Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam chciałbym zapytać jak sie ostrzy nóż w class roland 46rc tzn czym go ostrzyc? sprzedajacy polecił zeby papierem sciernym na szlifierce?? mam jeszcze zapytanie odnośnie tych żebów na nożu czy trzeba jakies kąty zachowac ostrzac je?? z góry dziekuje za odpowiedz

Opublikowano

Możesz zwykłą tarczą, ostrzysz tylko płaską stronę, i kierunek obrotów tarczy musi być do środka noża wtedy ci nie będzie przypalać brzegów i da się bez chłodzenia tylko nie można w jednym miejscu trzymać tylko po całym nożu stopniowo ostrzyć

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez deyu
      Chce kupić prase rolującą mam na nią przeznaczone 40tys zł nie może ona być starsza niz pięć lat czyli coś z polskich pras praktycznie tylko do słomy 25ha. Nie wiem która będzie lepsza sipma sokółka wafarma czy famarol proszę o pomoc.
    • Przez Deutz610
      Chciał bym uzyskać jakieś opinie o prasie Claas Rollant 46 Roto Cut, ponieważ jestem zainteresowany kupieniem takiej.Czy one są zaczepiane na zaczep dolny czy górny?
    • Przez roxor
      Witam
      Czy ktoś z was ma jakieś namiary na kogoś kto ostrzy gniotowniki do sieczkarni claas?? Najlepiej numer tel. Bardzo proszę o odpowiedź. z góry dzieki
    • Przez DanielFarmer
      witam,
      kilkukrotnie zdażyło mi sie zatrzymanie noża , który ucina siatkę.Sprężynę na gorze naciągnąłem ale pomogło na krótko...problem powraca.Jak mi się tak zdarzy to polewam po tych plastikowych rolkach olejem i pomaga na jakis czas....czy ktos miał taki problem?prasa juz po gwarancji ale jak bedzie sie to powtarzac to wezwę ich niech cos poradzą. Może te rolki z tworzywa źle wytoczone?nie wiem.
    • Przez pawel75
      Witam jestem nowy na forum.
      Kupiłem prasę Z-224
      Wymieniłem wszystkie prowadnice tłoka, tulejki tłoka, rolki , blachę i noże komory i tłoka.
      Sprasowałem 1 h. słomy, gdy, nóż tłoka uderzył w nóż komory.
      Aż obcieło trzy śruby z noża komory, pękły obie tarcze sprzęgła i przeciwaga zaczeła ociera o korbowód.
      Na szybko obruciłem nóż komory odsunąłem nóż tłoka na otworach fasolawych, sprasowałem jeszcze hektar i znowu tłok uderzył w komorę.
      Wymontowałem tłok i wymienie jeszcze sforzeń.
      Mam zabezbieczenie taki drut fi 6, nie wiem do czego on jest i jak go założyć pod tłokiem, nie mam też na końcu tłoka za rolką dolną takiego małego kątownika, zakładanego na bolczyk i zabezpieczonego zawleczką. Może to przez to dochodzi do kontaktu tłoka z komorą.
      Dodatkowo zauważyłem że na prowadnicach dolnych odkłada się kurz, ze słomy sprasowany rolkami, ok 1 mil.
      (Podkręce szczotki i będzie ok)
      Tak jak zalecają, szynę prowadzącą przysunołem do kmory noża i dokręciłem, cofnołem tłok i tak samo zrobiłem z drugiej strony.
      Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje ?

Może szczelina jest za mała między nożami, ustawiam na ok 1 mil, a może istotny jest brak tego małego kątownika na końcu tłoka i zabezpieczenia.
  • Dodaj nową pozycję...
v