Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

On ma skrzynię w pełni mechaniczną, czyli robota prosta ale czasochłonna. Trzeba wyjąć wał skrzyni ten z przesówką 3 biegu, rozłożyć na części, wymienić synchronizator (albo jeszcze coś) i złożyć do kupy.

Opublikowano

Co masz na myśli pisząc wymienić? Jedni pytają jak wymienić zanim podejdź do ciągnika inni jak już mają rozebrane i mowa o jakimś drobiazgu przez który nie można czegoś wyjąć, zdjąć itp. Tak jak wyżej kolega napisał skrzynia prosta bez udziwnień.

Opublikowano (edytowane)

Niestety trzeba rozebrać skrzynię biegów. Ciągników Same nigdy nie robiłem, ale zasada taka sama we wszystkich. Najlepiej ściągnij z netu jakąś instrukcję napraw albo chociaż katalog części, jak masz jakiekolwiek pojęcie o robocie to sam zrobisz. No i najważniejsze nie bać się zachodniego sprzęta rozbierać, to prawie to samo co ursus tylko inna nazwa :)  Powodzenia

P.S.

Dodam tak na koniec, że ze względu na sam synchronizator to wolałbym wbijać biegi z przegazówką niż rozbierać skrzynię.

Edytowane przez Rafik

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez _Grzesiek_5
      Witam wszystkich, Od pewnego czasu zastanawia mnie czy skrzynie w john deerach były blokowane? Tzn wychodził ciągnik z pełnym zakresem przełożeń ale niektóre kraje miały przepisy gdzie prędkość ciągnika nie mogła przekraczać jakiejś tam wartości i z tego względu zakładano blokady, które można zdjąć i będzie pełen zakres przełożeń. Kiedyś czytałem i niby jest coś takiego, ale czy ktoś się spotkał z tym i mógłby potwierdzić, że widział na własne oczy bądź robił coś takiego u siebie? 🙂 Pozdrowionka
    • Przez Zet7211MF6140
      Witam. Jest taki problem że zginęła jednyka i dwójka. Na polowych i szosowych nie ma wogole. 3i 4 działają normalnie. Co to może być ?
    • Przez Rafał11
      W moim Same nie da się wrzucić rewersu do przodu do tyłu wchodzi lekko a to przodu się nie da dokładnie jest tak tak samo z wajchą co się zmienia zakres biegów. Czym to może być spowodowane??
    • Przez JasiekAgriculture
      Witam mam problem z rewersem w Same na początku rewers wyskakiwał tylko na wstecznym biegu tzn cofając po równej drodze nic sie nie działo a jesli tylko byl jakis kamień czy cos to szarpło ciagnikiem i bieg wyskakiwał  teraz dzieje mi sie to również przy jezdzie do przodu GDY PRZYTRZYMAM MOCNIEJ DZWIGNIE TO NIC NIE WYSKAKUJE. Moze miał ktos z was taki problem i pomoze co zrobic?
    • Przez Dominik8686
      Witam.Jest problem ze skrzynią w MacCormiku cx110 xtrashift 2012 rok  -Dźwignia od zmiany zakresów nie chce się przełączać. Siedzi na 3-zakresie.Kontrolka od ciśnienia oleju w skrzyni się świeci. Ładowacz czołowy podnosi.Czy dźwignia od zakresów nie działa ponieważ być może nie ma ciśnienia oleju w skrzyni ?
  • Dodaj nową pozycję...
v