Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, tomaszmab napisał:

Mówił że na dwa lata koszta dzielił to chyba je sprzedał jako dwuletnie

On powiedział coś takiego "przez dwa lata byki trzymamy do 30 miesięcy" 🤔 

Ciekawe co miał na myśli. Ale koszty dzielil na dwa lata 

Gienek z Plutycz trzyma 2,5 roku i 4 tys bierze i mówi że gospodarkę trza szanowac

• Haha 2
Opublikowano

jakby nie liczyć to i tak grosze zostają, albo na zero sie wychodzi

Opublikowano

a ty dając 8 kg paszy tresciwej dziennie na sztuke ile zarabiasz ?

Opublikowano

co wkońcu sie doliczyłeś że nic z kupnego odsada nie zostaje i na mamki przechodzisz ? :D

Opublikowano
2 minuty temu, rejvas napisał:

co wkońcu sie doliczyłeś że nic z kupnego odsada nie zostaje i na mamki przechodzisz ? :D

Jak bys czytał dokładniej wiedział byś że docelowo chce stado mamek powiększyć do około 50-60szt i sprzedawać odsadki plus swój opas do dużej wagi. Do tego cały czas zmierzam już przez kilka lat i nie poddaje sie tak łatwo jak Ty bo jeden rok był lekki kryzys to trzeba zmieniać cały profil gospodarki. Bo łatwo jes zrezygnować tylko gorzej zacząć znów od 0 więc tak jak pisałem wczesniej wiecej pracuj a mniej pisz głupot że się nie opłaca.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, rejvas napisał:

jakby nie liczyć to i tak grosze zostają, albo na zero sie wychodzi

to z czego spłaca się często spore kredyty ? ojciec daje emerytury ? a może teść ? albo chodzi i kradnie kable po nocach ?

Opublikowano

już ci pisałem z dopłaty :D gdyby nie dopłaty to za rok puste obory i wiaty 

Opublikowano

O opłacalności bydła na opas można powiedzieć że zostaje z tego ale czy na tyle dużo żeby twierdzić że to sie opłaca to nie wiem. Opłaca to się krowa mleczna na koniec 6 lakacji gdy dała 6 zdrowych cieląt i z 50tys litrów mleka w zdrowiu 😉

• Thanks 1
Opublikowano

Jak tam ten export lm do Angeli wypalił ? Miałem sporą przerwę.a co do opłacalności  to jak ktoś lubi dorabiać handlarzy paszarnie ubojnie i jeszcze banki przy 200 sztukach to gitara.pgr w każdym gospodarstwie 

Opublikowano

nawet niech 1 tys zł zostanie z tego byka to ile ich trzeba miec żeby kupować nowe maszyny i sie rozwijać ? 1000 sztuk ? bo mając 20-30 sztuk to nowe maszyny i samochody można sobie tylko w internecie oglądać :D

co innego jak ktoś liczy wszystko razem z dopłatami to potem mu 3 tys z byka zostaje :D

Opublikowano

A mając 50ha z czego pieniądze sensowne robić na nowe maszyny? U mnie w okolicy Ci którym nic się nie opłacało albo wszystko sprzedali lub oddali w dzierżawę. A Ci którym siè chce chcieć dalej funkcjonują i się rozwijają. I prawie każdy bydło tu ma. Więc słucham jakim cudem jeszcze szczawiu nie rzrą???

Opublikowano

predzej czy pózniej też przestaniesz sie oszukiwac i skonczysz z bydłem przy tej opłacalnosci 

Opublikowano (edytowane)

@Rolnik_Kujawy, rozwój gospodarstw bierze się stąd, że na wsi żyje się bardzo oszczędnie. Jak rolnik żyje na poziomie miastowego zarabiającego w granicach 4000-5000 zł na rękę i nie ma 100 ha+,  to oszczędności nie ma wcale. Jak do życia na poziomie dołoży jeszcze nowe  maszyny, to wtedy jest atakowany przez wierzycieli z każdej strony. Możesz mnie atakować za ten post, ale taka jest prawda. Na wsi modernizują się gospodarstwa, gdzie mieszkają sknery i kredytobiorcy.

I jeszcze jedno, gdyby tak każdy zwiększał produkcję jak tutejsi napieracze, to byki byłyby w cenie macior...

Edytowane przez Piegus
Opublikowano

Byk obecnie to taka maszyna do utylizacji produktów polowych co wsadzisz to i odzyskasz jak nie zdechnie ale żeby na tym kokosy uklepac to ni ch.ja.przy zł dochodu na byku dziennie to do średniej  krajowej daleko

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik_Kujawy napisał:

Pierdolenie takie, może tak może nie, na pewno wyrocznią nie będzie tu af. Póki co dostawiam. A i odpowiedz na pytanie bo jestem ciekaw???

chcesz sie przekonac jaki to biznes te opasy ? zrób prosty eksperyment, nie dotykaj dopłat tylko spróbuj utrzymac wszystko z samych opasów, bardzo szybko ci uszy opadną :D

Opublikowano (edytowane)

Jak zabiorą dopłaty to gospodarki pójdą na sprzedaż, komornicy zajmą majątki kredytobiorców, bezrobocie w kraju wzrośnie i spadną płace, bo nagle przestanie się opłacać. Taki to rozwój na wsi. Ale widocznie jeszcze trochę muszą gwint dokręcić, bo niektórzy nadal mocno fantazjują. Dopłaty to powinien być dodatek dla rolnika za ryzyka idące w parze z rolnictwem, a nie dochód niezbędny do funkcjonowania gospodarstw. W związku z tym, że tak nie jest, to trzeba na szybko kombinować suszowe, bo przed wyborami zaczęłyby bankrutować gospodarstwa.

Edytowane przez Piegus
Opublikowano
6 minut temu, rejvas napisał:

chcesz sie przekonac jaki to biznes te opasy ? zrób prosty eksperyment, nie dotykaj dopłat tylko spróbuj utrzymac wszystko z samych opasów, bardzo szybko ci uszy opadną :D

Dalej tu nie widzę odpowiedzi na wczesniejsze pytanie. A jeśli dobrze wiem to dopłaty to tzw rekompensata produkcji, a nie pieniądze na wzkacje więc czemu nie mam ich ruszać? A i jeszcze czy ktoś żyje skromnie czy rozrzutnie... jego sprawa jak lubi tak ma.

Opublikowano (edytowane)

dlatego lepiej od razu sobie roboty poszukac i zdobywać doswiadczenie w innych branżach a ziemie traktowac jako fajny dodatek dopóki kase płacą, bo to sie skończy predzej niż nie jednemu sie zdaje .....

Edytowane przez rejvas
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v