bo to wszystko na hydrostacie jest dobrze testuj bo w zaleznosci od ladowarki bedziesz mial wydatek 10 -30 tys zl za ten hydrostacik.

Opublikowano
30 minut temu, jarecki napisał:

tak sobie czytam Twoje posty i z charakteru wynika iz normalnym gosciej jesteś lub zbyt niesmiały ale ja obstawiamże zwyczajowo że sobie w ch*ja na forum lecisz robiąc z siebie .... pierdołe wiec szacun za poczucie humoru  i wkrecenie forumowiczów .

czy ja wiem czy pierdołę ? jak trzeba to piszę serio a innym razem jak trzeba to piszę żartem

Opublikowano

520-50 jest mała i skrzynia w niej jest nie do zabicia. Trzeba tylko patrzeć w piasty czy przypadkiem nie widać opilkow bo jak są to spory koszt może być naprawy. Druga sprawa fajnie byłoby sprawdzić pompę od hydrauliki. Reszta raczej w 520-50 jest pancerne.

Opublikowano

jutro poraz pierwszy w życiu sprzedam partie byków z których dwa bedą w klasie P Jak kupowalem to 6 ważyly 1700 kg po roku u mnie jedem ma ze 450 a drugi mało ponad 500 tak sie wypasły !!! Trzeba było nimi w ubiegłą zimę😁 wilki nakarmić

• Confused 1
Opublikowano

takie opinie słyszałem o nich że to pancerne diabły, tą którą oglądałem miała 2 pompy, do hydrauliki i do kierowania

5 minut temu, marijusz napisał:

lepiej drzwi powieksz niż małą masz sie całe życie męczyć Albo przegubowa

przegubowej nie chce a powiększenie drzwi odpada -taka konstrukcja niektórych budynków

Opublikowano
soltys48 napisał:

takie opinie słyszałem o nich że to pancerne diabły, tą którą oglądałem miała 2 pompy, do hydrauliki i do kierowania

5 minut temu, marijusz napisał:

lepiej drzwi powieksz niż małą masz sie całe życie męczyć Albo przegubowa

przegubowej nie chce a powiększenie drzwi odpada -taka konstrukcja niektórych budynków

Pancerne i palą bardzo bardzo mało a siły mają dość sporo;) Tylko zwróć uwagę na ten olej w piastach ja bym od tego zaczął oglądać.

Opublikowano
3 minuty temu, marijusz napisał:

jutro poraz pierwszy w życiu sprzedam partie byków z których dwa bedą w klasie P Jak kupowalem to 6 ważyly 1700 kg po roku u mnie jedem ma ze 450 a drugi mało ponad 500 tak sie wypasły !!! Trzeba było nimi w ubiegłą zimę😁 wilki nakarmić

jeden co sie umie przyznac do porazki w hodowli wieszosc po 900kg byki odstawia

Opublikowano
4 minuty temu, marijusz napisał:

druga partia jałówek jak była sprzedawana to jedna też miała koło 450kg a to dla tego że była najmłodsza i reszta odganiała ją od stołu paszowego także zadko załapała się na śrut i dodatki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v