Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

simental - mniejsza ale wciaz dobra wydajnosc mleczna, lepsze wykorzystanie pasz gorszej jakosci w stosunku do hf lesza zdrowotnosc i dlugowiecznosc 

hf - wyzsza wydajnosc kosztem slabszej zdrowotnosci, to tak najogolniej, ale pewnie to wiedziales, 

Opublikowano

Nikt Ci na takie pytanie nie odpowie(bo i jak), a pewnie jeszcze Cię zjadą za założenie tematu.  

Jak już Cię to interesuje to daj trochę więcej informacji. Czym karmisz, jakie masz ziemie i ile łąk do dyspozycji. Wypasasz czy nie. itp. itd. 

Opublikowano

Musisz się liczyć z mniejszą wydajnością, ale zdrowotność większa. Ogólnie lepiej pobierają paszę objętościowe i więcej przybierają na masie. Łatwo je zatłuścić. Simentale w czystej rasie wolniej też rozkręcają się z laktacją. Dopiero po kilku z kolei osiągają szczyt mleczności. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Skauboy
      Ile powinien zjeść byk dziennie śruty chodzi mi w KG dodajcie coś od siebie jeszcze coś abym wiedzial z czym mam sie liczyć
    • Przez Kuba84241
      Witam.mam kilka pytań co do claasa Variant 280 RC. 
      1.jak naciągnąć pasy bo są trochę luźne i środkowy pas jest bardzo luźny
      2.dlaczego kiedy skończy się robienie beli na miękkim rdzeniu to ciągnik bardzo ciężko idzie, wom staje i spżęgiełko przeskakuje jakby siłownik nie popuszcza docisku.
      3.do czego służy ten przyżąd
       Z góry dzięki

• Przez Kosciuszko81
      Witam jestem posiadaczem od niedawna pracy new holland Br 750 bez kompa,owijanie na dwa sznurki bez siadki. Przy otwieraniu komory włącza się owijanie czy to normalne! . TAK samo się dzieje jak mam balota mniejszego od 120 też się włącza owijanie jak opuszczam komorę. Proszę o poradę 
    • Przez artur1295
      Witam
      Chciałbym zrobić rolkę docikową pobieracza w swojej prasie fahr gp220 poniewaz słabo mi wciąga siano,słomę.
      Czy mozę już ktoś robił coś takiego i mi podał wymiary jak nisko od ziemi musi to być i jak blisko przy palcach pobieraka. albo jak ktos by mógł zmierzyc w swojej prasie jak to wygląda 
      bylbym wdzięczny 
    • Przez kowalc362
      Witam mam problem z prasa New Holland 268 super hayliner podczas prasowania wiąże ale gdy coś się jej odwidzi przestaje wiązać lub wiąże ale słabo i się kostka rozpada   jeśli wie ktoś co z tym zrobić prosił bym o pomoc 
  • Dodaj nową pozycję...
v