Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W taki wypadku najlepiej podpisać umowę na obornik z'tym co bierze dopłaty tylko że'wtedy on musi wpisać u siebie w zeszyt ten nawóz. Dopłaty przysługują osobie która obrabia a nie właścicielowi,więc jeśli wpiszesz że dałeś obornik na taką dzierżawę a dopłat nie bierzesz to w razie kontroli będą to sprawdzać i właściciel pola będzie miał problemy

13 minut temu, the1mati1 napisał:

A jak to jest z dzierżawami na gęby, ja użytkuję a właściciel bierze dopłaty. Takie też powinnem uwzglednić. Jak do tego bedą podchodzić w przypadku kontroli?

2 minuty temu, adamn999 napisał:

Czy taka ewidencja prowadzona w programie do zarządzania gospodarstwem (farmnet 365) będzie wystarczająca? dodam że ewidencję zabiegów ochrony roślin również w tym programie prowadzę jest szybko i sprawnie, a program sam oblicza ilość czystego składnika, a po zbiorach przelicza orientacyjną ilość pozostałego składnika dostępnego w przyszłym roku. Rozumiem że nie wolno przekroczyć 170 kg N z nawozów organicznych, a w przypadku nawozów mineralnych jest jakiś próg???

Do każdej uprawy są inne progi na nawozy np pszenica ozima 200N a jara bodajże już 160N i tak dalej

Edytowane przez Gość
Opublikowano
14 minut temu, Ursus932 napisał:

W taki wypadku najlepiej podpisać umowę na obornik z'tym co bierze dopłaty tylko że'wtedy on musi wpisać u siebie w zeszyt ten nawóz. Dopłaty przysługują osobie która obrabia a nie właścicielowi,więc jeśli wpiszesz że dałeś obornik na taką dzierżawę a dopłat nie bierzesz to w razie kontroli będą to sprawdzać i właściciel pola będzie miał problemy

Do każdej uprawy są inne progi na nawozy np pszenica ozima 200N a jara bodajże już 160N i tak dalej

To FV na pół nawozów też mam teraz nie brać bo na dzierżawę bedę sypał? 

Opublikowano
25 minut temu, the1mati1 napisał:

To FV na pół nawozów też mam teraz nie brać bo na dzierżawę bedę sypał? 

No mam podobny dylemat z nawozami mineralnymi i wychodzi na to że Tak. Chyba że zrobisz to legalnie i weźmiesz w dzierżawę z dopłatami i oddasz je właścicielowi

Tylko że nie każdy chce się tak zgodzić

Opublikowano

a to agencja ma jakieś prawo (podstawę prawną) do przeglądania dokumentów finansowych, w tym faktur w gospodarstwie? Nie wydaje mi się. Przy pierwszym pytaniu o faktury zapytam o podstawę prawną i będziemy szukać jej w necie razem z kontrolującym. Gliniarz ma znać podstawę prawną gdy kontroluje kogoś na drodze więc i pracownik agencji też ma wiedzieć co mu wolno a co jest jego widzi mi się.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hoodoowca napisał:

A czy jest jakiś przepis co do ilości szt bydła na 1ha?

Jest 2 Djp na hektar Ale możesz mieć więcej tylko umowa z jakimś rolnikiem który odbierze nadmiar nawozów naturalnych

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Ustawa o azotach obowiązuje od stycznia tego roku, A największe sankcje w przypadku wykrycia nieprawidłowości to utrata części dopłat

41 minut temu, hoodoowca napisał:

U mnie wychodzi przeszło 3 jak nie będę miał umowy to jaka jest kara i od kiedy to obowiązuje.

To musisz pisać z kimś umowe na obornik czy gnojowice

Edytowane przez Gość