Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. zastanawiam się nad kupnem agregatu talerzowego z hydropakiem około 1,2ton i siewnika z pełnym zasypem też około 1.2ton. Moje pytanie czy ursus 1224 z dwoma siłownikami pomocniczymi da rade taki zestaw podnieść, czy dużo go trzeba będzie obciążyć z przodu, i jak ze sterowaniem ciągnika i żywotnością pompy, podnośnika wieszaków, ramion itp. Specjalnie nie podaje producentów maszyn aby uniknąć zbędnej dyskusji. z Góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Polecam wziąć na testy taki zestaw i wtedy się przekonasz czy da radę nikt Ci tu nie odpowie na to pytanie

Opublikowano

problem w tym ze jeszcze takiego ciągnika nie posiadam, ale o takim myślę. Sądzę, że ktoś podobny zestaw posiada z podobnym ciągnikiem

Opublikowano

2,5 tony   na taki ciągnik ? Moim zdaniem za dużo wymagasz bo za słaba hydraulika  i jeśli nawet dźwignie to na dłuższą metę nie wytrzyma  .

Opublikowano (edytowane)

Będzie miał ciężko. Podnośnik w tych ciągnikach starej generacji nie jest przystosowany do unoszenia takich ciężarów, udźwig teoretycznie  z siłownikami około 5,5 tony .

Problemem jest wolne podnoszenie ,zacinanie się podnośnika,wycieki,samoczynne opuszczanie, przy tej masie zestawu około 2,5 t. trzeba liczyć się urywaniem się sworzni ramion podnośnika.  Pracuje takim ciągnikiem i kombinacją warzącą około 2 tony i wszystkie aspekty opisane powyżej częściej lub rzadziej się zdarzają.

Weź też pod uwagę fakt oklejania się ziemią tych maszyn w trakcie pracy,w trudnych warunkach może to być kilka set kilo.

Edytowane przez tomek15h
Opublikowano

mam zestaw talerzowy 3 m z walem pierscieniowym 1650 kg + poznaniak z zasypem wazy 740 kg , i ursus 1224 z turem , daje radę podnieść , zalozylem nowe silowniki oraz uszczelniacze i wytrzymuje jedynie trzeba na dolkach uwazac i dobrze miec skrecony podnosnik pokrywe ( u mnie byly za krotkie sruby o 1 cm ) i poluzowal sie opinie dam za rok jak sie teraz bedzie spisywal tak to stabilny bez przygod ale dopiero 40 ha zasial ;)

Opublikowano

Te ciągniki nie były konstruowane na takie obciążenia,od 15 lat mam zts 16245 i mógłbym książke napisać na ten temat. Wszystko co szło już powzmacniałem i poprzerabiałem na lepsze i masywniejsze,aktualnie jest znowu na stole operacyjnym.

Opublikowano

Tylko autora tematu siewnik jest duzo ciezszy bo piszesz ze Twój ma 740 kg z zasypem a jego 1200kg a jak wiadomo on jest na koncu. Te agregaty talerzowe maja strasznie daleko zawieszony hydropak i w połaczeniu z siewnikiem robi sie długi zestaw i to najwiekszy minus takich zestawów.  Np brona wirnikowa w zestawieniu z siewnikiem jest duzo krótszym zestawem i lzejszym do dzwigania

Opublikowano
3 godziny temu, YeLoN3 napisał:

Witam. zastanawiam się nad kupnem agregatu talerzowego z hydropakiem około 1,2ton i siewnika z pełnym zasypem też około 1.2ton. Moje pytanie czy ursus 1224 z dwoma siłownikami pomocniczymi da rade taki zestaw podnieść, czy dużo go trzeba będzie obciążyć z przodu, i jak ze sterowaniem ciągnika i żywotnością pompy, podnośnika wieszaków, ramion itp. Specjalnie nie podaje producentów maszyn aby uniknąć zbędnej dyskusji. z Góry dziękuję i pozdrawiam.

mam taki ciągnik i spokojnie agregat talerzowy z wałem gumowym i hydropakiem podnosi (1,5t waga jak dobrze pamiętam) - przód trzeba dobrze dociążyć. problem pojawił się jak zaczepiłem siewnik famarolu - na złożonym podnosił, a na rozłożonym nie. miałem mieniać pompę ale dałem sobie spokój. sieję zestawem unia ares + siewnik famarol.

Opublikowano

Agromasz AT30 z wałem rurowym i amazone D7 super S z pełnym zasypem 400kg lubinu na rozlozonym ostatnimi siłami podniósł na złożonym niewiele lżej ma... Moim zdaniem to zdecydowanie za dużo dla tego ciagnika. 

Mam dwa pomocnicze siłowniki a ciśnienie mierzone i ma blisko 200 bar co i tak jest więcej niż mają zwykle...