Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, zetorki12 napisał:

Poważnie pytam . Znajomemu ze trzy tygodnie temu cielak padł , a z pół roku temu duża sztuka . Na 99% przekonany jestem że do powiatowego nie zgłaszał . Nie chce mi się teraz dzwonić do niego i straszyć .

Nie wiem jak u was Ale u mnie jak dzwonię na bakutil to za każdym razem' od razu  kobietka przez tel mi mówi że mam zgłosić do PIW i w Arimr to samo jak idę z paszportem to pytanie czy już zgłaszałem do weterynarii . 

Opublikowano
Bananek napisał:

DANDYS napisał:

oni mandat mi wystawia ze nie zgłosiłem do nich w terminie , od razu wszystko sprzedaje

po takim czymś weterynaria już się nie podniesie 😀😀😀

A bo ile można się użerać, im to wszystko trzeba w terminie ale nam to kłody pod nogi, mają nas w powtarzaniu.

• Thanks 1
Opublikowano

Czasami weterynaria sama klepnie to zgłoszenie jak mają dobry dzień, oczekują telefonu u mnie do 7 dni kiedyś zadzwoniła Pani właśnie siódmego dnia podała numer do siebie i kazała oddzwonic i powiedzieć jej ze sztuką padła.😆

Ale oni mogą poczekać z poinformowaniem rolnika że mają o taką akcję ,,jakieś ale,, w ciągu roku od zdarzenia przy kontroli nałożą mandat od upomnienia do 500 stów.

U mnie w tym roku byly 4 kontrolę z weterynarii u brata 2 i jemu 100 wypisała Pani bo o 143 dni za późno nastąpiło zgłoszenie przemieszczenia. 😌

Więc nie ufajcie ludziom od których kupujecie sztuki że ogarną przemieszczenie, bo wykroczenie po obu stronach z automatu do tego jakiś psikus przy kontroli i już procenty dopłat lecą.

Opublikowano
1 godzinę temu, szaman1 napisał:

Dzięki kolego jechał przejazdem i szukał ładnego bydła po okolicy i twierdzi że z ceną się dogadamy. Czyli jak się dogadamy z ceną  to na przelew można mu dać?

Stary  czy  Michał? Ja za starym  kasa na drugi dzień,a było  nawet  tak ze miał pełny  samochód i obejrzał  bydlo , cenę  dogadalismy i kasę przelał na drugi dzień  a za 5 dni zabrał bydlo.Wagi na aucie nie maja.

Opublikowano

@Morion no niestety padł , trochę grosza zainwestowałem  Ale nie dało rady ,cóż takie życie

7 minut temu, damian007 napisał:

Więc nie ufajcie ludziom od których kupujecie sztuki że ogarną przemieszczenie, bo wykroczenie po obu stronach z automatu do tego jakiś psikus przy kontroli i już procenty dopłat lecą.

Zawsze wypisuje dwa przemieszczenia jedno dla siebie drugie osobie z którą robie handel ,i nie czekam aż dupsko ruszy tylko sam załatwiam w arimr

Opublikowano
25 minut temu, Baks00 napisał:

Stary  czy  Michał? Ja za starym  kasa na drugi dzień,a było  nawet  tak ze miał pełny  samochód i obejrzał  bydlo , cenę  dogadalismy i kasę przelał na drugi dzień  a za 5 dni zabrał bydlo.Wagi na aucie nie maja.

A jest chyba jeszcze Rafał, prawda? 

Opublikowano

debrzyna napisał:

Gdzie @Yodasie podziewa Czy to Twoje HH http://www.lubuskihereford.pl/indeatx.html

Moje. Czytam ale nie piszę. Poza tym brat jest na weekend i wieczorem są inne priorytety do zrobienia a nie forum 😂

Opublikowano
11 godzin temu, zetorki12 napisał:

Mniejsza o to . Ja nie pchał bym się tam pomiędzy nie o ile nie było by to konieczne .

A co tam strasznego w nich ? 

Opublikowano
debrzyna napisał:

To czemu sie nie chwalisz stronką Własnie oglądam live Lubuskie Augustowo i wspomniał o tej stronie

Strona jest od roku. Zrobiłem ją w dwa wieczory, na początek starczy.

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Baks00 napisał:

Pierwsze  słyszę, z ich nazwiskiem  jest Andrzej.No ale  pomimo  wieloletniej  współpracy juz  nie handlujemy. ..

Jest Rafał z Woli Lagowskiej, a czemu już nie handlujesz z nim? 

Opublikowano
4 godziny temu, kanalia36 napisał:

e no nie 250 kg zwierzak da się zjeść

ewentualnie sprzedaj sołtysowi jako odsadka, hehehe

Jak pół darmo biere wszystko

3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Dobra . A co się stanie jak do weterynarii się nie zgłosi ?

Trochu problem

3 godziny temu, Ursus932 napisał:

pier**lisz

Nie, nie...Nie tym razem 

2 godziny temu, Bananek napisał:

firma utylizacyjna zabiera to za Free. 

Jakie Free??

PR,wychodzi faktura do zapłaty. 

Fakt grosze ale jednak 

2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Poważnie pytam . Znajomemu ze trzy tygodnie temu cielak padł , a z pół roku temu duża sztuka . Na 99% przekonany jestem że do powiatowego nie zgłaszał . Nie chce mi się teraz dzwonić do niego i straszyć .

U mnie mandat min 500

Dobrze że młody mnie zmienił bo ciekawe rzeczy by mnie ominęły 

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

Jakie Free??

PR,wychodzi faktura do zapłaty. 

Fakt grosze ale jednak 

Nic się nie płaci . O czym Ty ?

Opublikowano

@debrzyna polecam się na przyszłość. Zapewniam Będziesz zadowolony 

2 minuty temu, marulekk napisał:

@soltys48 ja nic nie płaciłem za odbiór, kierowca mówił, że jak gmina ma podpisaną umowe tylko niewiem czy z agencja czy z firma utylizującą to rolnik nic nie płaci

Faktura przyszła ale tam było napisane , że zapłacone

Do mnie zawsze fv przychodzi trzeba do każdej szt dopłacić ok 50

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v