Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

Ale co tobie przeszkadza że ktoś kupi tanią maszynę... Na jaką kogoś stać taką kupuje , jak chcesz to krytykuj maszyny i producentów A nie ludzi którzy to kupują . Patrz i kolega ma takiego mądrego doradcę w twojej osobie i kupił Polski rozrzutnik!!! 

mnie to nie przeszkadza co sobie kupi mam to gdzieś ale jak ktoś pyta o radę to myślę że chce z niej skorzystać a nie widzę tu aby rzesza użytkowników chwalących te produkty .A kolega był taki przemądrzały i żył w złudzie że jednak krajowe coś warte przekonał się że nie- gdyby mnie posłuchał  dziś by nie żałował   

Opublikowano

Ja Vicon RS-C polecam . Wysiewa idealnie co do kg , nie ma problemu z dorzucaniem nawozu i ogólnie jakość wykonania mnie zadowala . Też stałem czy nowy Polski czy używany zachodni ale dobrze że to wybrałem . Lepiej dołożyć i kupić coś porządnego i dokładnego bo nawozy drogie . 

Opublikowano
6 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja Vicon RS-C polecam . Wysiewa idea😋lnie co do kg , nie ma problemu z dorzucaniem nawozu i ogólnie jakość wykonania mnie zadowala . Też stałem czy nowy Polski czy używany zachodni ale dobrze że to wybrałem . Lepiej dołożyć i kupić coś porządnego i dokładnego bo nawozy drogie . 

głos rozsądku szczególnie uzasadnienie😋

Opublikowano
31 minut temu, RU68 napisał:

mnie to nie przeszkadza co sobie kupi mam to gdzieś ale jak ktoś pyta o radę to myślę że chce z niej skorzystać a nie widzę tu aby rzesza użytkowników chwalących te produkty .A kolega był taki przemądrzały i żył w złudzie że jednak krajowe coś warte przekonał się że nie- gdyby mnie posłuchał  dziś by nie żałował   

Rada ok Ale nie jechać po rolnikach , mniejszy gospodarz jak chce nowy i nie stać go na zachodni to wybiera krajowe

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Rada ok Ale nie jechać po rolnikach , mniejszy gospodarz jak chce nowy i nie stać go na zachodni to wybiera krajowe

więc nazwij to po swojemu byle co byle jak byle było a producenci garażowi robią na tych 'biednych "kasę 

Opublikowano

A na tych "bogatych"rolnikach robią kasę duże koncerny ,gdzie widzisz problem , napisz że tani sprzęt to badziewie i koniec tematu. A nie jakieś wywody że taki rolnik to durny sknera

Opublikowano

problemu nie widzę w bogaty czy biedny problem widzę w jakości  

A znam producenta talerzówek który w swoim gospodarstwie używa zagranicznej talerzówki a na pytanie dlaczego stwierdził że testuje ?Ale to temat innej maszyny ale porównanie jest mentalności

Opublikowano

Nikt tu nie pisał że te tanie są lepsze od zachodnich , gorszy problem by' był jakby sprzedawali w cenie tych markowych a tak to cena niska bo wykonanie gorsze

Opublikowano (edytowane)

Abra też robi teraz na przekładni rauch , Ale najlepszy wybór ,stosunek jakości do ceny będzie Langren chyba że kolega ma więcej funduszy to może myśleć o innym

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dla mnie liczy się w kolejności niezawodność ,wygoda otwierania,i proste zmiana  do wysiewu granicznego  ,precyzja rozsiewu,łatwość i wszechstronność  regulacji i jedna komora (nawóz przesypuje się na uwrociach ) .Mniejszy rolnik szczególnie powinien popatrzeć na trwałość bo kupuje na lata. A jak rozsypiecie setki ton t docenicie o czym piszę   

Opublikowano

Jak czytam takie tematy że mały gospodarz to kupuje tańsze polskie zamiast zachodniego droższego. Ale przynajmniej w większości kupuje za swoje a nie za bankowe tak jak ci wielcy rolnicy co jeden przed drugim zaciągają coraz to większe kredyty byle mieć coś lepszego od sąsiada.

Ja też zastanawiam się nad rozsiewaczem i wybór padnie na strumyka albo landgrena. Na moje hektary wystarczy na lata jak teraz sieje lejkiem to i tak będzie wielki przeskok jakościowy.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Langren będzie lepszy ma dobrą przekładnie ,jedną komore ,równo sieje ,możesz w opcji wziąść kosz z kwasówki ,cenowo też dobrze podstawow wersja 600 l. około 4000

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 godziny temu, damiandg napisał:

Jak czytam takie tematy że mały gospodarz to kupuje tańsze polskie zamiast zachodniego droższego. Ale przynajmniej w większości kupuje za swoje a nie za bankowe tak jak ci wielcy rolnicy co jeden przed drugim zaciągają coraz to większe kredyty byle mieć coś lepszego od sąsiada.

Ja też zastanawiam się nad rozsiewaczem i wybór padnie na strumyka albo landgrena. Na moje hektary wystarczy na lata jak teraz sieje lejkiem to i tak będzie wielki przeskok jakościowy.

Widzisz kredyt to wspaniałe wytłumaczenie dla wielu pytań np w naszym kraju gdy sąsiad podpatrzy że drugiemu się zbytnio powodzi to pisze do skarbowego ci przyjeżdżają   i stwierdzają o milion kredytu biedaczek kiedy to spłaci . A jak sąsiad jest przekonany że tamten ma kredyt to zamiast do skarbówki wystarcza że pośmieje się przed kolegami Z kolei na zachodzie sąsiad zabierze gościa obok płotu i powie zobacz jaki wspaniały gospodarz jaka technika i maszyny tylko podziwiać .U nas musi wymrzeć kilka pokoleń  by wróciło wszystko do normy 

Opublikowano
12 godzin temu, robercikj100 napisał:

A woprol junior ? Ma ktoś jakieś opinie na temat tego rozsiewacza ? Dużo gorsza jakość i precyzja rozsiewania od sipmy czy uni ? Czy na porównywalnym poziomie ?

Mam 5 lat. Dalem cos kolo 6 czy 7 tyś I jak na polski sprzęt to całkiem fajnie się sprawdza. Przy regularnym myciu i konserwacji rdzy nie widać. Jakoś wysiewu porównywalna do sipmy i uni. Jedynie za ciągnikiem trochę więcej leży ale tyle to można przeżyć. Za ta kase polecam

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, krzychrol napisał:

Mam 5 lat. Dalem cos kolo 6 czy 7 tyś I jak na polski sprzęt to całkiem fajnie się sprawdza. Przy regularnym myciu i konserwacji rdzy nie widać. Jakoś wysiewu porównywalna do sipmy i uni. Jedynie za ciągnikiem trochę więcej leży ale tyle to można przeżyć. Za ta kase polecam

właśnie te drobne niuanse  świadczą o jakości przy intensywnej uprawie i wyleganiu za ciągnikiem droższy sprzęt spłaci się w kilka lat ale każdy ma prawo wyboru i akceptacji niedomagań .Ale czekam na prawdziwą wypowiedz mam krajowy np 10 lat i wszystko jest  idealnie 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, RU68 napisał:

właśnie te drobne niuanse  świadczą o jakości przy intensywnej uprawie i wyleganiu za ciągnikiem droższy sprzęt spłaci się w kilka lat ale każdy ma prawo wyboru i akceptacji niedomagań .Ale czekam na prawdziwą wypowiedz mam krajowy np 10 lat i wszystko jest  idealnie 

To zależy od powierzchni gospodarstwa. Na 25 ha nie będę kupował rozsiewacza za 30k bo to nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Oglądałem używki zachodnie za podobną cenę to 3/4 tego do generalnego remontu lub do oddania na złom. A tak co do zachwycania się zachodnim sprzętem to też bym był ostrożny. Teraz odnoszę wrażenie że nawet dobre firmy robią wszystko byle sprzedać i niech się rolnik martwi. W okolicy nowe ciągniki renomowanych marek zamiast pracować w polu to stoją na podwórku i serwis przy nich majstruje i ładu nie może dojść co jest grane. Nie są to pojedyncze przypadki

Edytowane przez krzychrol
  • Thanks 1
Opublikowano
41 minut temu, krzychrol napisał:

To zależy od powierzchni gospodarstwa. Na 25 ha nie będę kupował rozsiewacza za 30k bo to nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Oglądałem używki zachodnie za podobną cenę to 3/4 tego do generalnego remontu lub do oddania na złom. A tak co do zachwycania się zachodnim sprzętem to też bym był ostrożny. Teraz odnoszę wrażenie że nawet dobre firmy robią wszystko byle sprzedać i niech się rolnik martwi. W okolicy nowe ciągniki renomowanych marek zamiast pracować w polu to stoją na podwórku i serwis przy nich majstruje i ładu nie może dojść co jest grane. Nie są to pojedyncze przypadki

z tymi cenami używek i to przesadzasz  https://www.olx.pl/oferta/rozsiewacz-rauch-mds-901-zs-600-CID757-IDySQ71.html#8b99d95abb   

https://www.otomoto.pl/oferta/amazone-bogballe-d1000-vicon-rauch-rozsiewacz-do-nawozow-1000-litrow-ID6BKAsJ.html? 

moim zdaniem przeżyje każdy krajowy troszkę roboty 300 zł farba akryl i jak nowy  

z tą jakością nowych zachodnich to się zgodzę że to co jest kierowane do polski za niższą cenę to nie ta jakość co na zachodzie przykład łożyska Class śruby KUHN 

i nigdzie nie pisałem o rozsiewaczu z 30k na 25 ha nawet na 100 to przesada .Ale pokaż mi tor doświadczalny u polskiego producenta do badania równomierności wysiewu

Opublikowano
Dnia 4.03.2019 o 07:33, robercikj100 napisał:

A woprol junior ? Ma ktoś jakieś opinie na temat tego rozsiewacza ? Dużo gorsza jakość i precyzja rozsiewania od sipmy czy uni ? Czy na porównywalnym poziomie ?

Ponawiam pytanie

Opublikowano
9 godzin temu, RU68 napisał:

z tymi cenami używek i to przesadzasz  https://www.olx.pl/oferta/rozsiewacz-rauch-mds-901-zs-600-CID757-IDySQ71.html#8b99d95abb   

https://www.otomoto.pl/oferta/amazone-bogballe-d1000-vicon-rauch-rozsiewacz-do-nawozow-1000-litrow-ID6BKAsJ.html? 

moim zdaniem przeżyje każdy krajowy troszkę roboty 300 zł farba akryl i jak nowy  

z tą jakością nowych zachodnich to się zgodzę że to co jest kierowane do polski za niższą cenę to nie ta jakość co na zachodzie przykład łożyska Class śruby KUHN 

i nigdzie nie pisałem o rozsiewaczu z 30k na 25 ha nawet na 100 to przesada .Ale pokaż mi tor doświadczalny u polskiego producenta do badania równomierności wysiewu

O czym Ty chcesz dyskutować. Chyba wiadomo że w Polsce nikt nie testuje tak maszyn jak zachodni producenci. Ogladalem trochę tych używek moze akurat na takie trafiłem ale mówię to co widziałem. Tak swoja drogą odbiegając od tematu to wszystkie nasze maszyny to złom a zboże, mięso, mleko, owoce i warzywa najlepsze na świecie xD Cos chyba nie tak hehe

Opublikowano
13 godzin temu, krzychrol napisał:

O czym Ty chcesz dyskutować. Chyba wiadomo że w Polsce nikt nie testuje tak maszyn jak zachodni producenci. Ogladalem trochę tych używek moze akurat na takie trafiłem ale mówię to co widziałem. Tak swoja drogą odbiegając od tematu to wszystkie nasze maszyny to złom a zboże, mięso, mleko, owoce i warzywa najlepsze na świecie xD Cos chyba nie tak hehe

z tym złomem to nie złom ale dla mnie z nielicznymi wyjątkami prawie złom lub jednorazówka a produkty rolne również z wyjątkiem niektórych "LEŻAKÓW "to moim zdaniem może nie tak idealne wzrokowo -warzywa owoce itd ale w smaku i chyba mniejszego skażenia to  rewelacja porównaj pomidory gruntowe, ziemniaki gruntowe więc nie wpadajmy w skrajności 

A do używek to trzeba troszkę poszukać zabrać kogoś kto taką maszynę ma kilka lat aby doradził  i kupować z rozwagą a nie w emocjach zapewniam że takie i w cenie i w stanie można kupić ale cierpliwość i czas  

Opublikowano

Witam. 

Ma Kosa i jak wiadomo użytkowanie go nie jest łatwe i kosz mały. Do obsiania niewiele bo 9ha. Padł pomysł, żeby kupić lejka. Tak, wiem, dwutarczowe sięją równiej i szerzej, ale na razie mnie nie stać. Takiego zwykłego. W związku z tym kilka pytań: 

- Dexwall, czy Strumyk? 

- Czy sieją w miarę po równo na lewą i prawą stronę? 

- Czy da radę siać na 12m ?

- Czy trzecia dzwignia się sprawdza?

- Czy regulacja hydrauliczna ma sens, w zestawieniu z C-330M? 

Opublikowano
Dnia 4.03.2019 o 16:58, RU68 napisał:

Widzisz kredyt to wspaniałe wytłumaczenie dla wielu pytań np w naszym kraju gdy sąsiad podpatrzy że drugiemu się zbytnio powodzi to pisze do skarbowego ci przyjeżdżają   i stwierdzają o milion kredytu biedaczek kiedy to spłaci . A jak sąsiad jest przekonany że tamten ma kredyt to zamiast do skarbówki wystarcza że pośmieje się przed kolegami Z kolei na zachodzie sąsiad zabierze gościa obok płotu i powie zobacz jaki wspaniały gospodarz jaka technika i maszyny tylko podziwiać .U nas musi wymrzeć kilka pokoleń  by wróciło wszystko do normy 

Ale ten gospodarz co mu się lepiej powodzi jak powiadasz przeważnie odnosi się z pogardą i traktuje jak dziada tego "biedniejszego" ,więc Niewiem ile pokoleń musi minąć żeby to się zmieniło

Opublikowano
22 godziny temu, Ursus932 napisał:

Ale ten gospodarz co mu się lepiej powodzi jak powiadasz przeważnie odnosi się z pogardą i traktuje jak dziada tego "biedniejszego" ,więc Niewiem ile pokoleń musi minąć żeby to się zmieniło

Widzisz a ja mam odwrotnie zdanie i doświadczenie na tego któremu się lepiej powodzi pozostali piszą donosy (nie wszyscy) ale po każdym większym zakupie kontrola  ze wskazania bo tak nazywa się donos