Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

takiej wołowinki to ja za darmo nie chce... znaczy sie z krowy co dawała po 8-10 tys litrów i ma 10 wiosen na karku :D

Opublikowano

nie będzie hejtu bo jest w tym dużo racji ...taka krowa w słabej kondycji to nadaje się dla psów i kotów 

a że  Polsce biznesmeni napakują te mięsko wodą itp bo dobrze chłonie to nie chłopa wina 

płacą jak za padlinę to nie powinno iść do spożycia dla ludzi i tyle ...dlaczego ktoś ma robić wałki na tym i zarabiać krocie a reszta cierpi 

Opublikowano

a zrobią kiełbasę zapłacisz 40 zł za kilo zjesz i sie cieszyszysz jaka dobra i oni sie ciesza mają zbyt i kasy w opór i jest git :) 

Opublikowano
10 minut temu, RU68 napisał:

A powiem dosłownie idź do obory podejdź od tyłu do krowy nachyl się i czekaj aż cię pierdolnie w łeb ogonem to może zrozumiesz o co chodzi jeśli nie pomoże  jest inna możliwość podejdź do byka i pociągnij za jaja wówczas z pewnością zrozumiesz 

czyli tak jak myslałem, masz pojecie o tym biznesie jak wół o gwiazdach :D

Opublikowano
15 minut temu, RU68 napisał:

inna możliwość podejdź do byka i pociągnij za jaja wówczas z pewnością zrozumiesz 

myślisz że kopnie .. pff .. myślisz jak dziecko

Opublikowano
14 minut temu, bukat82 napisał:

myślisz że kopnie .. pff .. myślisz jak dziecko

jak masujesz mu regularnie pewnie nie 

23 minuty temu, ozzborn napisał:

czyli tak jak myslałem, masz pojecie o tym biznesie jak wół o gwiazdach :D

temat kondycji  przed ubojem i bezpieczeństwa mięsa a nie gustu konsumenta a jak brak argumentów to trzy po trzy 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, ozzborn napisał:

krowa mleczna po kilku latach eksploatacji na kiszonkach i tonach pożartego syfu nie nadaje sie do jedzenia ... wystarczy poczytac temat zywienie bydła mlecznego ... co oni tam daja to przechodzi ludzkie pojecie ... wole byka leżaka ze złamana noga czy kregosłupem niz taki syf ....co innego krowa miesna która tylko cielaki odchowuje i żyje w sposób zbliżony do naturalnego, to juz jest wołowinka ok..... teraz bedzie hejt mleczarzy

:D

To powiedz mi jaki syf krowy mleczne jedzą bo nie bardzo wiem a krowy mleczne trzymam? Ty swoje byki żeby szybko urosły i dużo to pewnie na samych delicjach.

Edytowane przez gadzet
Opublikowano
5 minut temu, RU68 napisał:

jak masujesz mu regularnie pewnie nie 

ej chłopie .. ale jesteś ograniczony .. naprawdę

Opublikowano (edytowane)

Widze ze u nas w kraju w rolnictwie nigdy nie będzie dobrze jak jeden rolnik z drugim tak się na siebie szczuje. Zamiast stanąć ramię w ramię i się wziąć za lekarzy którzy na ubojniach puścili taki towar w świat to wy będziecie szukać winnych między sobą. Jak możecie tak sr** we własne gniazdo. 

Edytowane przez gadzet
  • Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, gadzet napisał:

Widze ze u nas w kraju w rolnictwie nigdy nie będzie dobrze jak jeden rolnik z drugim tak się na siebie szczuje. 

to nie jest szczucie zamiast przyjąć i przestrzegać zasady prawne wieczna kombinacja a następnie płacz zamiast powiedzieć ok zrozumiałem nie wiedziałem poprawię się. Nie brnąć dalej w bagno było tak jest tak i będzie tak a weterynaria pokaże im że nie będzie tak kilku odbiorą dopłaty na podstawie nie przestrzeganie dobrostanu i zasad cros  i wszyscy zrozumieją ze tak być nie może .

Opublikowano
15 minut temu, gadzet napisał:

Ty swoje byki żeby szybko urosły i dużo to pewnie na samych delicjach.

kiszonka z qq plus sianokiszonka plus woda troche drożdży paszowych i to wszystko 

Opublikowano
5 minut temu, RU68 napisał:

to nie jest szczucie zamiast przyjąć i przestrzegać zasady prawne wieczna kombinacja a następnie płacz zamiast powiedzieć ok zrozumiałem nie wiedziałem poprawię się. Nie brnąć dalej w bagno było tak jest tak i będzie tak a weterynaria pokaże im że nie będzie tak kilku odbiorą dopłaty na podstawie nie przestrzeganie dobrostanu i zasad cros  i wszyscy zrozumieją ze tak być nie może .

Sprzedaż krowy ze złamaną nogą to jest brak przestrzegania dobrostanu?

Opublikowano

To przecież napisałem wcześniej że jedyny błąd rolnika to taki że krowy nie zostały ubite w gospodarstwie ,tylko mało osób było świadomych bo w Polsce nie robi się szkoleń tylko od razu kara

Opublikowano
5 minut temu, marko1970 napisał:

ustawa zabrania transportu takiego zwierzaka i tyle ...i to obowiązuje wszystkich i nie może wyjechać to z podwórka od rolnika bo takie jest prawo ....

mniemam że trzeba mieć koło 50siątki żeby nauczyć się czytać i rozumieć przepisy jak ja i marko pozostali dorosną założą okulary i doczytają 

Opublikowano

Jakiego prawa. Nie ma żadnego przepisu, który nakazuje lekarzowi badanie u rolnika krowy przed sprzedażą. Każdy na własne życzenie ma wzywać lekarza? W d*pie mieliby to. Jak wjedzie do nas amerykańskie mięso na sterydach to dobrze, bo zgodnie z przepisami. 

Opublikowano
2 godziny temu, RU68 napisał:

Po pierwsze gdy ty wchodziłeś pod stół na stojąco ja doiłem krowy a problem nie leży w leżaku i jego przydatności ale  w dokumencie weterynarza gdyby leżaki z TVN miały papier o uboju z konieczności to pojawiła by się informacja że w tej ubojni znęcają się nad bydłem i temat zamknięty  ale hodowcy bohaterzy  nie będą płacić weterynarzowi i robić na legalu skoro można na lewo i zaoszczędzić 5 dych czy stówę  .A najgorsze że dalej obstajecie przy swoim ze to było ok  .dlaczego nie wypowie się żadna Pani odpowiem bo do gara by takiego czegoś nie włożyła nawet dla psa bo kuchnię by skaziła . 

Oj ... to ty już na emeryture a nie wypowiadać sie na temat polityki i przepisów ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Jakiego prawa. Nie ma żadnego przepisu, który nakazuje lekarzowi badanie u rolnika krowy przed sprzedażą. Każdy na własne życzenie ma wzywać lekarza? W d*pie mieliby to. Jak wjedzie do nas amerykańskie mięso na sterydach to dobrze, bo zgodnie z przepisami. 

ale jest że zwierzę przy załadunku  do uboju musi stać na nogach   zapytaj w ARMiR to cię dokształcą 

Opublikowano
1 godzinę temu, ozzborn napisał:

takiej wołowinki to ja za darmo nie chce... znaczy sie z krowy co dawała po 8-10 tys litrów i ma 10 wiosen na karku :D

a ty myślisz że co jesz ? w polsce tyko takie mięso zostaje ;)

1 minutę temu, RU68 napisał:

ale jest że zwierzę przy załadunku  do uboju musi stać na nogach   zapytaj w ARMiR to cię dokształcą 

na samochodzie sie rozjechała i złamała nogę ... proste ;)

Opublikowano (edytowane)

RU68

chłopie skoncz te wywody... nie masz nawet pojecia ile bydła pada podczas transportu do ubojni i idzie jako cud miód 1 klasa .... i co tez rolnika wina nie ?

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Oj ... to ty już na emeryture a nie wypowiadać sie na temat polityki i przepisów ;)

prawie obecnie wypoczywam po nartach bo w soboty i niedziele nie jeżdżę (kolejki) na wyciąg.Ciebie grzeje gnój po kostki więc nart nie potrzebujesz a ruchu zażywasz za darmo ja muszę płacić  za wyciąg toki to już los emeryta  😀

Opublikowano
4 minuty temu, ozzborn napisał:

RU68

chłopie skoncz te wywody... nie masz nawet pojecia ile bydła pada podczas transportu do ubojni i idzie jako cud miód 1 klasa .... i co tez rolnika wina nie ?

co cię obchodzi transport problem pośrednika na samochód na nogach