Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedni TUZ  zrobić w ciągniku to właściwie niewielki problem , trudniej jest z przednim WOM który w moim przypadku najbardziej przydałby się do kosiarki czołowej i tu mój pomysł ażeby zamontować na takiej kosiarce odpowiedni silnik spalinowy do jej napędzania .

Co o tym myślicie , jakieś sugestie a może już gdzieś widzieliście takie rozwiązanie ?

Opublikowano

Prosta sprawa ale i drogi biznes zależy jaka ta rotacyjna, przekładnia ala troll do tego duża pompa hydro, z przodu silnik hydrauliczny i wałek ze sprzęgłem jednokierunkowym. Do ogarnięcia temat. Tylko w zależności od nm potrzebnych to tak 2,5-5k sam napęd.

Opublikowano

Wydaje mi się że do napędu hydraulicznego najtrudniej jest dobrać odpowiednią pompę do silnika hydro no i gdzie dać napęd pompy bo od tylnego WOM  to zablokuje korzystanie z tylnego WOM  , no i hydraulika jest dosyć droga 

Tu już było o tym : https://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=core&module=system&controller=notifications&do=follow&follow_app=forums&follow_area=topic&follow_id=63137

3 godziny temu, robert1226 napisał:

Przedni wom łatwiej zrobić niź przedni tuz .

Skoro tak łatwo to może podejmiesz się zadania chętnie takowe zlecę 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, robert1226 napisał:

Przedni wom łatwiej zrobić nie przedni tuz .

Tylko i wyłącznie  przez hydraulike 

Albo zastosować przekładnie ,albo regulowany przepływ oleju .

Zapewne prościej niż jakiś silnik spalinowy do kosiarki montować .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Sprawa jest taka, jeden rozdzielacz to najczęściej do 120l przepływ. Mało, dlatego pompa najlepiej dwusekcyjna i dwa rozdzielacze, które by pchaly olej na jeden silnik. Np taka pompa: https://sklepdlarolnika.pl/pl/p/Pompa-hydrauliczna-zebata-prawa-2-sekcyjna-grupy-3-objetosc-3939-cm3obr-wydajnosc-1500obr-5959-Lmin/11221 razem we dwie pompy tloczą jakieś 190l. Taki multiplikator https://sklepdlarolnika.pl/pl/p/Przekladnia-multiplikator-przystawka-do-pomp-grupy-2-i-3-przelozenie-13.8-moc-20kW-wyposazona-w-gniazdo-WOM-z-zatrzaskiem-oraz-walek-WOM/11256 no i silnik hydro np coś takiego. https://sklepdlarolnika.pl/pl/p/Silnik-hydrauliczny-BMV-chlonnosc-315cm3obr-obroty-510obrmin-moc-920Nm/24593 no jakbyś go cisnal na max obrotach ciągnika i z 200 ciśnienia na pompach to do 70km przeniesie. Do kosztów dolicz sobie porządne sprzęgło, zbiornik, dużego przekroju przewody, rozdzielacze 2x120l. Nw czy nie taniej z ciągnika wyciągnąć.

Opublikowano

Pewnie durnowato myślę,    napęd własny typu rozsiewacz kos,lub z, napędu przód, ale zerknąłem do Twojej galerii,czy aby one nie wychodziły z przednim wom i zjakiegoś zgniłka,rozbitka ......

• Like 1
Opublikowano

Polecam kosiarki Busatis, bardzo niskie zapotrzebowanie mocy oraz naped hydrauliczny… nie sa tanie. Bardzo popularne w Szwajcarii oraz Austrii. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, kizak napisał:

Pewnie durnowato myślę,    napęd własny typu rozsiewacz kos,lub z, napędu przód, ale zerknąłem do Twojej galerii,czy aby one nie wychodziły z przednim wom i zjakiegoś zgniłka,rozbitka ......

Całkiem ciekawe pomysły do przemyślenia , 

Przy własnym napędzie kosiarka  powinna być ciężka ażeby nie było poślizgu kół napędowych , a to raczej nie będzie dobrze żeby była ciężka .

Od przedniego napędu można by się pokusić . 

Narko 

Ogólnie ciekawa kosiarka ale gdy przypomnę sobie polską OSĘ  to jakoś źle wspominam jej pracę . 

Zakładajac temat myślałem o silniku z maluszka bo taki mam , ale jakoś nikt nie wypowiada się .

Opublikowano
Dnia 24.02.2019 o 09:07, Marecki2922 napisał:

Przedni TUZ  zrobić w ciągniku to właściwie niewielki problem , trudniej jest z przednim WOM który w moim przypadku najbardziej przydałby się do kosiarki czołowej i tu mój pomysł ażeby zamontować na takiej kosiarce odpowiedni silnik spalinowy do jej napędzania .

Co o tym myślicie , jakieś sugestie a może już gdzieś widzieliście takie rozwiązanie ?

Po pierwsze: jaki ciągnik?

Opublikowano

Zadzwoń do Bykowa k. Wrocławia. Znajdziesz ich na olx. Rozbierają wszelkiej maści zachodnie ciągniki, może będą mieli oryginał deutza. Jak nie będzie kup wom np. jd i zamontuj. Wiem, że może być problem z przykręceniem przekładni do ramy oraz wałka do koła pasowego na wale korbowym.