Skocz do zawartości

Ile ha kukurydzy ?

Gość Mateusz2111

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz2111
Opublikowano

Witam chciałbym Się dowiedzieć ile potrzebuje hektarów kukurydzy na 30 krów dojnych i około 10 młodzieży , przed siewem kukurydzy bym siał Zyto na kiszonkę klasa ziemi 4. Ogólnie posiadam 20 hektarów jak myślicie ile bym mógł wychować krów na 15ha kukurydzy ? 

Opublikowano
Wszystko zależy od tego czy jakieś pasze uzupełniające będą na 15 ha kukurydzy to myślę że 40 dojnych i 20 młodzieży to max a przy 30 dojnych 10 ha kukurydzy starczy . Żeby białka nie walić tonami to pasowałoby 10 ha dobrych łąk
Opublikowano

To zależy czy kukurydze sie daje do syta (czy bedzie główną paszą objętościową )czy dajemy tylko troche i posypujemy ziarnem zbóż i ziarnem kukurydzy (np. Kupnym) i do tego full sianokiszonki młodo koszonej wysoko bialkowej i energetycznej . Wtedy to i 5 ha wystarczy na 30 dojnych 😉  no i do tego napisał że po życie ta kukurydza wiec zazyczaj mniejsza masa i mniej energii po takim życie,

Gość Mateusz2111
Opublikowano

u mnie łąki odpadają, jedynie to przed kukurydzą zasiać żyto. I myślę własnie nad krowami mlecznymi  albo nad bykami wiadomo brzy bykach mniej roboty jest. Byki lub krowy stały by w oborze uwięzniowej, bardziej sie skłaniam do byków i tu własnie jak myślicie ile byków na te około 15-17 ha kukurydzy ?. Gdzieś wyczytałem ze 3 byki na 1 ha ziemi a dla tych bardziej obcykanych nawet 4 byki na 1ha czy to prawda ? 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez rumcajsm10
      Witam, zna ktoś ceny siewników pneumatycznych do qq, interesuje mnie 4 rzędowy w budżetowej cenie (RMG), może są jakichś Polskich producentów?
    • Gość
      Przez Gość
      Witam Panowie ile noży ustawiacie do cięcia sianokiszonki prasa case rb 344? Co drugi czy wszystkie? Zawsze robiłem co drugi ale zastanawiam się czy nie włączyć wszystkich. Boję się żeby nie było pociete za krótko, nie mam wozu paszzoweg. 
  • Dodaj nową pozycję...
v