Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może spróbuje nieco pomóc.

Dla mnie obie marki godne polecenia. Mogę przedstawić kilka zalet Aerosema względem Solitair choć są to raczej niuanse. 

Jeśli chodzi o samą bronę talerzową to tu lekka przewaga Lemkena który ma większej średnicy talerze 465 mm wobec 410 w Foxie, za to Fox jest maszyną o około 130 kg lżejszą. W jednym i drugim przypadku mamy kilka wałów do wyboru więc jest co dopasować do swojego gospodarstwa.

Nie wiem czy interesuje cię siewnik z napędem elektrycznym czy od koła ostogowego?

Różnice:

Szerszy zbiornik w Aerosemie który ma 2,2m względem 1,5 metra w Solitair - korzyść to możliwość zasypu zbiornika np łyżką ładowarki lub z tura w ciągniku.

Inny sposób zawieszenia siewnika na bronie. Lemken sztywno na ramie brony, Pottinger zawieszony wachliwie na wale - w Lemkemie zmieniając głębokość maszyny uprawowej zmienia się głębokość siewu i docisk - trzeba za każdą zmianą głębokości korygować głębokość siewu.

W Aerosemie istniej wybór redlic od stopkowej, poprzez jednotalerzową (nacisk redlic do 25 kg), do dwutalerzowej (nacisk redlic do 50 kg). W Lemkenie tylko dwutalerzowa(nacisk redlic do 35 opcja 45 kg). Oczywiście dwutalerzowa jest lepszym rozwiązaniem, notomiast stosując w Aerosemie jednotalerzową z kółkiem dociskowym spokojnie już możemy wykonać siew w mulsz a zyskamy trochę na zakupie oraz masie zestawu.

W Aerosemie w łatwy sposób możemy ustawić sobie rostaw siewu np 25 cm w Lemkenie wydaje mi się to niemożliwe lub bardziej skomplikowane.

Przy opcji wysiewu Elektrycznego Aerosema możemy doposażyć w opcje siewu kukurydzy (dodatkowe wykorzystanie maszyny) oraz Aerosem wtedy jest kompatybilny z systemem Isobus

Więc z powyższych aspektów skłaniałbym się przy wyborze zestawu Pottingera.

Nie mam tak dużej wiedzy na temat Lemkena więc tu może ktoś inny się wypowie. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez alvaroalvaro78
      Cena 90000zł NETTO. Krajowy od
      1. właściciela a zarazem operatora. Stan bdb. Pracował na 80ha. Konfiguracja :
      - Szerokość robocza 21/18m
      - Zbiornik gł. 3000l + zbiornik na czystą wodę 300l
      - 2xpompa 160-tka
      - Cyrkulacja cieczy
      - Przekładnia zwiększająca prześwit
      - Opony 12.4 R46 rozstaw 180cm
      - Amortyzacja dyszla
      - Stopa podporowa hydrauliczna
      - Boczny rozwadniacz
      - Błotniki
      - Przezroczysta obudowa filtra ułatwia kontrolę zabrudzenia
      - Elektryczne poziomowanie - przesuwanie środka ciężkości
      - Sterownik 7 sekcyjny ME
      - Głowice potrójne Teejet z końcówkami "2"eżektor, "3" eżektor, "4" zwykłe.

• Przez wysos
      lemken VarioOpal x140 podczas obrotu wykona go do połowy i cofnie spowrotem, co może być tego przyczyną?
    • Przez Scappy
      Cześć wszystkim .
      W pługu mam dwie śruby rzymskie od regulacji . Niestety jedna ma już zaspawaną jedną stronę ,a druga strona ma już tak duży luz że niedługo zerwie gwint .
      Teraz już po orce ale muszę to zrobić ,bo regulować pług trzeba obiema śrubami jednocześnie .
      Nowa śruba to koszt około 800 zł .
      Chcę wstawić gwinty od łącznika centralnego wspawać je zamiast tych starych no i końcówki też przeszczepić .
      Czy takie gwinty z łącznika centralnego od  powiedzmy od c360 czy c385 wytrzymają ?
      Załączam zdjęcie śruby rzymskiej .

• Przez Zuzanna1235
      Co sądzicie o pługu pöttinger servo 25 4 obrotowym, polecacie? Proszę o opinię  😊
    • Przez Pynio
      Cześć wszystkim. Czy jest ktoś kto by powiedział do czego dokładnie służą regulacje znajdujące się w tym pługu. 

• Dodaj nową pozycję...
v