Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie widzą od jakich krów biorą ? Nie przeszkadza to nikomu ?

Opublikowano
7 minut temu, Taurus83 napisał:

Cielaka sprzeda jak żona w pracy, mleko kilka osób wioski bierze.  Zboże azotu nie widziało od kilku lat...rolnictwo to jego hobby zapewne  :)

Bardzo ekologicznie produkuje😉

Opublikowano
39 minut temu, Taurus83 napisał:

A wiesz co to jest empatia i dobrostan?  Jakbyś zobaczył te krowy to byś inaczej mówił. Od rana do popoludnua na łące bez wody przy upale. Kości krzyżowe wyglądają jakby miały skórę przebić. Susza od kwietnia do września a jemu 3 razy siano zgniło. Od 7 rano pod paśnikiem siedzi a zwierzęta głodne w oborze. Takze nie pitol o grinpisach...

No nie gadaj że jesteś tak popierdolone jak ci z empatii ... Chłopie oni powinni się leczyć na nogi bo na łeb to już późno ...

Opublikowano

Panowie nie mam hodowli dzięki Bogu ale obwiniacie teraz wszystkich z wyjątkiem siebie co rusz czytam wypowiedzi tu opchałem leżaka tam opchałem  są pytania a co z takim zrobić  uderzcie się w piersi bo jesteście współwinni  był czas żniw teraz będziecie płacić  czy się opłaci nie sądzę bo eksport to 70-80% wołowiny a na hasło polska wołowina Europa jak nie świat będą sp***dalać w przeciwnym kierunku . A wystarczyło przeczytać i respektować przepisy i niekiedy stracić  ale rolnik zawsze najmądrzejszy i najcwańszy .Trzeba pogrzebać w pamięci i przypomnieć sobie-" opchałem kilka leżaków po 500 bo byłem chciwy teraz stracę kilkadziesiąt a niektórzy set  tysięcy na zdrowych" .Nie chcę prorokować ale zachód nie śpi a lepszej  okazji na nowy rok nie mogli dostać  proponuję przyzwyczajać się do wizji 3 zł kg i to długi czas  .Jako konsument biorąc dziś kawałek na widelec zastanawiałem się na którym boku leżała gdyby żona to oglądała to żegnajcie rolady i gulasze     

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał:

ale dlaczego rolnika wina? krowa chora dzwoni po klienta/pośrednika , ten bierze albo nie, jak weźmie to rolnik  za co ma odpowiadać? to wina pośrednika , że wziął i ubojni że zabiła tak a nie inaczej no ale jak wszystko w tym pięknym kraju wina rolnika jest

A masz opisano jak postąpić przed podaniem antybiotyku a jak po antybiotyku .Jeśli przepis mówi że ubój z konieczności wykonuje się w gospodarstwie po zaświadczeniu weterynarza  to tak ma być czy się zgadzasz czy nie  a rolnik najmądrzejszy dopóki się nie sparzy a później płacz i strajki ,możecie już trenować te zdrowe byki na marsz na Warszawę a i to nic nie da bo nikt padliny nie będzie żarł nawet psy mają swój gust i smak  i tego nie tkną . prorokuję pojawienie się wędlin  z dopiskiem bez wołowiny  

1 minutę temu, donweter1989 napisał:

Panie dobroduszny zapewne uprawiasz zboża więc teraz sobie przypomnij ile razy jak sprzedawałeś ziarno przemycałeś również na skład to gorszej jakości gdzieś od ściany bądź słupa. 

a wyobraź sobie że uprawiam wyłącznie  QQ na grys a zapis w umowie jasny jeśli moje ziarno skazi pozostałą partię to obciążę mnie całością kosztów   płacą tak dobrze że nie odważył bym się i takie przemyślenia jak twoje są właśnie  tym wiejskim  cwaniactwem   jak oszukujecie kupującego dziwicie się że kupujący oszukuje was oko za oko  a jak cwaniak trafi na cwaniaka to jest zgrzyt obaj oszukują a próbują udowodnić swoją świętość  jak braknie miejsca w oborach na te święte krowy oczy się otworzą  i łzy popłyną a winni będą wszyscy inni z wyjątkiem rolnika  i udowodnij że się mylę szkoda tylko tych co ucierpią niewinnie ale to chyba wyjątki w Polsce o ile jakiś jest  

Opublikowano

Dobra dobra człowiek idealny. Może papieżem zostaniesz kiedyś albo za życia prosto do nieba trafisz. Właśnie ty jesteś tym typem najgorszego cwaniaka jak to określasz, bo masz jakiś utopijny obraz samego siebie jako wielkiego ideału. 

• Like 1
Opublikowano

Dobra dobra człowiek idealny. Może papieżem zostaniesz kiedyś albo za życia prosto do nieba trafisz. Właśnie ty jesteś tym typem najgorszego cwaniaka jak to określasz, bo masz jakiś utopijny obraz samego siebie jako wielkiego ideału. 

Aś mnie teraz wk..wił dla ciebie przepis i umowa jest wyzwaniem które należy omijać i jak drugiego nie wyh..asz to spokojnie nie zaśniesz i dlatego jest jak jest a teraz dopier..lą wam tak że się zes..cie   i sami zażrecie co urośnie a ARMiR każe wam pisać życiorysy bydła ze zdjęciami i godzinami wypróżnień a to będzie ubaw   

• Haha 1
Opublikowano

Że tak to ujmę - w d*pie byłeś gówno wiesz. Nie masz pojęcia o czym piszesz, a jesteś tu jedynie po to aby zamęt wprowadzać. Prorok za dyche się znalazł. Moze ty jasnowidzem zostaniesz, bo ten mistrzu z Człuchowa już najmłodszy nie jest. Napisz do niego, może Cię podszkoli😂

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, RU68 napisał:

Aś mnie teraz wk..wił dla ciebie przepis i umowa jest wyzwaniem które należy omijać i jak drugiego nie wyh..asz to spokojnie nie zaśniesz i dlatego jest jak jest a teraz dopier..lą wam tak że się zes..cie   i sami zażrecie co urośnie a ARMiR każe wam pisać życiorysy bydła ze zdjęciami i godzinami wypróżnień a to będzie ubaw   

Przepisy i umowy są po to żeby je łamać 😛

Opublikowano
9 minut temu, donweter1989 napisał:

Że tak to ujmę - w d*pie byłeś gówno wiesz. Nie masz pojęcia o czym piszesz, a jesteś tu jedynie po to aby zamęt wprowadzać. Prorok za dyche się znalazł. Moze ty jasnowidzem zostaniesz, bo ten mistrzu z Człuchowa już najmłodszy nie jest. Napisz do niego, może Cię podszkoli😂

i to poziom wielu z was pożyjemy zobaczymy kto powyje do księżyca 

7 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Przepisy i umowy są po to żeby je łamać 😛

a jak nie wyjdzie genialny plan to skomlenie zostaje i obwinianie świata  

Opublikowano
3 minuty temu, donweter1989 napisał:

😎Spoko loko najwyżej na kukurydzę z przeznaczeniem na grys się przerzucimy😉

żaden problem kupisz za milion opryskiwacz do omacnicy stonki i grzybówki znajdziesz mojego odbiorcę i zaproponujesz mu towar za pół ceny  załadujesz zestaw który pojedzie 400 km a załadujesz oczywiście pół na pół ze śmieciami i będziesz twierdził że to TVN i amerykanie śmieci dosypali 😎

• Haha 1
Opublikowano

Dziwny z Ciebie człowiek. Ty naprawdę wierzysz w to ze twoja droga jest jedyną słuszną drogą, którą tylko ty mozesz podążać bo nikt inny sie na tym nie zna i nie jest w stanie tego robic. Aaa a śmieci dosypią mi ufoludki jak będa na niedzielny sernik do ciebie przylatywac. Nie zebym coś sugerował, ale gdyby zaproponowali ci powrót na planetę matkę to zrób to dla dobra wczechgalaktycznego ogółu i nie odmawiaj.

• Like 2
Opublikowano

Dziwny z Ciebie człowiek. Ty naprawdę wierzysz w to ze twoja droga jest jedyną słuszną drogą, którą tylko ty mozesz podążać bo nikt inny sie na tym nie zna i nie jest w stanie tego robic. Aaa a śmieci dosypią mi ufoludki jak będa na niedzielny sernik do ciebie przylatywac. Nie zebym coś sugerował, ale gdyby zaproponowali ci powrót na planetę matkę to zrób to dla dobra wczechgalaktycznego ogółu i nie odmawiaj.

z pewnością taki inteligentny umysł jak twój mi dorówna wręcz oczekuję że pokaże mi wyższy poziom tylko wpierw musisz się odkleić od wideł i wymienić słomę w butach bo zero argumentów a mnóstwo obelg z twojej strony ale tak to jest że jak nic mądrego w głowie to czego się spodziewać na papierze (poście bo nie zrozumiesz )

Opublikowano

Ależ kolego przesympatycznie zakręcony gdzież ja skromny obywatel tego jakże pięknego kraju mógłbym kierować ogrom obelg wobec jednostki tak wybitnej i jedynej w swoim rodzaju. Z chęcią skłonił bym się ku konwersacji bardziej zbliżonej owemu tematowi, no ale niestety jest to niemożliwe, bo jak rozmawiać o produkcji wołowiny z kimś kto byka widział tylko w telewizji. Postanowiłem więc obrócić tą jakże fascynującą dyskusję w formę żartu, której waść że tak powiem młodzieżowo nie ogarniasz. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Kwestia jest nie w tym czy usuwałem obornik bykowi z pod jaj ale w kwestii zrozumienia prawa i obowiązku bez względu na to czy jest chore czy dobre czy się podoba czy nie  faktem jest że z chciwości sprzedajecie pół padlinę wbrew przepisom niejednokrotnie skażoną antybiotykami a teraz gdy wykryto to wielkie larum i niema usprawiedliwienia na takie postępowanie zryj padlinę sam jak taka zdrowa a zal ci tych 5 stów które stracisz A twój tekst ogarniam jeszcze przed tym zanim napiszesz bo gdybym reprezentował twój poziom to dziś bym był wśród "wielce pokrzywdzonych" 

• Like 1
Opublikowano

jaka tu ciekawa dyskusja sie toczy ... 

12 minut temu, RU68 napisał:

faktem jest że z chciwości sprzedajecie pół padlinę wbrew przepisom niejednokrotnie skażoną antybiotykami

a to ciekawe ... ta padlina po antybiotykach to pewno jakis promil produkcjii, a jak juz chcesz byc obiektywny to takiej padliny szukaj w kurczaczkach ... mniam mniam....

Opublikowano

@RU68 Ot czort ależ upierdliwy człek mi się trafił. Z chęcią pociągnął bym tą farsę dalej no ale jak mawiał klasyk trzeba iść spać aby rano wstać. Na sam koniec chciałbym Ci czegoś życzyć, tylko czego by ci tu życzyć? Pieniędzy nie bardzo, bo ta kukurydza zapewne jest bardzo intratnym biznesem więc kasę masz. Wzrostu też ci nie będę życzył bo skoro masz kasę to pewnie trzymasz ją w portfelu i w każdej chwili możesz na owym portfelu stanąć, a zapewne wtedy masz ponad dwa metry. Zdrowia bym ci życzył, ale skoro jeszcze nieprzekręciłeś się po tej strasznie szkodliwej wołowinie to znaczy ze zdrowie masz konskie. O już wiem czego ci życzyć. Życzę ci rozumu, bo czego jak czego ale tego ci najbardziej potrzeba. I nie twierdzę, że jesteś głupi. Lecz twierdzę iż potrzeba ci wiecej empatii i dystansu, bo po co tu tak właściwie jesteś? Widzę tylko jedno rozwiązane- jesteś tutaj po to aby wprowadzić zamęt, aby namieszać, aby poopowiadac jakieś brednie o padlinie jak by to cała krajowa produkcja była jednym wielkim bakutilem.

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano

RU68

najwiekszy odbiorca wołowiny z PL to Włochy, miejmy nadzieje ze ten kraj zachowa sie racjonalnie, bo od nich zalezy najwiecej, reszta to pionki ... eksport włowiny to ok 400 tys ton rocznie z czego ok 300 tys ton biorą Włochy ...

a co twojej kukurydzy to słabo widze długoletnią uprawe kukurydzy w monokulturze ....

Opublikowano
5 godzin temu, RU68 napisał:

żaden problem kupisz za milion opryskiwacz do omacnicy stonki i grzybówki znajdziesz mojego odbiorcę i zaproponujesz mu towar za pół ceny  załadujesz zestaw który pojedzie 400 km a załadujesz oczywiście pół na pół ze śmieciami i będziesz twierdził że to TVN i amerykanie śmieci dosypali 😎

Co to za opryskiwacz że taki drogi?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, RU68 napisał:

Kwestia jest nie w tym czy usuwałem obornik bykowi z pod jaj ale w kwestii zrozumienia prawa i obowiązku bez względu na to czy jest chore czy dobre czy się podoba czy nie  faktem jest że z chciwości sprzedajecie pół padlinę wbrew przepisom niejednokrotnie skażoną antybiotykami a teraz gdy wykryto to wielkie larum i niema usprawiedliwienia na takie postępowanie zryj padlinę sam jak taka zdrowa a zal ci tych 5 stów które stracisz A twój tekst ogarniam jeszcze przed tym zanim napiszesz bo gdybym reprezentował twój poziom to dziś bym był wśród "wielce pokrzywdzonych" 

Powiedz w czym jest winny hodowca który sprzedaje sztukę która nie może sama wstać zgodnie z obowiązującymi przepisami? Przestań ludzi szuflatkowac bo to co było w TVN to była patolologia A dla czego ja mam się czuć winnym całej tej sytuacji skoro sprzedałem leżącą krowę w ten sposób jak nakazuje to prawo? Sam piszesz że nie masz do czynienia z hodowlą zwierząt a madrzysz się jak byś wszystkie rozumu swiata posiadał. Ja też mogę powiedzieć że jesteś oszustem bo w tamtym roku kupiłem śrutę z kukurydzy jak się okazało zagrzybionej i zmielił ja żeby nikt nie zauważył. I co czujesz się też winny tej sytuacji. Dla mnie winny jest tylko ten co wprowadził to mięso do obrotu i ten kto na to pozwolił nikt poza tym.

Edytowane przez gadzet
Opublikowano
7 godzin temu, RU68 napisał:

,możecie już trenować te zdrowe byki na marsz na Warszawę

pampeluna jest w Hiszpani w warszawie sie nie sprawdzi ,chociaz moze zgłosic pampelune  trzskowskiemu a potem w żółte kamizelki byczki ubrać

Opublikowano
18 minut temu, gadzet napisał:

Powiedz w czym jest winny hodowca który sprzedaje sztukę która nie może sama wstać zgodnie z obowiązującymi przepisami? Przestań ludzi szuflatkowac bo to co było w TVN to była patolologia A dla czego ja mam się czuć winnym całej tej sytuacji skoro sprzedałem leżącą krowę w ten sposób jak nakazuje to prawo? Sam piszesz że nie masz do czynienia z hodowlą zwierząt a madrzysz się jak byś wszystkie rozumu swiata posiadał. Ja też mogę powiedzieć że jesteś oszustem bo w tamtym roku kupiłem śrutę z kukurydzy jak się okazało zagrzybionej i zmielił ja żeby nikt nie zauważył. I co czujesz się też winny tej sytuacji. Dla mnie winny jest tylko ten co wprowadził to mięso do obrotu i ten kto na to pozwolił nikt poza tym.

powoli powoli do sztuki leżącej wzywasz weterynarza który wystawia świadectwo uboju z konieczności i tylko o to chodzi gdzieś mam czy ubiją to na miejscu czy w rzeźni ale rolnik najcwańszy chce zaoszczędzić a teraz jak sprawa spierd...na to płacz ze cena w dół 

5 godzin temu, ozzborn napisał:

RU68

najwiekszy odbiorca wołowiny z PL to Włochy, miejmy nadzieje ze ten kraj zachowa sie racjonalnie, bo od nich zalezy najwiecej, reszta to pionki ... eksport włowiny to ok 400 tys ton rocznie z czego ok 300 tys ton biorą Włochy ...

a co twojej kukurydzy to słabo widze długoletnią uprawe kukurydzy w monokulturze ....

Fakt nie wiadomo  ale 20 lat idzie i dzięki doprowadzeniu do perfekcji agrotechniki wyniki satysfakcjonujące a zagrożeniem nie jest moja uprawa  opryskana na stonkę i omacnicę ale niechlujstwo  sąsiadów  A codo włochów to tam kupowałem opryskiwacz -fanatycy przepisów nikt nie chce z Włoch przywieźć ponad gabarytu jeśli tek i z weterynarią to współczucie dla niewinnych