Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam! ostatnio w prasie rolniczej coraz czesciej pojawiaja sie artykuly odnosnie precyzyjnego wysiewu nawozow. jestem ciekaw czy ktos na tym Forum juz to przerabial, jak to wychodzi w praktyce, a moze ktos chce zaczac? zapraszam do dyskusji:)

Opublikowano

Osobiście nie stosuje bo nie mam pól ale z tego co czytałem to tak, trzeba zrobić mapy pól przy pomocy GPS ponanosić klasy gleby, dokumentować całe nawożenie itd, i póżniej w zależności gdzie co jest potrzebne wysiewać dawkę potrzebnych nawozów, dobre to jest bo można zaoszczędzić nawóz i precyzyjniej rozsiewać po polu w zależności gdzie go ile potrzeba.

Opublikowano

tak tak, ja zasady znam doskonale. najpierw probki gleby z pomoca GPS potem analiza, ustalenie dawek i jazda! ale trzeba miec rozsiewacz amazone za 100tys zl

Opublikowano

No to wiesz co i jak. Ja tak myślę że przy małych areałach to nie jest takie opłacalne ale już od 100ha i więcej bardziej się opłaca a takich rolników na AF to chyba jest niewielu.

Opublikowano

ja mam swoich ok 400ha i u mnie by sie pewnie oplacilo, ale chcialbym uslugowo sie w to bawic by trafic z precyzyjnym rolnictwem do takich co maja 100-300ha bo im sie nie oplaci wywalic 100tys na rozsiewacz a za usluge powiedzmy 120zl/ha mogliby zaplacic. a w tych 120zl jest: pobranie prob, analiza, ustalenie planu nawozowego i wysiew fosforu i potasu.

Opublikowano

Przy 400ha to się napewno opłaca. Może nie będzie zysku w pierwszym roku, bo trzeba zbadać całe pola itd. Kwestia czy już posiadasz GPS w ciągnikach i innych maszynach.

Opublikowano

Witam

A skad ty wziołeś cene amazone 100 000 PLN?

Chyba mówisz o ZG-B 8200 z pełnym wypasem czyli ProfiS Hydro ze zmienna szerokością robocza i waga on-line.

Ale az taki sprzet nie jest potrzebny do VRA. Wystarczy Ci (jezeli chcesz amazone) np. ZA-M 1501 ze sterownikiem AMADOS+ w wersji Control według cennika 7975EUR czyli 32 000 PLN i do tego mozesz dokupiść pożądną nawigację ze zmiennym dawkowaniem i wieloma innymi funkcjami za 16 000 PLN. czyli łącznie nie przekraczasz nawet 50 000 PLN (podkreślam ceny z cenników, zawsze da sie wynegocjowac lepszą cenę). Sam użytkuję ZA-M amazone z panelem AgLeader model EDGE. Przy zakupie ludzie z firmy sprzedajacej nawigacje AgLeader wszystko mi wyjąsnili i pomogli dobrać najlepsze rozwiazanie do mojego gospodarstwa, dlatego i Tobie ich polecam. www.kamrol.pl

Opublikowano

za-m z pelnym mozliwym wypasem podejdzie pod 100 tys pln brutto, cena z zeszlego tygodnia. po drodze (do zg-:) jest jeszcze ultra.

za zg-b (bez dodatkowego wypasu) sasiad jakies 2 lata temu placil 160 tys pln brutto. jutro napisze zapytanie do tojego dilera, oby sie sprawdzily te rewelacje :)

Opublikowano

ja sie wstepnie dowiadywalem jakie sa ceny amazonki i tak: ZA-M profiS hydro 1500+1000+500 latajacy, czyli waga, palaki, swiatla, plandeka i inne cuda, komputer amatron+ to radosc rzedu 120tys brutto. ZA-M ultra z analogicznym wyposażeniem dodatkowe 30tys. jesli chodzi o precyzyjne nawozenie to nie wydaje mi sie zeby amados spelnial takie wymagania. do precyzyjnego nawozenia potrzebne sa w przypadku amazone az 3 komputerki: amatron+, gps switch oraz cebis mobile, w ktorym zawatre sa dane o zawartosci skladnikow w danym miejscu pola. gps switch pelni w tym przypadku role lacznika miedzy amatronem a cebisem. powyzsze wyposazenie tyczy sie jednynie rozsiewacza nawozow. natomiast nawigacja czy reczna czy automatyczna to kolejny monitor w kabinie.

Opublikowano

wraca temat uslugowego precyzyjnego rozsiewu nawozow. chce sie tym zajac kompleksowo, tzn najpierw pobranie prob, wykonanie analizy gleby z pomoca OSChR, stworzenie profesjonalnego planu nawozowego i ostatecznie precyzyjne nawiezienie dwoma skladnikami (fosfor i potas). zestaw rozsiewajacy skladac sie bedzie z JD 6920S z automatycznym prowadzeniem rownoleglym i z rozsiewacza Amazone ZA-M ProfiS Hydro na pelnym wypasie. rozsiewacza jeszcze nie kupilem, ale mam go w programie ARiMR wiec bedzie za pol ceny. tylko mam dwa pytanka: jak oceniacie wziecie na taka usluge? i ile mozna by kasowac od hektara przy kompleksowym wykonaniu takiego nawozenia?

Opublikowano

@dexterek jakie prowadzenie bedziesz mial? przed badaniem gleb polecam zeskanowanie wierzchniej warstwy, pozwoli to juz zmiennie dawkowac azot i jest tez wskazowka gdzie pobierac probki, zeby stworzyc jeszcze dokladniejsza mape.

Opublikowano

prowadzenie z Agrocomu: Outback STS lub S3 + podlaczenie pod hydraulike dla jazdy automatycznej. dokladnosc 20cm. jesli ktos zechce bym jechal dokladniej to wtedy pozycze od znajomego stacje Baseline HD. mozna powiedziec ze skaner tez mam do dyspozycji. a na azot dobrze brac proby i analizowac na polu za pomoca "magicznej walizki", ta jednak poki co pozostaje w fazie marzen wiec trzeba opierac sie na analizach w OSChR-ach. oczywiscie azot tez moglbym precyzyjnie sypac, ale klopotliwe jest pobieranie prob (dwie glebokosci, 30 i 60cm, lodowka na polu i blyskawiczny transport do Stacji...) ile moglbym kasowac od ha za taka "radosc"?