Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek0406 napisał:

Pytam z ciekawości bo gość nie daleko mnie trzymał tego dużo a w tej chwili widze że zakończył działalność i przerzucił sie na zacielanie jałówek hf. 150 kilo to po co to trzymać?

Mam 3 szt tego, dwie jałówki(jedna zacielona)i tego ancymona, wziąłem to od gościa co biore cielaki-co miałem mu powiedzieć?Dobre biorę a chujowe se trzymaj? Na wielkanoc zatargam go do ubojni i będzie wołowinka

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Mam 3 szt tego, dwie jałówki(jedna zacielona)i tego ancymona, wziąłem to od gościa co biore cielaki-co miałem mu powiedzieć?Dobre biorę a chujowe se trzymaj? Na wielkanoc zatargam go do ubojni i będzie wołowinka

Szacun za podejście dla mnie w tych czasach to podstawa do handlu.

Opublikowano

staram się być powiedzmy w porządku i tego samego oczekuję od drugiej strony, i tu robi sie problem.Z ludźmi z którymi handluje jakiś czas niema żadnych problemów mówią co jest czy było leczone itd , najgorzej jest  u "nowych"a to dżirseja chcą wcisnąć jako lymuzyna a to naszprycowane cielaki tylko to ma krótkie nogi

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek0406 napisał:

Szacun za podejście dla mnie w tych czasach to podstawa do handlu.

Jak ja jako handlarz pisalem, ze zdarzaja mi sie krowy z wybiciem 30 paru procent i je zabieram bo biore tez dobre, to mnie wyzwali, ze padline skupuje nie bydlo. :)

Glupio to zabrzmi, no ale jak sie handluje to na dobre i na zle.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał:

I se buduja wlasne pgry .tylko ze pgr mial pracownikow a tu rodzina i dzieci nic poza rolnictwem nie widza a zycie ucieka.tylko ta nadzieja moze bedzie lepiej moze sie uda splacic

Ci też maja pracowników. Tylko ze traktowanie raczej gorsze niz niegdys w PGR. Raz zajechalem do pewnego gościa ( 150 krów ) i drugie tyle mlodziezy to mówił mi że ostatnio pracownicy przyszli po podwyżkę to ten im Ją dał ale ... Jak to mi powiedział : " skoro myślą że rolnik ma tak super to niech za***prza teraz dodatkowo przy bykach .. Dokupił im kilkadziesiąt byków z Litwy na opas aby po podwyżce mieli więcej roboty 🙄🤔

Opublikowano
9 godzin temu, Mikruss napisał:

W czwartek pojechaly jalowki srednia na ogolnej 640 kg, poszly na wbc I tak

o 12.6

o- 12.4

r 13.8

r+ 14

ceny netto,  srednia cena w przeliczeniu na zywa wage i po odjeciu 6% na opas wyszla 7.75 za kg netto. 

Do kogo sprzedane??

Opublikowano

🤔aż tak? "byle oddychało"? nie szukasz nowego dostawcy ??? 😂😂😂

Opublikowano
2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

🤔aż tak? "byle oddychało"? nie szukasz nowego dostawcy ??? 😂😂😂

szukam zawsze, stwierdzenie "byle oddychało" nie tyczy się zdychów które padną zanim dojadę , sztuka ma być zdrowa a czy jest chuda czy tam mała nie robi problemu i jeszczce jedna ważna rzecz nie może mieć mniej niż "zaschniętą "pępowinę, młodzików nie biorę

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, tomaszmab napisał:

Doplatowy szkodnik ? Hmm a kto to taki ? 

Taki, który zbiera niewiele więcej niż sieje i gdyby nie dopłaty, to musiałby dokładać do pola.

Edytowane przez Piegus
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Za połowe tego przywioze Ci na podwórze roczniaka

Przerabialem już jerseya, brown swisa i ich mieszanki z angusem. Miałem kiedyś takiego gospodarza co miał wielką inwencję twórczą względem wyboru nasienia. A że układ był taki że brałem wszystko no to musiałem przeboleć te cuda. Ale za to mieszanki z sm i lm miał przednie.

Opublikowano
1 godzinę temu, gregory81 napisał:

Trzy dni się pogotuje i kapustę palce lizać :) niczym sarnina :)

Nie bieduj.sam sie wprosisz na kapuste i steka.nawet kanalji slinka pocieknie  i zechce dolozyc sloninki do kielbasy w zamian za petko

Opublikowano
1 godzinę temu, donweter1989 napisał:

Przerabialem już jerseya, brown swisa i ich mieszanki z angusem. Miałem kiedyś takiego gospodarza co miał wielką inwencję twórczą względem wyboru nasienia. A że układ był taki że brałem wszystko no to musiałem przeboleć te cuda. Ale za to mieszanki z sm i lm miał przednie.

BS to chociaż duży rośnie prawie jak hf tylko mięsa ze świecą na nim szukać😐

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v