Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam prowadząc księgę  po zakupie np śrub do pługa  w grenę to  muszę trzymać tą fakture czy nie muszę jesli tak to jak długo muszę ją mieć ?
jeszcze jedno pytanie jaka jest najlepsza książka do prowadzenia przychodów i rozchodów
i czy może być paragon zamiast faktury?

Edytowane przez oaxis3333
Opublikowano

Może być paragon ( warto robić ksero), faktura lub inny dowód zakupu. Np umowa-kupna.

Kpir jest na dany rok. Wszystkie dokumenty zdarzeń gospodarczych powinny być podpięte do ksiazki.

Dla US z tego co pamiętam czas trzymania dokumentów to 10 lat.

Księgę prowadzisz z związku z modernizacja/dotacja?

Opublikowano (edytowane)

Modernizacja  do tej pory nie musiałem prowadzić krip . Czy muszę to zgłaszać do u skarbowego ze prowadze krip ? bo chcę przejść też na vat a wtedy chyba musze i wtedy muszą być same faktóry czy paragony też 

?

Edytowane przez oaxis3333
Opublikowano

Jeśli chodzi o dokumenty podatkowe należy je przechowywać nie 10 a 5 lat za dany rok podatkowy. Z tym że należy je przetrzymać do końca okresu zobowiązania podatkowego, czyli jeszcze do końca kwietnia roku 6.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez margo22
      Witam, czy ktoś może gdzieś znalazł jakąś stronkę czy programik do prowadzenia księgi rejestracji świń. Nie da się tego zrobić w excelu żeby samo liczyło, dlatego pytam czy ktoś może już coś ma.
    • Przez everto
      witam
      mam kilka błedów w księdze. czy istnieje możliwość pobrania jakiegoś wyciągu z arimr z danymi które zgłaszałem  (wycielenia, kupno/ sprzedaż itd ) ???
    • Przez everto
      witam
      mam kilka błedów w księdze. czy istnieje możliwość pobrania jakiegoś wyciągu z arimr z danymi które zgłaszałem  (wycielenia, kupno/ sprzedaż itd ) ???
  • Dodaj nową pozycję...
v