Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planujemy w najbliższym czasie wybudować budynek przechowalniczy do warzyw, w lato do owoców. Wymiary 12m x 20m. Pytanie moje jest takie na jaką technologie najlepiej postawić, tradycyjnie pustak+pianka pur(styropian raczej odszedł do lamusa), czy może konstrukcja stalowa+płyty warstwowe? Z pierwszych wyliczeń wychodzi że obiekt murowany będzie jednak tańszy, choć pewnie w trakcie dojdą jakieś koszty pośrednie o których zapomniałem. Chciałbym to zrobić rozsądnie, nie wynajmować do wszystkiego firm, bo to wiadomo wiąże się z kosztami. 

Może ktoś miał podobny dylemat i podzieli się swoją opinią, na jaki obiekt postawił. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Gdyby pieniądze nie stawiane były na pierwszym miejscu to raczej tylko konstrukcja stalowa i płyta warstwowa. 

Budowa szybka, "czysta", cieńszy mur, więc zawsze to parę cm zyskujesz wewnątrz budynku. Łatwo dezynfekować i myć ściany gdy zajdzie taka potrzeba. Łatwo powiększyć budynek o moduł konstrukcji bez wyburzania ścian.

 

I ważne czy tylko chłodnia czy w przyszłości kontrolowana atmosfera. Jeśli ta druga to już teraz musisz zaplanować gazoszczelną posadzkę.

Odnośnie rozplanowania budynku - musisz wiedzieć czego chcesz, bardzo ważne są wymiary komór chłodniczych. Od ich kształtu i wymiarów zależy prawidłową cyrkulacja powietrza. No i optymalne wykorzystanie powierzchni, czyli szerokość, wysokość i długość powinna być wielokrotnościa stosowanych opakowań z uwzględnieniem odstępów na dystrybucję powietrza.

 

Idealna komora to kształt kuli. Jako że nie mamy możliwości takiej stworzyć, a raczej użytkować to najbardziej zbliżony do tego kształtu jest sześcian.

Opublikowano

A płyta warstwowa na łączeniach po kilku latach dalej będzie spełniać właściwości izolacyjne, czy mogą pojawić się rozszczelnienia na łączeniach? Słyszałem że ktoś dawał na płyte cienką warstwę 2-3cm pianki aby uzyskać całkowicie hermetyczną komorę. 

 

 

Opublikowano

Nie wiem. To już musisz u kogoś podpatrzeć.

Na pewno KA czy ULO musi być uszczelniona gazoszczelnie. Czym to robią to nie wiem.

Zwykła chłodnia może być bez uszczelnień.  Jak budynek nie pracuje na fundamencie to chyba nie powinno się nic rozszczelniać.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez dzony9203
      Witam.
      Zastanawiam się nad zrobieniem ramy do bron ciezkich.
      Myślę aby domyślnie miała 6-7 pól, składana oczywiście. Pewnie hydraulicznie. 
      Będzie to ciągnąć ciągnik o mocy 80 koni.
      Z jakiego materiału radzicie zrobić ramę? Profil, ceownik czy może dwuteownik? Jak grubość ścianki?
      Pozdrawiam.
    • Przez jejku
      witam chciałbym się zapytać jakie polecacie warzywa na niewielką działkę czyli w skrucie co zasadzić/zasiać żeby tego było dużo i żeby się opłacało 😆😉
    • Przez PiotrUrbaniak
      Witam planuje postawić przechowalnie na ziemniaka i mam pytanie z czego stawiać i jakie to są koszty może wy budowaliście i wiecie jaki jest koszt budowy m2 gotowego budynku
    • Przez pedzel
      witam będę robił przyczepę jednoosiową sztywną i proszę o  porady co do materiałów:przyczepa o wymiarach 3 x 1,7m burty 0,5m otwierana tylko tylna burta reszta na stałe przyspawana ładowność do max 3 tony na dolny zaczep , mam zrobioną oś z rury grubościennej na piastach z lublina i kołach z lublina ramę myślałem z profila zamkniętego 80x40x3 w kształcie trójkąta na to w poprzek profile 40x40x3 na podłogę blacha 3mm a na burty 2mm czy będzie to miało sens i czy wytrzyma te 3 tony ładunku
    • Przez Artur1211
      Mam w planach budowe chłodni na warzywa o pojemności 100 ton podzieloną na 3 komory chciał bym sie dowiedzieć jaki byl by koszt budowy takiej chlodni.budowa w wojewudztwie mazowieckim prosił bym o polecenie wykonawców dobrych.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v