Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy ja  pragnę posypać głowę popiołem , myliłem się strasznie mówiąć ze z byków niema pieniędzy))))) Jarek miał racje z byków się można rozwijać i inwestować)))))  Dopiero po 8 latach to zrozumiałem)))) Sprzedałem byki i starczyło mi na burzenie obory, wygrodzenia do świń nawet spłaciłem jeden kredyt przed terminem i to 2 lata przed)))) Jak to się mogło stać???)))

Opublikowano
1 minutę temu, kanalia36 napisał:

Koledzy ja  pragnę posypać głowę popiołem , myliłem się strasznie mówiąć ze z byków niema pieniędzy))))) Jarek miał racje z byków się można rozwijać i inwestować)))))  Dopiero po 8 latach to zrozumiałem)))) Sprzedałem byki i starczyło mi na burzenie obory, wygrodzenia do świń nawet spłaciłem jeden kredyt przed terminem i to 2 lata przed)))) Jak to się mogło stać???)))

śniło ci się

Opublikowano

No można się rozwijać,pierwszy raz w życiu tak na ostro zaatakował mnie mój byk.jak spierdalałem to nawet kojca nie dotykałem.odkryłem w sobie sportowca

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik_Kujawy napisał:

na dziś 100 kilka przeróbek i będzie 120. Poranne karmienie ok 2,5h popołudniu 1h. 2 razy w tygodniu ścielenie, i wiadomo jak coś zachoruje to jakieś szczepienia itd

I z ręką na sercu ze wszystkimi uprawami , żniwami i sianokosami Dasz radę sam??

2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

@soltys48 a bo ja wiem .... nie chce mi się liczyć ;) teraz pewnie  bedzie koło 40 ale i tak przy nich nie robi to jemu bez różnicy

Bo jak sam napisałeś ma bydło po szopkach ;) postaw jedną dużą wiatę to i 150 szt. sam ogarniesz bo wszystko maszynami zrobisz

1 minutę temu, JarekBazydlo napisał:

Sołtys nie ogarniasz bo masz w kilku budynkach i pewnie w kilku lokalizacjach. Jeden budynek lub dwa do tego paszowoz i spokojnie 100szt sam ogarniesz i dziennie zejdzie Ci godzinka.

Ok Macie rację, jednak jest jedno ale....

Przy zmiennej sytuacji kiedy sie to spłaci?? Dla mnie taniej jest utrzymać pracownika niż stawiać nowy budynek

Ponadto uważam,ze nawet z takim budynkiem w gorącym sezonie pracownik jest niezbedny a wtedy na chwilę znaleźć problem

• Like 1
Opublikowano

Zysk jest wtedy, gdy sprzedajesz ostatnią partię i kończysz z hodowlą. 

Opublikowano

Sołtys, sam przyznajesz, że utrzymuje Cię kobieta, to jak z tą opłacalnością?

Obsiej te 20 ha i idź na etacik

Opublikowano
1 minutę temu, WiesławZetor napisał:

Zysk jest wtedy, gdy sprzedajesz ostatnią partię i kończysz z hodowlą. 

Wiesiek nie prawda  jeszcze nie skończyłem mam całe .... 5 sztuk)))

Opublikowano
1 minutę temu, farmer_89 napisał:

moje pytanie ile uchowam bykow na 20 ha? ziemia 3-4 klasa

bez kozery powiem: pińcet

Opublikowano
1 minutę temu, WiesławZetor napisał:

Sołtys, sam przyznajesz, że utrzymuje Cię kobieta, to jak z tą opłacalnością?

Pani utrzymuje dom , pieniądze z gospodarki są pompowane z powrotem w gospodarkę

Wiesz ile zwiększyłem gospodarstwo w 4 lata??

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

I z ręką na sercu ze wszystkimi uprawami , żniwami i sianokosami Dasz radę sam??

Ok Macie rację, jednak jest jedno ale....

Przy zmiennej sytuacji kiedy sie to spłaci?? Dla mnie taniej jest utrzymać pracownika niż stawiać nowy budynek

Ponadto uważam,ze nawet z takim budynkiem w gorącym sezonie pracownik jest niezbedny a wtedy na chwilę znaleźć problem

mówiliśmy o bydle że daję radę sam, tak daję radę sam. Jeśli chodzi o pole to ojciec mi trochę pomaga, jest na emeryturze i trochę na ciągnik wsiądzie nie powiem że nie. Ale mówię uczciwie na naprawy maszyn czasu tak średnio już mam, dla mnie podstawa to byki i pole.

Opublikowano
2 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Sołtys zależy od regionu Polski z tymi pracownikami. U nas gorzej kogoś znaleźć na dłużej ale na tydzień czy dwa jest sporo osób a potem idą balowac i wtedy ich kilka tygodni nie ma;)

U mnie niema wcale ludzi do pracy wiec jak już mam to trzymam , mimo że czasem mnie do kurwicy doprowadza

Myśleliście co w razie choroby?wypadku? Przy takiej hodowli -kto tym się zajmie??

1 minutę temu, Rolnik_Kujawy napisał:

mówiliśmy o bydle że daję radę sam, tak daję radę sam. Jeśli chodzi o pole to ojciec mi trochę pomaga, jest na emeryturze i trochę na ciągnik wsiądzie nie powiem że nie. Ale mówię uczciwie na naprawy maszyn czasu tak średnio już mam, dla mnie podstawa to byki i pole.

czyli de facto sam nie ogarniasz

Opublikowano
4 minuty temu, farmer_89 napisał:

moje pytanie ile uchowam bykow na 20 ha? ziemia 3-4 klasa

ja na 100 byków 15kuku 5 traw. Byś musiał słomę i zboże dokupić

Sołtys i tu jest problem, od wielkiej biedy mam brata kilka dni porobi ale na dłuższą metę to problem wiadomo...

Opublikowano

Jak człowiek myślał by kto się tym zajmie to by całe noce nie spał tylko myślał jak co niektórzy na tym forum. Trzeba się cieszyć że rano się wstało i z tego co się ma i starać się dążyć do swoich celów.

Opublikowano

@soltys48

Specjalnie przejrzalem na szybko jakies 15 rozliczen tylko z tego roku to akurat mialem malo P klas ale statystycznie 80% otlusczenie 1 20% otluszczenie 2.

Nie kojarze P w otluszczeniu 3 ale szczerze mowiac nie zwracam uwagi na otluszczenie ni na zywo ni na rozliczeniu CHYBA, ze wyglada mi na w ch*j tlusta i sie zastanawiam czy nie bedzie otluszczenia 4/5.

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

U mnie niema wcale ludzi do pracy wiec jak już mam to trzymam , mimo że czasem mnie do kurwicy doprowadza

Myśleliście co w razie choroby?wypadku? Przy takiej hodowli -kto tym się zajmie??

czyli de facto sam nie ogarniasz

wiesz zależy ile ha... kiedys było 30 i mniej bydła to jeden by ogarnął. na dziś 60ha i 100 bydła jest co robić, po żniwach będzie 100ha i do 12szt bydła chce dojść do końca roku to samemu będzie ciężko...

Opublikowano
Przed chwilą, JarekBazydlo napisał:

Jak człowiek myślał by kto się tym zajmie to by całe noce nie spał tylko myślał jak co niektórzy na tym forum. Trzeba się cieszyć że rano się wstało i z tego co się ma i starać się dążyć do swoich celów.

Myśleć trzeba a dlaczego? Mnie w tej chwili spotkała taka sytuacja i co??  Niema nikogo w "zastępstwie" i co z ogonami? do lasu?

@Kentar Dziś oglądałem rozliczenia od Biernata i 2 krowy P klasa otłuszczenie 3 i 35-37% wybicia(pewnie coś poszło w kontener)i co mnie zdziwiło R w 2

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik_Kujawy napisał:

wiesz zależy ile ha... kiedys było 30 i mniej bydła to jeden by ogarnął. na dziś 60ha i 100 bydła jest co robić, po żniwach będzie 100ha i do 12szt bydła chce dojść do końca roku to samemu będzie ciężko...

czyli powierzchniowo jak i u mnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v