Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dotąd koszę łąki (15 ha) wiraxem 165 + c330 ale już szlag mnie trafia. Głośno, wolno I mało mocy. Szukam kosiarki do MF 3060, problem w tym, że łąki (a raczej łączki) to tragedia. Wąskie, miedze, nierówne, męka. Myślę nad dyskiem ~200cm (lely czy fella mają 205, reszta firm chyba większe?) najlepiej z kondycjonerem.

Myśleć dalej nad dyskiem czy wziąć większy złom typu wirax 185? Poradzi ktoś?

Opublikowano

Dyskówka 2metry bez sensu bo będziesz kosił tyle samo co 165bębnem bo na nierównych łąkach nie pogonisz,do tyłu nie skosisz więc na zakrętach dużo czasu stracisz a tych na małych kawałkach nie brakuje.Do MF bęben 1.85 albo 2.10 iaby do przodu

Opublikowano

Jak łąki kiepskie, to dyskówka będzie problematyczna pod względem wykaszania, zawracanie i wygody cięcia. Chyba nie pozostaje nic jak rotacyjna, tyle że te garazowej roboty 2.10 m mają problem z korytami i na nierownościach koryta się gną. Tak więc ciężki temat.

Opublikowano (edytowane)

A są jakieś dobre bębny z kondycjonerem? Gdzieś spotkałem się z opinią, że samasz z kondycjonerem się zapycha.

Co do łąk - są włókowane co roku (Krety), niestety ukształtowanie terenu jest dość zmienne - wgłębienia itd. Na dodatek jak napisałem to łączki po kilkanaście arów, między bruzdą a środkiem jest różnica w wysokości, dlatego nawet nie myślę o dysku 2,4m.

Nie było komasacji I jest żałosne rozdrobnienie. Co się dało to pozamieniane a reszty nie ruszę. Mam tylko kilka "kawałków" gdzie sensowna kosiarka 2,4m mogłaby być używana.

Edytowane przez Misiek666

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ZO-9
      Kupię Fortschritt e 514 mdw w bardzo dobrym stanie na szerokich kołach najlepiej z perkinsem
    • Przez sunday
      Witam.
      Czy orientuje się ktoś jaki olej lać do kosiarki Pottinger , niby na producent pisze że SAE 90 no ale nie za dużo mi to mówi bo mi wyskakują w różnych specyfikacjach.
      Jeśli by ktoś był w temacie to proszę o info.
      a taki by się nadał
      OLEJ TEDEX GEAR 80W90
      ??

• Przez Kondzio342
      Witam stoje przed zakupem Kosiarki rotacyjnej. Do pokoszenia na raz okolo 7ha łąki. Szerokość 1.65. Koledzy jakies porady te firmy mam do wyboru. Chcialbym raczej nowa. prosze o opinie.
    • Przez warchest
      witam mam taki problem z rekordem czerwonym ktory polega na tym ze strasznie brudno młóci nam zboze najgorzej w tym roku było z pszenzytem gdyż bardzo duzo kłosów szło do zbiornika ogromne ilosci wrecz i w pszenice idzie duzo słomy i osiorów czyli plew . a znowu jak owies cieliśmy to tez bardzo duzo słomy szło w czym moze byc przyczyna ? rozmawiałem z pewnym mechanikiem i powiedzial ze byc moze górne sito trzeba wymienic bo mogło luzów dostać bo dolne sito jest dobre . jak myślicie czy to lezy przyczyna tylko w tym górnym sicie ze za duzo przepuszcza na dolne i dolne tego nie przeczyszcza dobrze czy jaka inna tego moze byc przyczyna ? bo przykładowo wymienie górne sito a jak nie bedzie to to co może być innego ? czy ktos tak miał z tym kombajnem  ? wkurza mnie ten kombajn bo ludzie nieraz duzo gorszymi złomami i czyściutko im młóci 
  • Dodaj nową pozycję...
v