Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sadzarka zaczepiana, 4-rzędowa z formierzem,  która najlepsza: Miedema 42 / Grimme  /  AVR Ceres 450?

Jakieś doświadczenia / opinie na temat którejkolwiek z wymienionych sadzarek zaczepianych ?

Opublikowano
Dnia 20.11.2018 o 21:44, unixkasz napisał:

Sadzarka zaczepiana, 4-rzędowa z formierzem,  która najlepsza: Miedema 42 / Grimme  /  AVR Ceres 450?

Jakieś doświadczenia / opinie na temat którejkolwiek z wymienionych sadzarek zaczepianych ?

Nowa ?Z narzędziem aktywnym czy biernym czy bez ? Z zaprawiarka  z podsiewaczem ? Grimme ma dużo konfiguracji ale coraz bardziej się przekonuje do miedemy gdyż też przymierzam się do zakupu. Miedema ma pare fajnych rozwiązań

Grimme GL 430 z broną aktywną lemken zirkon, rozstaw 90 cm , hydrauliczny napęd , zaprawiarka z automatem od prędkości, section control , skrętne koła i dużo innych bajerów - 95 tyś euro.

• Confused 1
Opublikowano

Nowa, bez narzędzia do uprawy, ale z formierzem, zaprawiarką i podsiewaczem. 

Nowy zaczepiany model AVR Ceres 450 ma to wszystko co napisałeś: hydrauliczny napęd, section control, możliwość nawigacji,  skrętne koła.

Pytanie jak z jakością w zestawieniu z Grimme/ Miedema.

Opublikowano

Co do miedemy to ja nie mam zarzutów - w miarę trwała konstrukcja posadziła u mnie z 800 ha i w sumie to bez większych problemów - troszkę drogie blachy formujące , u mnie wytrzymują max sezon, pozatym bez większych  awarii( jakiś czujnik i inne drobne pierdoły) - a hydrauliczny napęd pasów i kontrola bulw znacznie pomaga. Nie wiem jak przy 90 redlinach - ale 75 po miedemie sprawiają problemy przy kopaniu ( inny kształt jak w grimme) praktycznie nie ma łączeń między redlinami i kombajn ściąga łęty z sąsiadujących redlin. Ale w 90 są te same blachy różni się tylko odstępami pomiędzy redlinami - więc podejrzewam że jest ok.  Problemem może być ciągłe zmiany w sieci dilersko serwisowej . Bo co roku muszę szukać nowego dilera - ale może się ustabilizuje :).

Opublikowano
1 godzinę temu, szarywilk napisał:

Co do miedemy to ja nie mam zarzutów - w miarę trwała konstrukcja posadziła u mnie z 800 ha i w sumie to bez większych problemów - troszkę drogie blachy formujące , u mnie wytrzymują max sezon, pozatym bez większych  awarii( jakiś czujnik i inne drobne pierdoły) - a hydrauliczny napęd pasów i kontrola bulw znacznie pomaga. Nie wiem jak przy 90 redlinach - ale 75 po miedemie sprawiają problemy przy kopaniu ( inny kształt jak w grimme) praktycznie nie ma łączeń między redlinami i kombajn ściąga łęty z sąsiadujących redlin. Ale w 90 są te same blachy różni się tylko odstępami pomiędzy redlinami - więc podejrzewam że jest ok.  Problemem może być ciągłe zmiany w sieci dilersko serwisowej . Bo co roku muszę szukać nowego dilera - ale może się ustabilizuje :).

Możesz powiedzieć co masz na wyposażeniu ? Brona wirnikowa ? Zaprawiarka?

Z tą stabilizacją dilerów to chyba nie koniec bo z tego co wiem całkowicie inna firma ma ich przejąć i zmienią barwy.

Jest też wersja miedemy na podwoziu  ,,All in one'' .Brona wirnikowa kuhn albo brona typu ,,glebogryzarka''. Ciekawe rozwiązania gdyż ma redlice talerzowe a ponadto uprawa,sadzenie i obsypywanie odbywa się na bardzo krótkiej odległości a cztery szerokie koła idą  przed tym wszystkim jak widać.

all in one.jpg

Opublikowano

Masz w mojej galeri , zdjęcie z roku zakupu, ogolnie to wirnikową z przodu od avr . Zaprawiarka  i nawóz płynny własnej konstrukcji, w sadzarce czujnik klapy czujniki na liczące bulwy i hydrauliczny napęd, automatyczne sterowanie brona i klapa . Oczywiście podnoszenie zbiornika tez w automacie , do tego elektryczne wibratory na taśmach. Przed multiwatorem 4 glebosze .