Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam kilka pytań odnośnie rzepaku bo dopiero zaczynam przygody z tą uprawa....

Mam bronę wirową z wałem rurowym i za nią leci siewnik odrazu....

Pytanie mam czy musi być packer zamiast wału rurowego... Czy nie będzie problemów ze wschodem jak ziemia nie będzie utloczona po wale....

Jak głęboko siejecie rzepak? Tak jak pszenicę czy popuszczacie  docisk Radlice?

Opublikowano

Co do wału to zależy jakie masz ziemie, co do głębokości to napewno nie tak jak pszenicę, rzepak siejesz płyciutko, u mnie talerze minimalnie dotykają ziemi i aby grabki zasypały nasionko.

Opublikowano

na lekkiej ziemi jest najlepszy gumowy czy oponowy bo dogniecie glebę i redlice się tak nie zagłębiają, najważniejsze to jest jak najpłycej wysiać rzepak, u mnie za redlicą idą tylko kółka bez zagarniaczy bo jest za głęboko

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez wieslawa_olo
      Witam. Kupiłem goły wał packera z myślą o montażu w talerzowce 3.15m. Potrzebuje jakieś ciekawe fotki jak sprytnie zamontować taki wał. Może ktoś samemu też coś takiego robił?
    • Przez minor15
      Witam. Czy ktoś z Was był w sytuacji że wydzierżawił działkę gminną a nie było do niej dojazdu? Mam taki problem i nie wiem jak sformułować pismo do gminy
    • Przez KarolGromadzki
      Witam wszystkich,
      jakiś czas temu rozpocząłem dyskusję o orce i uprawie w jednym przejeździe, wspominając w trakcie o opcji siewu. Na ten moment możemy już coś pokazać. 
      Obsialiśmy mały kawałek żytem w listopadzie 2018. 
      Uprzedzając część komentarzy, które wynikać będą z faktu, że film nie wyjaśnia wszystkiego, podaję kilka faktów: 
      - maszyna to prototyp, nie wszystko z docelowych założeń na ten moment funkcjonuje, gdyż wszystko wymaga nakładu czasu i srodków,
      - wysiewamy ziarno poprzez redlice talerzowe oraz nawozy mineralne poprzez redlice nabudowane na zęby włóki,
      - ściezki technologiczne będą jak najbardziej możliwe do wykonania w niedalekiej przyszłości,
      - maszyna na filmie jest wyposażona w jeden wał doprawiający, gdyż do prób nie potrzebowaliśmy nic więcej,
      - waga maszyny w pokazanej konfiguracji to około 1300 kg bez materiału siewnego,
      - wiosną pokażemy materiał z porządnym pługiem oraz usprawnieniem poprawiającym widoczność podczas transportu,
      - dodaję poglądowe zdjęcie wschodów z grudnia.

Zapraszam.

• Dodaj nową pozycję...
v