Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam posiadam Rozpylacze płasko strumieniowe uniwersalne.Czy jest sens wymienić je na eżektorowe dwustrumieniowe czy tam antyznoszeniowe?

Są jakieś lepsze efekty zabiegu?

Potrzebuje takie praktyczne co wykorzystam je do Herbi,Fungi czy do dolistnego.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem najefektywniejsze są dwu strumieniowe ALBUZ AVI TWIN fioletowe .Dlatego że; plusy przy wydatku około 200/ha ta sama dysza może przy znośnej prędkości pracować zarówno do 2 atm doglebowe 3-3,5 atm herbicydy i insektycydy a powyżej 4 atm  fungicydy .Na pewno skończą się problemy przy miedzy gdy sąsiad ma uprawy wrażliwe na preparat (oczywiście wszystko z umiarem ),  anty znoszenie na prawdę skuteczne  . Minusy -Jeżeli ścieżki mamy na styk będą mijaki w  kukurydzy i burakach wymagane zakładki   ,musimy też pamiętać że szczeliny są o połowę  mniejsze i ja zastosowałem dodatkowe stopnie filtrowania , wysokie stężenia zawiesin i granulatów osiadają na filtrach (częściej czyścimy )  no i wrażliwość na uszkodzenia  oraz cena myślę oczywiście o ceramicznych 

Opublikowano
53 minuty temu, RU68 napisał:

Moim skromnym zdaniem najefektywniejsze są dwu strumieniowe ALBUZ AVI TWIN fioletowe .Dlatego że; plusy przy wydatku około 200/ha ta sama dysza może przy znośnej prędkości pracować zarówno do 2 atm doglebowe 3-3,5 atm herbicydy i insektycydy a powyżej 4 atm  fungicydy .Na pewno skończą się problemy przy miedzy gdy sąsiad ma uprawy wrażliwe na preparat (oczywiście wszystko z umiarem ),  anty znoszenie na prawdę skuteczne  . Minusy -Jeżeli ścieżki mamy na styk będą mijaki w  kukurydzy i burakach wymagane zakładki   ,musimy też pamiętać że szczeliny są o połowę  mniejsze i ja zastosowałem dodatkowe stopnie filtrowania , wysokie stężenia zawiesin i granulatów osiadają na filtrach (częściej czyścimy )  no i wrażliwość na uszkodzenia  oraz cena myślę oczywiście o ceramicznych 

Cena też ładna czekam na dalsze propozycje.

Opublikowano
1 godzinę temu, Davidmix napisał:

Cena też ładna czekam na dalsze propozycje.

Ale rozpylacze na lata jeśli ich nie urwiesz  jak podzielisz na 10 lat użytkowania i unikniesz kilku zabiegów poprawkowych to wyjdzie na plus 

Opublikowano (edytowane)

Od 5 lat używamy dysz dwu strumieniowych MMAT TWIN(+-30deg) około 15 zł sztuka(50 hektarów rocznie). Sprawdzają się w każdych warunkach które pozwalają na zabieg i są jedyne które używam do tej pory(nie wymieniam miedzy zabiegami).

Wadą jest zatykanie się strumieni jeśli użyjesz mocznika lub siarczanu magnezu z nieczyszczeniami- szczoteczka do zębów i po problemie :)

Edytowane przez Konrad_Duda
Opublikowano
2 minuty temu, Konrad_Duda napisał:

Od 5 lat używamy dysz dwu strumieniowych MMAT TWIN(+-30deg) około 15 zł sztuka(50 hektarów rocznie). Sprawdzają się w każdych warunkach które pozwalają na zabieg i są jedyne które używam do tej pory(nie wymieniam miedzy zabiegami).

Wadą jest zatykanie się strumieni jeśli użyjesz mocznika lub siarczanu magnezu z nieczyszczeniami- szczoteczka do zębów i po problemie :)

z tym zatykaniem jak pisałem dokup jeden filtr samoczyszczący (wkład żółty a na sekcjach belki mam przeźroczyste sekcyjne  też żółta i po problemie  A odnośnie dysz zrób solidne sprawdzenie rozkładu spójrz na wykres i wówczas porozmawiamy  już  męczyłem  te dysze i nie za bardzo mnie satysfakcjonowały ale robiłem już gorszymi   ,obecnie obniżam dawki (innym nie polecam bo jest jeszcze aspekt ph użytej wody )na dwa opryskiwacze na dysze wydałem prawie 5000 zł ale zakupu nie żałuję za pół darmo pół jakości  

Opublikowano

Do starego opryskiwacza za może 500 zł wartości nie było sensu kupować filtrów, same dysze i filtry więcej kosztowały. Kupiłem nowy Apollo na Aragu i dysze Tee Jet teraz będę męczył dysze jak ty :)

Opublikowano
35 minut temu, Konrad_Duda napisał:

Do starego opryskiwacza za może 500 zł wartości nie było sensu kupować filtrów, same dysze i filtry więcej kosztowały. Kupiłem nowy Apollo na Aragu i dysze Tee Jet teraz będę męczył dysze jak ty :)

nie czaję raz piszesz że MMAT a za chwilę TEE JET

Opublikowano
19 godzin temu, Konrad_Duda napisał:

Duża różnica jest między rozpylaczami uniwersalnymi?

Opublikowano
6 godzin temu, Konrad_Duda napisał:

Kupiłem nowy opryskiwacz z armaturą Araga i dysze Tee Jet wiec na wiosnę będę miał porównanie w jakości dysz.

o teraz jasne😀

Opublikowano
Dnia 13.01.2019 o 11:03, Davidmix napisał:

Witam posiadam Rozpylacze płasko strumieniowe uniwersalne.Czy jest sens wymienić je na eżektorowe dwustrumieniowe czy tam antyznoszeniowe?

Są jakieś lepsze efekty zabiegu?

Potrzebuje takie praktyczne co wykorzystam je do Herbi,Fungi czy do dolistnego.

Eżektorowe i antyznoszeniowe to jedno i to samo.   Mam Albuz AVI TVIN i używam je do wszystkich zabiegów, rocznie ok 1000-1200ha

Opublikowano
1 godzinę temu, Adam86 napisał:

Eżektorowe i antyznoszeniowe to jedno i to samo.   Mam Albuz AVI TVIN i używam je do wszystkich zabiegów, rocznie ok 1000-1200ha

Sory ale nie do końca eżektorowe zasysają pomiędzy pierwszą kryzą a dyszą właściwą powietrze i mieszając tworzą  napowietrzone bąble  o większej średnicy które spadając na roślinę,  glebę są rozrywane na drobniejsze .Natomiast antyznoszeniowe pomiędzy kryzą a dyszą właściwą  nie zasysa powietrza a poprzez wstępne rozprężenie cieczy wyrównuje i ogranicza powstawanie drobnych kropli  .Czyż nie tak?