Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Musisz mieć umowę z producentami skrobi, lub wyrobów skrobiowych. Płatność przysługuje do powierzchni nie większej niż powierzchnia wskazana w umowie.

Edytowane przez lem1991
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, wergo05 napisał:

Da się zadeklarować do bydła cielaka urodzonego 20 maja 2019?

Nie, przecież na dzień 15.05.2019 jeszcze go nie było na świecie i u ciebie w siedzibie.

Opublikowano

Możesz. Ważniejsze są pytania: dlaczego chcesz wycofac i kiedy chcesz złożyć nowy wniosek?

Jeżeli chcesz złożyć nowy wniosek to jeszcze dziś i jutro możesz złożyć bez sankcji terminowych ale od poniedziałku za każdy dzień roboczy masz 1% mniejszą kase.

Nie wiem co chcesz zmienić ale możesz tez zrobić zmiana i na razie dla zmian nie ma sankcji terminowych. 

Jak napisałem wcześniej jaki jest powód wycofania wniosku? Wtedy można się odnieść kompletnie do twego problemu.

Opublikowano

Zauważyłem błąd we wniosku dopiero teraz i chciałbym zrobić zmianę. Potrącą mi 1% za dzień po terminie, czy jak się robi zmiany to nie potrącają? Żeby zmienić wniosek trzeba wejść w zakładkę nowe/aktualizacje i wybrać "Wniosek o przyznanie płatności na 2019"?

Opublikowano (edytowane)

Przecież Ci Robert pisze wyżej że dni nierobocze się nie liczą i możesz bez sankcji złożyć najpóźniej do jutra. Ewentualne sankcje dotyczą tylko tych działek, które były aktualizowane po terminie.

Tak w nowe/ aktualizacje, bo tam wyświetli Ci się wniosek jaki wysłałeś... ja wysyłam z roboczej, zapisuję na bieżąco i mam to samo co w wysłanej wersji.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano (edytowane)

Normalnie. Wchodzisz we wniosek ... jak chcesz zmienić uprawę czy granice uprawy to zmieniasz tak jak przy zwykłym wypełnianiu wchodząc w zakładkę mapa , zatwierdzasz i wysyłasz.

Jak chcesz dokładnie, to napisz co chcesz zmienić.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

O to mi chodziło. Dzięki. Znalazłem też info, że zmiany do wniosku można składać bez sankcji do 17 czerwca. A zmienić muszę pakiet w rolnictwie ekologicznym bo zaznaczyłem zły.

Opublikowano

Źle gadasz elamir. Tak było w zeszłym roku do 16 czerwca, bo termin przedłużony o miesiąc do 15 czerwca, tylko że były dni nierobocze to wydłużyli ... W tym roku wydłużony jest tylko o 15 dni, czyli do końca maja, ale z powodu dni nie roboczych masz czas do jutra.

Opublikowano

Korekty, niestety nie dotyczą bydła. Ale usunąć chyba możesz bez konsekwencji...nie przerabiałem tego. Najlepiej jeszcze dziś lub jutro usuń (w terminie).

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Do połowy czerwca można składać korekty. Czy mógłbym na dniach usunąć jakąś sztukę bydła bez zadnych sankcji?

Nie możesz złożyć korekty do wniosku. Korekta jest w przypadku jak dostaniesz wezwanie i odpowiedzią na to wezwanie jest korekta. Rozumiem że skręcasz myśl swoją i stąd słowo korekta. Zwierzę możesz wycofać. Klikasz wycofaj i masz po problemie

3 godziny temu, wergo05 napisał:

Też znalazłem jedna pomyłkę - w EFA kliknęło mi się pszenżyto ozime z gorczycą zamiast żyto ozime z gorczycą. Zmieniać czy nie ma sensu? 

Jak masz pszenżyto ozime i możesz je wyrzucić w poplon to nie widzę sensu żeby zmienić na zyro, ale to twój wniosek i zrobisz jak uwazasz.

5 godzin temu, elamir napisał:

O to mi chodziło. Dzięki. Znalazłem też info, że zmiany do wniosku można składać bez sankcji do 17 czerwca. A zmienić muszę pakiet w rolnictwie ekologicznym bo zaznaczyłem zły.

Tak. Ważniejsze co chcesz zmienic za pomocą zmianę. Jak dodać nowe działki to tak. Jak wycofać działkę z wniosku to możesz do dnia wydania decyzji  lub/-i dnia kontroli. Wycofanie w aplikacji ewniosek sklada się zmiana. W wersji papierowej to odznaczasz checboks wychowanie części wniosku.

1 godzinę temu, lem1991 napisał:

Korekty, niestety nie dotyczą bydła. Ale usunąć chyba możesz bez konsekwencji...nie przerabiałem tego. Najlepiej jeszcze dziś lub jutro usuń (w terminie).

Słowo korekta jest wtedy gdy rolnik dostanie wezwanie i odpowiedzią na wezwanie jest korekta. Rozumiem że użyte zostało słowo korekta jako nazwa potoczna a nie fachową.

Ważna rzecz powiedzmy do zapamiętania. 

Jak chcemy zmienić z dodatkowej płatności na podstawowe płatności , np mamy zadeklarowany Lubin na nasiona ale nam ten łubin nie podchodził to zawsze możemy złożyć zmianę dotyczaca zmiany płatności . Wtedy nie ma sankcji terminowych, pod warunkiem że powierzchni nie zmieniliśmy( zwiększyliśmy).

Opublikowano

to samo mi wyświetlało jak działka z rzepakiem została połączona w nową działkę i zadeklarowany oczywiście rzepak i dodaliśmy sąsiednią działkę z uprawą j.jarego bo wpadła na wiosnę. Nic nie nachodzi itp. Podobno tak ma być ;)
Pytałem tez w ARiMR i zweryfikują to ale się zdarza i nie stanowi to problemu jeżeli nie wjechałeś komuś w pole z rysowaniem działek.

Opublikowano
2 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

to samo mi wyświetlało jak działka z rzepakiem została połączona w nową działkę i zadeklarowany oczywiście rzepak i dodaliśmy sąsiednią działkę z uprawą j.jarego bo wpadła na wiosnę. Nic nie nachodzi itp. Podobno tak ma być ;)
Pytałem tez w ARiMR i zweryfikują to ale się zdarza i nie stanowi to problemu jeżeli nie wjechałeś komuś w pole z rysowaniem działek.

To racze odpada bo swój wniosek składałem 19 marca a tu jest 28 maja więc wychodzi ,ze ktoś inny coś namieszał

@lem1991  właśnie,że nic na czerwono sie nie pali

Opublikowano
4 minuty temu, lem1991 napisał:

@soltys48 Idzie. Wejdź w uprawy i będzie na czerwono.

9 minut temu, soltys48 napisał:

Panowie taka sprawa

W "powiadomieniach " wyświetla mi sie komunikat

Idzie jakoś sprawdzić jaka to działka?

wniosek print.png

Przeklinaj każda uprawę i zobacz na powiększeniu która uprawa na którą nachodzi. Tylko w ten sposób możesz sprawdzic. Możesz też wykasować wszystkie uprawy i rysując od nowa uprawy możesz dostrzecz błąd, ale to za dużo pracy.