Skocz do zawartości

Zakup ciagnika i maszyn za pomoca PROW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no ok ale chodzi mi o to ze te 20 ha to na wlasnasc bym kupil i w tedy bym sie zglosil o przyznanie m i tych maszyn bo mial bym wtedy papiery i udokumentowane w nich ile ma ha ziemi.Czy móglbys mi objasnic na czym to polega i jak sie sklada ten wniosek o przyznanie tych maszyn i ciagnika bo jestem w tym

"zielony"

Opublikowano

aha czyli mósial bym miec wyksztalcenie rolnicze zeby dostac te dotacje...bo przejme gospodarstwo po Tacie który z zawodu nie jest rolnikiem tylko górnikiem i chcialbym po nim przejac te gospodarstwo i dlatego sie pytam czy mozna by tak bylo z robic z tymi maszynami..

sorka ze bledy ale szybko pisane bylo wiec sorka ;) a nieda sie inaczej tylko na tego Mlodego Rolnika??

Opublikowano

a koledzy powiedzcie mi ile kasy muszę dac od siebie

jaki ciągnik mogę liczyć z areałem 24 ha (15ha łaki 9ha ornei)

z góry bardzo ale to bardzo dziękuje za odpowiec :)

a koledzy powiedzcie mi ile kasy muszę dac od siebie

jaki ciągnik mogę liczyć z areałem 24 ha (15ha łaki 9ha ornei)

z góry bardzo ale to bardzo dziękuje za odpowiec :)

Opublikowano

ojciec ma 50 lat mamy 30ha i jesli ruszy modernizacja w tym kwartale chcielibysmy skladac wniosek na ciagnik ok 75km z turem. Nigdy nie korzystalismy z zadnego programu.Na jakie dofinansowanie mozemy liczyc 40,50,60% gospodarstwo poozone jest na terenie NATURA 2000?? Ja mam wyksztalcenie rolnicze ale chyba nie warto przpisywac na mnie skoro narazie nie ma szans na mlodego rolnika.

Prosze o wyjasnienie bo nie orietuje sie dokladnie w tym.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kingway
      Witam , czy ktoś wie coś konkretnie na temat aktywnego rolnika ? Chodzi o to , że jeśli sprzedaje zboże lokalnemu rolnikowi który jest RR i ja tez jestem RR to trzeba spisać umowę ?? I wtedy to będzie ważne jako rachunek ? Czy jeśli coś tam wejdę w te ekoschematy (te co będą wyszczególnione ) na część gospodarstwa to już nie będę musiał tego przekazywać ? Ktoś coś wie ? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Krzysztof2008
      Witam, w styczniu kończę 18 lat i mam w planie przejąć gospodarkę po dziadkach. Jest to ok 5ha w Małopolskim więc chyba jest to średnie gospodarstwo jak na ten region ale co ważniejsze są maszyny i mi najbardziej ich szkoda żeby sie nie zmarnowały. Mamy to Ursusa c360, 914 i Bizona Z056, bronę aktywną z hydropakiem 2,5m i siewnik Fione do tego, Poznaniaka 3,5m chyba, kultywator z 11 rapami, pług 3 18', 2 obrotową, 5 14', opryskiwacze, rozrzutnik, taki dźwig do ładowania czy jak to sie tam nazywa, kosy i lejek do nawozów, prase sipme, kultywator do uprawy przedsiewnej stary, brony itp. Chciałbym to rozwinąć i kupić nowy ciągnik bo do agregatu troche rady sobie nie daje bo ciężka gleba, rędzina i glina, i tu pytanie czy jest szansa żeby pobrać dotacje dla Młodego Rolnika czy za mała gospodarka i nie da rady ?
  • Dodaj nową pozycję...
v