Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam planuje kupić od znajomego trochę pola które znajduje się w sąsiedniej gminie niż w której ja mieszkam oraz w której posiadam ziemię. W 2015r Dostałem od rodziny kawałek pola (na założenie gospodarstwa, posiadam trochę bydła oraz biorę dopłaty) a w 2016r skończyłem szkołę (liceum zaoczne). Od roku jestem ubezpieczony w krusie. Czy kwalifikuje się jako rolnik indywidualny? Oraz czy muszę wysyłać pismo do KOWRu?

Opublikowano
1 minutę temu, suzuki18l napisał:

jakiego notariusza, do kowru idź i się wypytaj , a to przetarg ma być?

Do kowru mam jakieś 100km. Nie, zwykły zakup.

Bardziej mi chodzi o te "kwalifikacje rolnicze" bo nie mam wykształcenia rolniczego ale mam już 3 letni staż pracy

Opublikowano
20 godzin temu, cantstop napisał:

bez ograniczen rolnik moze kupować w swojej gminie i sąsiednich

najlepiej spytaj sie notariusza u ktorego bedziecie robic przepis,on zrewiduje czy sie kwalifikujesz

Jak dostał ziemię w 2015 to jeszcze nie jest uznawany za rolnika indywidualnego, a za młodego rolnika. Młody rolnik musi uzyskać zgodę na zakup ziemi. @Bercik92 zapytać się w KOWR zawsze można, i nie trzeba jeździć 100 km. wystarczy zadzwonić. Co oni powiedzą, to jest niestety loteria i zależy od województwa w którym mieszkasz. Ci w Warszawie są pojebani, ale podobno w innych województwach są bardziej  przychylni rolnikowi. Jest też możliwość, aby sprzedający uzyskał zgodę na sprzedaż, ale to z kolei wiąże się z obowiązkiem publicznego ogłoszenia i wyborze z dostępnych ofert(dokładnie nie znam  procedury, bo tej wersji unikałem).  CO do wykształcenia, to można je chyba zastąpić pozytywną opinią izby rolniczej, czy nawet gminy(chyba, że znów się przepisy zmieniły)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kalub
      Dzień dobry, chciałbym dowiedzieć się na jakiej klasie ziemi można uprawiać jęczmień hybrydowy? Posiadam 2 ha słabej ziemi chyba klasa VI i zastanawiam się czy urośnie tam jęczmień hybrydowy? 
    • Przez kris148a
      Witam, chciałem spytać czy jeśli mając na siebie ziemię na własność oraz ziemię wziętą w dzierżawę a będę przechodził na rentę chorobowa nie pełną na której nie muszę pozbywać się ziemi własnej a co z tą dzierżawioną muszę ją oddać? To nie dużo 1,5ha ale ona mi jest potrzebna żeby mieć dojazd do swojej. Ale z drugiej strony nie chce mieć problemów w krus
    • Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez ChiquitaB
      Witam. w 2016 roku żona otrzymała darowizną gosp rolne o pow. 15ha, jako że sytuacja zmusza nas do zaniechania prowadzenia gosp dalej i jego sprzedaży. Moje pytanie, czy możemy sprzedać ziemie na powiększenie innego gosp. bez żadnych konsekwencji i płacenia podatków? Żona nabyła gosp przed zmianą przepisów w 2016
  • Dodaj nową pozycję...
v