Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

-- połączono --

Witam wszystkich forumowiczy. Jestem tutaj nowy. :)

Chcę poznać wasze opinie na temat prasy rolującej class rollant 44. Czy warto taką kupić? Ile może kosztować?

Czy Massey Ferguson 255 poradzi sobie w pracy z tą prasą. ? :D Proszę o opinie o tej prasie. POZDRAWAM :)

Edytowane przez Marcin91
dublowanie tematów
Opublikowano

w tym przedziale cenowym ok.13-17 tyś to jest dobra belara. fm 255 będzie sobie z nią dobrze radził .

Jej wadą to wąski podbierak

a zaletą to dosyć duźe bele 120 na 150 jeśli się mylę to poprawcie mnie

Opublikowano

bele 120x120 ;) A co do tego czy poradzi to wątpie. Kładłem bele po zestawie c360+rolant 44 i bele były bardzo słabo zbite, a 60-tka dobrze po garach dostała na dobijaniu. Po MTZ 82 bele są dobrze zbite. I zaraz poleją sie komentarze że 60-tką można na max zgniocie tą prase zbijać. Gadajcie zdrowi ;) Nie wiem może u mnie jest inna słoma, albo słabsze traktory, bo to co niektórzy wypisują to głowa mała. Dziękuje, dobranoc

Opublikowano

Posiadam taką prasę i przy porządnym dobijaniu to 100 KM potrafi na wolnych obrotach zadusić. Ja sobie efektywnej pracy tej prasy z MF 255 nie wyobrażam. A tak po za tym sprzęt godny polecenia.

Opublikowano

Miałem taką prasę kilka lat i na pewno MF255 jest do niej za słaby , ja po jednym sezonie z c360 zmieniłem traktor na zetora 7211 i ten też miał co robić przy dobijaniu beli . A czy warto to dziś bym nie kupił tej prasy są lepsze ................... Celował bym w pasówkę jeśli do tego traktora

Opublikowano

jest dobra ale myśle że lepsza była by jd550 jeśli masz sposobność kupic taką.

claasa wada to to że nie jest zmienno komorowa a to jest bardzo przydatne. Potem możesz żałowac że nie masz zmiennokomorowej a cena ta sama

Opublikowano

Mam odpowiednik tej prasy arobale1212 dokładnie to samo tylko że czerwona ,słoma bardzo ładnie dobija z sianem był na początku problem ,ale po dołożeniu podkładek w tej kostce na zaczepie prasy i wolniejszym jeżdzeniu problem znikł. Na plus można dodać ze ma centralne smarowanie w standarcie.Jeśli chciałbyś sie coś dowiedzieć więcej to pisz i ogólnie prasa jest przeznaczona na sprzedaż :)

Opublikowano

Odpowiednia moc ciągnika trochę treningu z prasowaniem i belki wychodzą lepiej zbite niż z polskich nowych pras. No jeszcze dużo zależy od materiału jaki prasujesz. Z doświadczenia wiem że w krótkiej i mokrej trawie ciężko uformować ładnego balota. Do pasówki nie mam porównania nikt nie ma w okolicy. Z awarii to kilka łożysk wymienionych na walcach, pęknięte mocowanie podbieraka. Pozdrawiam

Opublikowano

Coś mi się wydaje że niedawno był podobny temat....Co do tej prasy- niekture osoby twierdzą że nie jest dobra do słomy, mam ją 3lata i jestem zadowolony,bezawaryjna,sianokiszonki robie bardzo mało ale jest ok z tym że pod maską trzeba mieć te 80kucy, minusem jest troszkę wąski podbieracz gdzieś na zakrętach możesz trchę gubić materiału.

Opublikowano (edytowane)

80* km :) Ja mam Ursusa 1604 155km :D jak oglądam te prasy to według mnie jest największym manka mętem tej prasy jest wąski podbieracz.

Dzięki za odpowiedzi, a z częściami jak jest w kraju. Łańcuchy pasują polskie.

Edytowane przez dawidom123
Opublikowano

Lańcuchy pasują polskie , miałem tą prase 6 lat i w sianokiszonce kilka razy wyrwało mi wałek z dekli w walcu -_- . Do tego wąski podbieracz , mocno obciązona hydraulika traktora bo prasa nie ma zatrzasków tylko siłowniki dwustronne trzymają zgniot , jest co prawda taki zawór zwrotny a le często nie działa :(

ogólnie to nie polecam

Opublikowano (edytowane)

dołaczając się do tematu, co sadzicie o połączeniu ursusa 5314+Claas Rollant 350RC? chciałbym uzyskań informacje od urzytkowników tejże prasy, dodam że byłoby to rozwiazanie tymczasowe, pozdrawiam:)

Edytowane przez michal5314
Opublikowano (edytowane)

Zakupiłem prasę claas roland 44s i mam pytanie odonśnie ciśnienia jakie powinna miec ciśnienie przy robieniu sianokiszonki, a jakie przy słomie. Czy uciągnę ursusem c-360 czy chaczyć większego 6 turbo??? Jak maszyne wypróbowac maszyne zeby sie nie okazało że wyjade i awaria. Na co zwrócić uwagę.

Edytowane przez dawidom123
Opublikowano

tak się przyglądałem i wygląda to na zwykły zawór krzyżowy szokowy i pytanie kolejne ode mnie, stosował ktoś w zamian tego zamiennik? Piszecie ze podkładkę trzeba dać to z mojego toku myślenia wychodzi na to że sprężynka która tam jest po prostu się zmęczyła i nie daje rady.