Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, soltys48 napisał:

Myśleliście co w razie choroby?wypadku? Przy takiej hodowli -kto tym się zajmie??

sprzedać to zawsze bedzie komu :ph34r:

Opublikowano

Na krótki okres zawsze szwagier czy jakiś braciak pomoże a nawet mam kolegę z wioski co ma małą gospodarkę i też by przyszedł pomoc w razie potrzeby z taką sytuacją nie ma problemu. Gorzej jakby trzeba było na dłuższy okres nie robić. Ale to wtedy człowiek będzie się martwił.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, soltys48 napisał:

Myśleć trzeba a dlaczego? Mnie w tej chwili spotkała taka sytuacja i co??  Niema nikogo w "zastępstwie" i co z ogonami? do lasu?

@Kentar Dziś oglądałem rozliczenia od Biernata i 2 krowy P klasa otłuszczenie 3 i 35-37% wybicia(pewnie coś poszło w kontener)i co mnie zdziwiło R w 2

W sensie, ze dziwi Cie przy krowie w Rce otluszczenie 2, ze za niskie czy za wysokie?

Edytowane przez Kentar
Opublikowano
4 minuty temu, farmer_89 napisał:

Rolnik_Kujawy  na 100 bykow masz tylko 15ha qq? i 5 ha lak?

tak, no oprócz tego jeszcze zboża paszowe. Chodziło mi tylko o to że na 20ha jesteś w stanie objętościówki zapewnić, a treściwe to dokupić zboża i samemu można ukręcić

Opublikowano (edytowane)

Kuźwa cały dzień mnie nie byłem a tu 10 stron 😕 czytać tego nie zamierzam , 

Zapytam tylko czy była chociaż jedna cena? Podejrzewam że raczej nie tylko opłaci nieopłaca bla bla...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Kuźwa cały dzień mnie nie byłem a tu 10 stron 😕 czytać tego nie zamierzam , 

Zapytam tylko czy była chociaż jedna cena? Podejrzewam że raczej nie tylko opłaci nieopłaca bla bla...

przeczytaj od dechy do dechy bo jest tam pewien pomysł na to jak zrobic kase na opasach i to za darmo 

Opublikowano

Dzierżawa co najwyżej od KOWR. Zakup sprzętu ok, ale branie dzierżaw, by siać tam coś dla byków to bzdura.

Opublikowano
2 minuty temu, rejvas napisał:

przeczytaj od dechy do dechy bo jest tam pewien pomysł na to jak zrobic kase na opasach i to za darmo 

Trudno moja strata

Opublikowano
2 minuty temu, WiesławZetor napisał:

Dzierżawa co najwyżej od KOWR. Zakup sprzętu ok, ale branie dzierżaw, by siać tam coś dla byków to bzdura.

Jak chce się wygrać przetarg ograniczony ofertowy, to trzeba mieć dużą hodowlę w stosunku do obrabianego areału.

Opublikowano

Ja mam piachu trochę w dzierżawie,ale tylko dlatego że to 300m od domu.

Opublikowano

Dzierżawa jest na pewno biznesem dla właściciela. A Wy bierzecie te piachy, ładujecie obornik, gruby czynsz i kłaniacie się nisko właścicielowi pola, by nie odebrał tylko i nie dał sąsiadowi. A plony ładujecie w byki i robicie byznes życia...

Opublikowano
1 minutę temu, WiesławZetor napisał:

Dzierżawa jest na pewno biznesem dla właściciela. A Wy bierzecie te piachy, ładujecie obornik, gruby czynsz i kłaniacie się nisko właścicielowi pola, by nie odebrał tylko i nie dał sąsiadowi. A plony ładujecie w byki i robicie byznes życia...

Znasz moje realia brania dzierżaw? Nigdzie nie daję wiecej niż wysokość dopłat podstawowych i tylko to za najlepsze działki, wszystkie inne pożytki dla mnie.Ponadto dzierżawy notarialne na min 10 lat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v