Skocz do zawartości

Ursus 1014 -Montaż anteny FM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chodzi mi o montaż anteny takiej żeby można było słuchać dalekich stacji radiowych takich jak VOX fm i Eska i tym podobnych bo Zet i RMF już mnie nudzą.

Zasięg jest bardzo słaby w mojej okolicy ale na seryjnych antenach samochodowych i radiach z dobrym tunerem da się posłuchać, dodam odbiór nie za mocny.

Myślałem nad anteną elektryczną składaną zamontowaną obok nagrzewnicy na dachu, bo antena musi być najlepiej na środku dachu i stać pionowo.

Jeszcze bym zamontował dodatkowy przełącznik żeby antena się nie wysuwała z dachu jak się włancza radio.np drzewa czy jak się słucha mp3.

Myślałem nad motylkowo ale w gałęziach sobie nie poradzi nawet jak bym ją położył, a z boku kabiny nie da rady może jakiś wzmacniacz z anteną wewnętrzną.

Lub jakieś inne sposoby.

Opublikowano (edytowane)

Słucham z 15 lat i rozmawiam przez tel i tylko ze mam nie seryjny tłumik, i jest ok tylko ze zamiast anteny kawałek druta i słabo to działa a jak na dalekie stacje.

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

zalozylem wzmacniacz sygnalu

A jaki i jak z efektem.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A ja spytam inaczej. Antena ma być umasowana(tzn stukać sie z kabiną itp) czy nie? Bo u mnie antena ma delikatny kontakt z karoserią i zastanawiam sie czy to może powodować słaby zasięg. Dopiero długa antena z Fiata 125p i wzmacniacz i można troche radia posłuchać.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam kolegów krótkofalowców i w tych tematach się znam jeśli antena nie ma plastiku na promienniku i dotyka słupka no i oczywiście musi mieć masę  to jest zle, załóż w tym miejscu koszulkę termo kurczliwo na bat i podgrzej i będziesz miał odizolowane a te tanie wzmacniacze za 10zł to się pod koło nadają tak słyszałem a nie markowe radia mają słabe tunery i nic nie pomoże.

o tu macie porównanie co do tunerów w radiach, car-audio jest tak samo zależy co ma w środku.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Sama antena(bat) nie dotyka kabiny. Jedynie przewód ma styk z kabiną. Po prostu mam kawałek blachy i do niej przykręconą antene i od spodu ten kabel ma styk z tą blachą poprzez te "ząbki" na końcu kabla. Na zdjęciu zaznaczyłem o co mi chodzi

2019-03-11 16.51.41.jpg

Edytowane przez rafal4610
Opublikowano (edytowane)

No i tak powiano być to żyła masowa a w środku to tak zwana gorąca żyła od promieniaka tylko ze na słubku nie osiągnie się zysku bo tak naprawdę antena powinna mieć blachę do okola siebie i naj lepszym miejscem jest dach jak jest z blachy wtedy dach jakby jest częścią anteny jak byś ją zamontował z jednej strony dachu to wtedy masz zasięg większy z tej strony co masz więcej dachu i taka filozofia.

Druga sprawa to tuner jaki jest w radiu bo ostatnio robią takie radia ze on jest ale bardzo słabej czułości nawet w filmie na gorze jedna marka a jaka różnica ale to dobra marka w jakości wykonywanych tunerów.

W radiach samochodowych jak stało by się zwarcie masy z gorącą żyło nic się nie stanie bo to urządzenia odbiorcze bo w nadawczych już tak.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No to ja mam kawałek blachy dokręcony na rogu dachu. Tylko dziwne, że na oryginalnej krótkiej antenie radio słabo działało. Po zmianie na długi jest troche lepiej i właśnie upatrywałem przyczyny w złym montażu anteny. Lepiej by było np. do błotnika przykręcić? (Pytam teoretycznie :P )

Opublikowano (edytowane)

Jak błotnik jest z metalu a nie z plastiku trudno powiedzieć bo kabina wtedy by ci miła fale a w rogu dachu na blasze na pewno jest lepiej.

Dzisiaj pomierzyłem ile miejsca jest w dachu na montaż, 20cm jak by mechanizm miał stać prosto do góry anteny elektrycznej a takie anteny zajmują 30cm.Pozostaje montaż pod skosem lub antena na motylek ale jeszcze to przemyśle.

A tutaj jest jakaś zaspepka może od anteny fabrycznej

20190312_132030[1].jpg

A najwięcej miejsca jest z tyłu.

20190312_133138[1].jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Najlepiej bezpośrednio na dachu i na środku dachu ale tak jak masz nie jest źle bo i estetyka i praktyka się liczy jak bat wystaje poza dach tylko będziesz miał zasięg z jednej strony jak obarczasz na polu to na pewno słyszysz ze ustawienie ciągnika ma znaczenie do stacji nadawczej.

Dzisiaj wpadłem na nowy pomysł ze taką antenę elektryczną można podłączyć pod światła np długie czy krótkie i zamontować ją na przodzie maski i była by super muszka a na szybie zrobić kropkę (szczerbinkę) flamastrem lub --|-- i mamy celownik żeby np prosto jechać robiąc lechę, czy orać prosto jak ktoś ma pług zagonowy zęby zrobić prosto skład, i wieele innych zastosowań, za 69zł.