Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zeby wybrac pomiędzy pronarem 82 sa a zefirem to trzeba zefira trochę pouzytkować bo sporo ludzi ma pronara 82 sa i mozna sie dowiedzieć co o nim myślą a zefira tak duzo osób nie posiada

Opublikowano

A ja bym zaryzykował i wybrał zefira, bo pronar zupełnie mi się nie podoba, zefir ma troche fajniej w kabinie i chyba więcej problemów jak z 82sa z nim nie będzie, jedynie troche silnika się boje

http://www.pronar.pl/ogloszenia/kwartalnik.html - ktoś już kupił pronara i sobie chwali :P:P ,

http://www.made-in-china.com/showroom/agri...k-YTOX804-.html wygląda na to że pronar kupił licencje na gotowy caly ciągnik chociaż marka ta w chinach ma tradycje od 1955 r. więc sam już nie wiem czy ten cały zefir nie gorszy jest od farmtraca a przynajmniej tańszy, bo chyba tylko w farmerze polscy inżynierowie napracowali się żeby poskładac coś do kupy a nie tylko nakleic logo firmy na masce

Opublikowano

Poszukałem na necie silnik do zefira opracowała brytyjska firma Ricardo czyli powinno byc dobrze, rricardo opracowało również silni 4c90 do andorii, nie znalazlem żeby jakieś europejskie maszyny wykożystywaly taki silnik jak w yto, ricardo opracowało tylko te silniki na Chiny/.

Opublikowano
A ja bym zaryzykował i wybrał zefira, bo pronar zupełnie mi się nie podoba, zefir ma troche fajniej w kabinie i chyba więcej problemów jak z 82sa z nim nie będzie, jedynie troche silnika się boje

http://www.pronar.pl/ogloszenia/kwartalnik.html - ktoś już kupił pronara i sobie chwali <_< ;) ,

http://www.made-in-china.com/showroom/agri...k-YTOX804-.html wygląda na to że pronar kupił licencje na gotowy caly ciągnik chociaż marka ta w chinach ma tradycje od 1955 r. więc sam już nie wiem czy ten cały zefir nie gorszy jest od farmtraca a przynajmniej tańszy, bo chyba tylko w farmerze polscy inżynierowie napracowali się żeby poskładac coś do kupy a nie tylko nakleic logo firmy na masce

...ZEFIR został zmieniony i nadal jest zmieniany ...czy jest lepszy czy gorszy tego nie jestem w stanie ocenić ...ale ZEFIR cały czas ewoluuje wystarczy spojrzeć na jego wyglada zewnętrzny :-]P

Opublikowano

Od kiedy trafił do sprzedaży pod nazwą zefir to zmienili już np. filtr powietrza z mokrego na suchy, a wcześniej jeszcze gdy go testowano silnik z 79 konnego na 85.

Opublikowano
ale też chodzi o awaryjność słyszałem od kolegi wujka że to nie są za dobre sprzętny no jasne nie porównujmy NH cz JD do zefira ;]

Ale ludzie najpierw sprawdzcie o czym to wujek opowiada bo jest troche zamieszania na rynku i tak farmer farmtrack fotona i tego zefira do jednego worka wrzucacie, a moim zdaniem to są bardzo różne ciągniki, a z wyżej wymienionych to nie chciał bym tylko fotona, a zefir był by ok gdybym wiedział czy jest w europie jeszcze jakas inna maszyna z tym silnikiem, bo ricardo zbudowało dużo silników i dla naszej andori a czy za 10 czy 15 lat pronar zagwarantuje części tylko tym bym się martwił

Opublikowano

Jak bym wiedział więcej informacji o nim czy jest awaryjny spalanie przy poszczególnych maszynach i zobaczył jak idzie nim praca przy pługu agregacie prasie jaka jest cena nowego Zefira? czy by on się nadawał do tura?

Opublikowano
no fajny jest ten zefirek ale jednka bym wybral mtz . bo za 10, 15 lat ciezko moze byc z ciesciami do zefira

Za 10 czy 15 lat zajedziesz do pronaru (o ile będzie istniał widomo że w polsce niczego nie można być pewnym i zamówisz sobie nowy silnik czy pompe paliwową czy co tam potrzebujesz i kurirr z chin przywiezie) ale to pod warunkiem że nie będą już klepać tych maszyn a pozatym podzespoły do new hollanda łątwiej dostać niż czasami do zetora o ile nie jest to jakiś rzadki model napędów new holland, a z tym silnikiem to też nie powinna być tragedia w końcu zbudowany przez ricardo więc standardowe elementy powinny być dostępne w końcu ricardo budowało również silnik andori.

Bać to się można jakości użytych materiałów (stali ) hartowania tego wszystkiego dokładnego montarzu i spasowania - ale i tak mi się wydaje że lepiej jest zrobiony w hinach ten YTO jak nasze c360 i c330 z końca produkcji czy inne ursusy

Opublikowano

Też widziałem te maszyny na zgranicznej stronie, ciągniki są w całości sciągane z zagranicy od koncernu YTO a pronar tylko naklejki przykleja, zresztą jak na wszystkie ciągniki. Tylko nie jestem pewien jak z P5 i P7, bo te nowe P6 i P9 to ruskie Kirovas-y.