Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, bobienko napisał:

Później było ,,kto ma owce ten baran,,

Blisko mnie mieszka prezes Podlaskiej izby rolniczej i ma 500 sztuk wrzosówki?dobrze gadam?ta z czarnymi nogami i łbem.ale jakiś mega zadowolony to nie jest chyba tylko dopłatą z niej zostaje.

Za jednego byka kupisz 25 owiec.a jaki prezes bedzie zadowolony

Opublikowano

to ile owca 200zł ? toż to sto razy lepszy interes niż byki bo samej dopłaty 100zł czyli po 2 latach zwrot inwestycji, a co masz z byka jak dopłaty przez 2 lata 600 a byczek nadajacy sie do czegokolwiek 2-2.5 tysiaca nie mówiac juz o cenach odsadkow 

Opublikowano

znajomy ma 3 ha za domem  nadobył 3 cielaki byki za to że dał sąsiadowi dzierżawy w ten sposób się rozliczyli te byczki biegały 2 lata  w zime sie chowały do takiej wiatki szałerka starego woda byłą w rowku jadły sobie i sie pasły gadał że resztki po obiedzie tez im dawał ziemiaki marchewki warzywa i owoce z domu co już  były kipeskie sprzedał waga to każdy jebanieć ważył ponad 600 kg przy zerowych kosztach  i zerowej pracy 

Opublikowano

Cielaki mieszańce jałówki to i nawet po 500 zł kupuję się z Mazur ;)

3 minuty temu, rejvas napisał:

to ile owca 200zł ? toż to sto razy lepszy interes niż byki bo samej dopłaty 100zł czyli po 2 latach zwrot inwestycji, a co masz z byka jak dopłaty przez 2 lata 600 a byczek nadajacy sie do czegokolwiek 2-2.5 tysiaca nie mówiac juz o cenach odsadkow 

Opublikowano (edytowane)

Taak 5 lat ;) a paszport wyrabiam po 3 latach co by wiek się zgadzał w papierach 👌 takie średnio mają po 600kg co przy karmieniu praktycznie samym śrutem bez dodatków jakieś 2-3kg dziennie (zależy od wieku)  i kiszonką jest dobrym wynikiem 

Nieraz to hly droższe od mieszańców , to już za ile tam na mazurach  sprzedadzą 

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano

A smakowała ale ja od rolnika kupowałem do 6 zł za żywo( zawsze 6 zł )  teraz chciał 7 powiedziałem że ni h*ja koniec z tym na prubę kupiłęm od kolegi 30 kg z byka co miał ubój z konieczności  i szczerze lepszego mięsa nie jadłem w życiu  pyszne długo rośnie to i ma wartość a nie co te kurczaki  świnie na samej chemi i sterydach aby sie pasza zgadzał 2.6 kg paszy na 1 kg przyrostu w trzodzie jak to sie ma do opasa ?  A że Polaka nie stać na wołowinę każdy wie dlatego żremy te gówno  co tanie  a ja głupi mam swoje i jakoś miałem opory do swojego towaru najwyższej jakości , kiedyś parę razy cięlecine  sie jadło ale nie smakowała mi bo taka w sumie błoniasta była ale z takie byczka ....mmm Już próbowałem z Gesi też bardzo dobre z kaczki . Ale rezygnuje z miesa wieprzowego  nie bedę nikogo dorabiał  idz i kup wołowe 30 zł kg w sklepie a my sprzedajemy po 7 za kg to sobie jednego na rok na własne potrzeby  załatwi zbada mieso zrobi ubój profesjonalny  mieso do zamrażarki i sprawa załatwiona .

Opublikowano

tylko ile masz miesa na tym byku jakbys wyrzucił wszystkie kosci ? 

Opublikowano

ozzborn tak jak wybicie w ubojni

ja nie rozumiem ludzi którzy urazowe bydło sprzedają handlarzą za 500 zł zamiast samemu zjeść

ja 2 lata temu miałem połamane dwa zarłaki po 200 kg i wszystko poszło do zamrażary zaden złodziej  nie dostał  zwierzaka. Dopiero teraz mi sie miesko skończył

Opublikowano

no co ty w ubojni masz podana wage półtuszy z kosciami, teraz pomysl jakie tam sa grube kosci to nie swinia ...

Opublikowano

a wiesz jaka jest smaczna zupa z kości wołowych???? świnia się nie umywa do tego

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, kanalia36 napisał:

a wiesz jaka jest smaczna zupa z kości wołowych???? świnia się nie umywa do tego

zapewne masz racje skoro nawet flaki wołowe są dobre to i zupa na kosciach 

Podobny obraz

za to płaci ubojnia, teraz wywalic cały szkielet i nogi to ile zostanie ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

rolnik to twoje myslenie szkoda słów. 

jezeli zwierzak nie był leczony i nie chorował to debilizmem jest oddawać to handlarzowi

Opublikowano

Żeby to przerobić to trzeba by było kolejna zamrażarkę kupi, zapłacić za ubój i rozebranie i później ktoś jeszcze coś z tego musiał by zrobic ... Jak dla mnie szkoda zachodu wolę mięso z kurczaka na obiad, też się każdy naję 

Opublikowano

Zamrażarka najprostsza 300 l za 1500 zł kupujesz to raz na 15-20 lat . Ubój jest szybszy jak świni, zadnego zaparzania tylko podetniecie gardła Tur tusza do góry patroszenie i obdarcie skóry  nawet nie godzina i rozebranie na elementy kolejna godzina, w czym widzisz problem

Opublikowano
2 godziny temu, Cybulek17 napisał:

Wjedź na kawę po drodze 😜

JAKI powiat? Jestem teraz w NIL

1 godzinę temu, mikcom20 napisał:

Jak po 3-4 zł było za kg to ci wiepszowina smakowała?

Nawet jak będzie po 10 i tak będę jadł. 

Powód jest prosty bo lubię 

47 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Cielaki mieszańce jałówki to i nawet po 500 zł kupuję się z Mazur ;)

Ty to daj mi namiary na takie jałówki. Od każdej 50 odpale 

U ciebie 500 to tam 300?

Opublikowano

Rozbiór nie taki trudny.a dla takiego mięsa to i warto zamrażarkę kupić😁 ostatnio robiłem szponder to mięcha w ch*j na żebrach i smak kapitalny.u nas wołowina nie modna bo droga w sklepie i trudna do przygotowania.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik7343 napisał:

W przygotowaniu tego do zjedzenia 👌 

tak samo jak inne miesa  

zdrowego zwierzaka to troche szkoda dla siebie bo to drogi sport ale jak masz połamańca to oddawać handlarzynie za 500 zł to grzech. Ja wole dołorzyć 700 zł i go zjeśc samemu. a jak robisz to legalnie to i w 400 się zmiescisz

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

JAKI powiat? Jestem teraz w NIL

Nawet jak będzie po 10 i tak będę jadł. 

Powód jest prosty bo lubię 

Ty to daj mi namiary na takie jałówki. Od każdej 50 odpale 

U ciebie 500 to tam 300?

No koło tego ;) ogólnie cena kręci się 600-700zl ale czasem to i poniżej 500 uda się kupić oczywiście już z przywiezieniem z Mazur 

Cielaki przywozu znajomy i praktycznie zawsze na samochodzie ma więcej także można sobie wybierać

Opublikowano

Toż pisałem dawaj namiary za taką kasę biere 

1 minutę temu, Cybulek17 napisał:

GTC , przy starej jedynce 😜 NIL to już znane mi rejony 

Jak nie wypali handel to tamtędy będę wracał na Malbork i do nas na Człuchów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v