Skocz do zawartości

Uprawa warzyw na sprzedaż detaliczną


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad uprawą warzyw na sprzedaż detaliczną-lokalną. Mam trochę porzeczki, malin, sadu i zboża. Zastanawiam się, czy uprawa warzyw jest trudna. Na początek myślałem o 0,5 ha, a docelowo 1,5-2 ha. Asortyment raczej ograniczony do marchwi, pietruszki, buraczka, cebuli. 

Najbardziej obawiam się utrzymania plantacji w czystości przed chwastami. Czy to duży problem? - Czytałem sporo i w "integrowanej produkcji..." nie za wiele piszą o środkach na odchwaszczanie. 

Jakie jeszcze wyzwania czekają mnie przy produkcji warzyw? Czy uprawiacie na redlinach, czy normalnie? 

Edytowane przez michal009
Opublikowano

Zależy jakie warzywa.  Uprawa marchwi wymaga profesjonalnego sprzętu.  Takie warzywa jak ogórki ćwikła pomidory cebula kapusta fasolka szparagowa możesz z powodzeniem uprawiać.  Dużo jest środków do zwalczania chwastów i chorób.  Możesz kupić program ochrony roślin warzyw.  Jest tam wykaz wszystkich zarejestrowanych ś.o.r co ułatwi Ci prowadzenie plantacji 

Opublikowano

Wiem, że warzywa to nie zboże, choć ze zbożem też nie jest tak łatwo jak się wydaje. Kiedyś już miałem trochę więcej marchwi, ale był rok sprzyjający i jakoś się udała. 

Od sadzenia jabłoni też na innym forum mnie odwodzili, ale jakoś owocują. 

 

13 godzin temu, cinek1808 napisał:

Zależy jakie warzywa.  Uprawa marchwi wymaga profesjonalnego sprzętu.  Takie warzywa jak ogórki ćwikła pomidory cebula kapusta fasolka szparagowa możesz z powodzeniem uprawiać.  Dużo jest środków do zwalczania chwastów i chorób.  Możesz kupić program ochrony roślin warzyw.  Jest tam wykaz wszystkich zarejestrowanych ś.o.r co ułatwi Ci prowadzenie plantacji 

Raczej ograniczę się tylko do podstawowych warzyw jak: marchwi, pietruszki, buraki, cebula. O jakim sprzęcie mówisz do marchwi? 

Siejecie na redlinach? Na jednej redlinie po 2 rządki? Kiedyś tak siałem. 

Muszę zaopatrzyć się w program. 

Opublikowano

Bratrolnika ma rację wszystkiego trzeba się nauczyć i zbierać doświadczenia.  W pierwszym roku sadząc pomidora nie zebrałem nic. W drugim juz było lepiej.  Teraz już tak siedzę w temacie że 80 ton z ha to nie problem.  Marchew na rynek detaliczny musi być jak z obrazka.  Te korlagi to dla konia.  Musi być siana siewnikiem pneumatycznym w odpowiednim zagęszczeniu. Ani nie zagruba ani za cienka.  Dlatego ja kupuje na rynek z giełdy.  

 

  • Thanks 1
Opublikowano

Z uprawą jakoś sobie poradzę. Bardziej chodzi mi o Wasze doświadczenie w handlu na lokalnym targowisku jak zaczynaliście. Czy klienci wolą kupić od rolnika, czy raczej od znajomego handlarza (a piękne z wyglądu - jak napisał cinek1808), lub marketu? Czy na lokalnych targowiskach da się sprzedać większe ilości po 5-10-20 kg? 

 

Opublikowano

Wcześniej uprawialem kolorowe kalafiory(żółty, różowy, zielony) i sprzedawałem je na lokalnych targowiskach to ci powiem ze najpierw trzeba zdobyć zaufanie kupujących a jak już zobaczą że towar masz super to będą się ciebie trzymac..

Opublikowano
57 minut temu, michal009 napisał:

Z uprawą jakoś sobie poradzę. Bardziej chodzi mi o Wasze doświadczenie w handlu na lokalnym targowisku jak zaczynaliście. Czy klienci wolą kupić od rolnika, czy raczej od znajomego handlarza (a piękne z wyglądu - jak napisał cinek1808), lub marketu? Czy na lokalnych targowiskach da się sprzedać większe ilości po 5-10-20 kg? 

 

jak wyrobisz sobie klientelę dobrym towarem, to cię znajdą na końcu świata, ojciec od lat 70 uprawiał pomidory, teraz przejął to brat, od 25lat jeżdżone na jeden rynek, ludzie potrafią o 5 rano czekać na ciebie, a nie ty na nich, zdarzały się dni że w detalu szło rozkilować jednego dnia tonę pomidorów

tylko musisz mieć cały czas towar pewny i sprawdzony, raz dasz ciała to połowa kupujących się od ciebie odwróci

  • Like 1
Opublikowano

Bratrolnika dobrze piszę.  Też handluje na targowisku. Klientów mam juz od kilku lat. Sprzedaje duże ilości np tonę ziemniaka tygodniowo pomidora w sezonie tez podobnie.  Część warzyw mam swoją część kupuje z giełdy od jednego sprawdzonego rolnika.  Wszystkiego nie daje wyprodukować.  

W styczniu będzie TSW będzie na nich konferencja warzywna m.in o pietruszce i cebuli możesz sie podszkolić.  

Opublikowano

Czym większe rozdrobnienie produkcji tym więcej kasy zarobić idzie ale brak czasu na ogarnięcie wszystkiego. Jeden sezon ogórek dobrze płaci a w drugim stajesz na głowie  i denerwujesz się bo jest go zaduzo. Najlepiej wybierz parę produktów i dbaj onie a resztę dokupić i cieszyć się zyskiem. 

 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v