Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
39 minut temu, dzikidaniel napisał:

Ale ja ci nic nie każę, tylko sugeruję że skoro ta ścieżka ci nie pasuje to możesz iść do tej pracy i mieć tych frajerów dokładających do bydła głęboko.

I powtarzam, od zeszłego roku jest kryzys w temacie, bo skoczki nastawiali byki w każdym szałerku i masz nadmiar bydła, co skrzętnie wykorzystują skupujący.  Dziś jest problem, a co było powiedzmy 2 lata temu? Wiesz skąd to się wzięło? Dziś wstawiasz cielaki, za 20 miesięcy wiesz po ile sprzedasz? Ba, siejąc zboże na jesieni nie wiesz po ile na żniwa sprzedasz, tyle że zboże może rok poleżeć, byk za rok już za stary jest. Najszybciej jest ze świniami, ale nie wiesz czy jak dziś wstawisz 500 prosiaków i na dziś tuczniki są po 6 zł to czy tak będzie za 3 miesiące a nie czasami 3 zł?

Chcesz stabilności to idź na etat, w gospodarce to niestety rosyjska ruletka, dziś może być hossa (jak w styczniu zeszłego roku), a za 3 miesiące bessa i wszyscy sprzedawajcie bo się nie opłaca.

soltys48, dziś byłem koło Czerska w Malachinie i tam stoi kilka ładowarek, mniejsze i większe, tam możesz zobaczyć bo chyba nie masz daleko. Cen nie znam bo ciągnikami się interesowałem.

Tu sie z Toba zgodzę. Cała gospodarka to ruletka. Siejesz rzepak na jesieni wypiescisz go na 5ton och ach a w maju przyjdzie przymrozek, kwiaty zetnie i jest 2-2.5 tony czyli dokładka lub 0

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/rzad-przeznaczy-prawie-600-zl-na-krowe-mleczna-i-24-zl-na-tucznika,90971.html

będę robił krowy zamiast dzieci Kasa wieksza ,krowa mniej gnoii ciszej ryczy! 

Opublikowano

Myślę,  że z mlecznymi nie będzie szału.  Nie wiem,  czy ktoś będzie  stawiał nowy budynek specjalnie dla dopłat . Jeżeli będzie chciał spełnić  normy w starych budynkach to wiąże się to z redukcją stada,  żeby zwiększył sie ten metraż na sztukę.  Nikt raczej szczytu w oborze nie wywali .

Opublikowano (edytowane)

Kto ma dobrą wydajność mlecznych i nowe budynki nie będzie się bawił w te śmieszne dopłaty... Szkoda tych wszystkich zwierzaków, co będą się pałętać po starych zimnych stodołach i innych garażach dopłatowców, bo piniondze bedo dawać za nie.

Edytowane przez Piegus
Opublikowano
rejvas napisał:

nie zgodze sie z tym ze im wiecej robi ciagnik tym lepiej, wrecz przeciwnie chodzi o to aby maksymalnie zmniejszac koszta a nie zwiekszac i tyle, dlatego w USA wolą zebrac 3 tony pszenicy niż 6 ton bo zysk ten sam a nakładów połowa, zamiast orac stosuje sie uprawe bezorkową, nawozu co kot napłakał i zysk ten sam co przy uprawie intensywnej 

Ty ozzborn już kiedys bydło karmiłes jak w USA a teraz tak narzekasz na opasy 😂😂😂

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ty ozzborn już kiedys bydło karmiłes jak w USA a teraz tak narzekasz na opasy 😂😂😂

dzieki temu ze tak kombinowałem to troche z tego zostało zysku, ale przy dzisiejszych cenach to już nic nie pomoże ;)

no chyba że komuś byki na samej słomie rosną to zarobi :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, dzikidaniel napisał:

soltys48, dziś byłem koło Czerska w Malachinie i tam stoi kilka ładowarek, mniejsze i większe, tam możesz zobaczyć bo chyba nie masz daleko. Cen nie znam bo ciągnikami się interesowałem.

Dzięki, będę na czasie to zajrzę

19 minut temu, debrzyna napisał:

I ta " patologia" bez kosztowa wykończy "pałacowców" z milionowymi kredytami i wrzodami żołądka 

Dlatemu mam w szopkach😉

@Kentar @AdamRo jak byście ocenili klasę??

Był as i twierdzi O😂

20160507_183758.jpg

Opublikowano
24 minuty temu, debrzyna napisał:

I ta " patologia" bez kosztowa wykończy "pałacowców" z milionowymi kredytami i wrzodami żołądka 

Niech trzymają nawet w piwnicy jak dla mnie ,  ale żeby te zwierzęta miały też jakiś komfort.  A nie ,że sie za te 600zł naje**e i zapomni , że ma krowy do nakarmienia.  Nie wyobrażam sobie hodowli np bez poideł na oborze.  Szkoda męczenia siebie i zwierząt . 

Moim zdaniem social zawsze rodzi patologie,  choćby tą handlową.  

29 minut temu, przemek28_28 napisał:

No w mojej okolicy ludzie maja obory jak pałace właśnie a domy cieknie z dachu.

Też mieszkam w starym domu . Większość  dnia spędzam w "warsztacie pracy" a do domu idę sobie na noc pomieszkać. 

Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał:

Dzięki, będę na czasie to zajrzę

Dlatemu mam w szopkach😉

@Kentar @AdamRo jak byście ocenili klasę??

Był as i twierdzi O😂

20160507_183758.jpg

Może być O klasa byle zapłacił jak za E klasę i wszyscy zadowoleni. Jaką cenę zaproponował jeśli można wiedzieć?

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, soltys48 napisał:

@juzek89Za tego i sima obok po 6,7 netto jak pójdą razem, tylko cóś miał łoko słabe co do wagi

Czyli cena bez rewelacji no bo O. Ja na "ICH" łoko to nawet nie zwracam uwagi , bo po co

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v