Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Teraz dzwonił pośrednik co nieraz do niego oddaje U klasa 14zł na dzień dzisiejszy szukaja dobrego towaru a O klasa cały czas w dół leci

a to juz z getmorem nie handlujesz ? ponoc takie tam masz znajomosci ...

Opublikowano
Przed chwilą, ozzborn napisał:

a to juz z getmorem nie handlujesz ? ponoc takie tam masz znajomosci ...

Czytaj ze zrozumieniem... Teraz dzwonił pośrednik co nieraz do niego oddaje U klasa 14zł na dzień dzisiejszy szukaja dobrego towaru a O klasa cały czas w dół leci.  Bo widze ze juz nie masz co napisac.

Opublikowano

czyli cena spadła bo ja po 14 zł dostałem za R w pazdzierniku, widzisz jarko bez zboża i R klasa wyszła a ty walisz zboze i tez 14zł

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, debrzyna napisał:

Tam króluje HH i Angus i nie już ale od początku 

Ty uprawiałeś proso na sianokiszonkę Powiedz mi jaka najprostsza uprawę zrobić po życie na GPS pod proso Wiem daleko jeszcze do czerwca ale teraz jest najlepszy czas na plany 

Tak wiem że zawsze tam hodowli te rasy tylko jakoś tak nie zręcznie to napisałem😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano
16 minut temu, ozzborn napisał:

czyli cena spadła bo ja po 14 zł dostałem za R w pazdzierniku, widzisz jarko bez zboża i R klasa wyszła a ty walisz zboze i tez 14zł

Cos jeszcze dodasz mądrego? Bo teraz nie wiem czego to dotyczyło??? Za byki BBB R klasa to swietne zywienie musiało byc:)

Opublikowano (edytowane)

nie bbb tylko hfxbbb a żywienie było opłacalne, opłacalne, opłacalne zapamietaj to słowo :D bo dostac 20 gr wiecej za U i zmarnowac 3 tony zboża to ja tu nie widze opłacalnosci

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
34 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Czytaj ze zrozumieniem... Teraz dzwonił pośrednik co nieraz do niego oddaje U klasa 14zł na dzień dzisiejszy szukaja dobrego towaru a O klasa cały czas w dół leci.  Bo widze ze juz nie masz co napisac.

A to netto czy brutto?

Opublikowano (edytowane)

a to róznie 370-400 WBC wiek 21-22miechy

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

W Polsce rasa hereford i angus staje się coraz bardziej zauważalna,poszukiwana. Myślę,że to kwestia kilku lat,może 3,może 7 lat i wiekszosc kto trzyma lm zejdzie właśnie na ta rasę ze względu nie na wybojowosc i umiesnienie, tylko zauważy możliwości kulinarne tych dwóch ras bo będzie to docenione. Limousine czy bb, to tak jakbyś jadł brojlera z tuczarni.

Co do kłótni jarek-soltys-ozborn- chce tylko podkreslic, to czy mamy dobre bydło,tanio opasamy i dobrze nie oznaczają zdjęcia wstawiane do tego serwisu. Jeden wstawia,inny nie. hoduje,uważam że ze świetnymi wynikami,średnia przyrostu w większości sztuk na poziomie 1,50 kg na dobę, zdarzają się i 1,70 ale oczywiście  i 1,10..

To że Ty wstawiasz zdjęcia i się palujesz nie oznacza, że Ci co nie wstawiaja nie mają wiedzy i doświadczenia,a coraz bardziej da się zauważyć,że masz zasadę- ja wstawiam zdjęcia jestem gość- Ty nie wstawiasz więc po co się udzielasz chlopcze. 

Żeby kogoś obcego ocenić jakim jest wystarczy 10 minut rozmowy, tu na forum by kogoś wyczuć wystarczy śledzić jego wpisy 2-3 miesiące w danym temacie.  Ja śledzę pewnie już że 3 lata i też każdy z częściej udzielających się ma już u mnie wyrobione zdanie. W moich oczach wiedzę masz, czasem napiszesz coś sensownego ale mam Cię za najmadrzejszego,wszechwiedzacego  PAJACA.  Nie obraz się ale tak myślę.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

rasa limuzen , szarolez  tosa rasy z których zadowolona jest europa ,   ameryka południowa  ma inny sposób jedzenia tzn. grilują  badz steki  i tam herford sprawdzi sie w europie a tym bardziej w polsce wołowina dopiero wchodzi do menu na wieksza skale ale to i  tak rasy angielski [ brytyjskie ] bedą w miejszosci do tej pory był popularny tatar  a ten tylko z chudego mieska  jest rynek na wołowine jakosciową ale on dopiero rosnie ,a takie ubojnie z lezakami podcinaja mu skrzydełka 

Opublikowano
40 minut temu, Ursus932 napisał:

A to netto czy brutto?

netto

49 minut temu, ozzborn napisał:

nie bbb tylko hfxbbb a żywienie było opłacalne, opłacalne, opłacalne zapamietaj to słowo :D bo dostac 20 gr wiecej za U i zmarnowac 3 tony zboża to ja tu nie widze opłacalnosci

Jak hodowca taki towar. HFxBBB na kiszonce z kukurydzy spokojnie powinny dac U klase znawco. A jak dawałeś kukurydze i soje i tylko R uuuuu cieniutko 

Opublikowano

Chłopaki ja powiem tak konkurować to można z sąsiadem (chyba ze mieszkacie w promieniu kilku km od siebie) bo jak juz każdy liczy koszty żywienie i ile komu zostaje to zauważcie kilka kwestii zakup cielaka przykładowo na podlasiu mleczaka hf kupisz za 700 zł a u nas w małopolsce za hf sobie 1000 krzyczą i wiecej to raz dwa zboże masz dobre ziemie mniejszy nakład zbierzesz wiecej masz ch**ujowe ziemie duzy nakład zbierzesz moze to samo lub mniej to samo tyczy łąk a i handlarz handlarzowi nie równy czy nawet ubojnia bo najednej potrafi sie wybic a na drugiej Cie ojebią 

4 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

netto

Jak hodowca taki towar. HFxBBB na kiszonce z kukurydzy spokojnie powinny dac U klase znawco. A jak dawałeś kukurydze i soje i tylko R uuuuu cieniutko 

a jak chwyci gen hf w wiekszości tez da Ci  U klase ? 

Opublikowano
9 minut temu, wiko napisał:

to czy mamy dobre bydło,tanio opasamy i dobrze nie oznaczają zdjęcia wstawiane do tego serwisu

dodam że dobry i najbardziej opłacalny opas to taki, by w jak najtańszy sposób i czasie opasać sztuki do pewnej tam wagi .. ;)

prześciganie się w układaniu dawek żywieniowych i wytykanie sobie to bezsens .. nie jest sztuką ponosić koszty i pchać bykom w d*pę, bo pojawia się pytanie, gdzie to sprzedać żeby wyjść na swoje, sztuka jest to zrobić tanio i z w miarę zadowalającym wynikiem ;)

Opublikowano

jakie wagi osiagasz ? wiecej jak 450 kg WBC na pewno nie ... raczej 400 WBC jak masz srednio to jest wszystko... czyli róznica miedzy twoimi a moimi to 20-40 kg WBC.... wiec gdzie te 3 tony zboża co dajesz kazdemu bykowi ?

Opublikowano
1 minutę temu, ozzborn napisał:

jakie wagi osiagasz ? wiecej jak 450 kg WBC na pewno nie ... raczej 400 WBC jak masz srednio to jest wszystko... czyli róznica miedzy twoimi a moimi to 20-40 kg WBC.... wiec gdzie te 3 tony zboża co dajesz kazdemu bykowi ?

Hahaha... napisz cos jeszcze prosze:)

Opublikowano
18 minut temu, JarekBazydlo napisał:

netto

Też dzisiaj przypadkiem rozmawiałem z przedstawicielem jednej ubojni z mojego woj. i mówił 14 za U tylko nie  dopytałem czy brutto

Opublikowano (edytowane)

Może i netto

Edytowane przez Gość
Opublikowano

jarko policze za ciebie i znowu dostaniesz baty :D zobacz:

przyjmijmy ze masz 50kg wiecej na WBC niż ja

ja mam srednio 380 kg a ty 430 kg WBC

380 kg x 14 za R = 5320 plus 7% vat = 5692zł

430 kg x 14.20 za U = 6106 plus 7% vat = 6533

6533-5692 = 841zł na twoją korzysc

a 3 tony zboża ile kosztuja, a srutowanie itd ? :D

Opublikowano
1 minutę temu, ozzborn napisał:

a twoja soja i kupno siana itd??? hahaha

Opublikowano
5 minut temu, ozzborn napisał:

jarek inaczej liczy bo jeszcze od mięsa odejmuje na opasienie żeby mięsność wyszła lepsza 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, krzysztof1987 napisał:

jarek inaczej liczy bo jeszcze od mięsa odejmuje na opasienie żeby mięsność wyszła lepsza 

Nie od mięsa! Nie uwaznie kolejny czyta.

Edytowane przez JarekBazydlo