Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Kupuję nowy rozrzutnik jakieś 16t około, do pola mam 3km ale i 25 km obornik bydlęcy, kurzy, torf itd.... Pytanie jaki wybrać zastanawiam się nad unia Apollo 16 lub Herculesem pronar jaki polecacie?? Czy może żaden z tych :(? Jakaś inna firma?
Opublikowano (edytowane)

Pronar co prawda jeden z tańszych rozrzutników, ale lepiej dopłacić do Unii, jednak dużo lepsze wykonanie. Ważnym aspektem przy wyborze jest także tandem czy jedna oś, jak dla mnie oś'ka na dużym kole lepsza opcja, chociaż masz spory kawałek dojazdu, kolejno rodzaj adaptera, zdecydowanie pionowy. Domówisz sobie talerze do szerokiego rozrzutu jeśli masz pomiot i będzie super. Nie wiem ile gnoju rozwozisz rocznie, ale jak stałem przed wyborem rozrzutnika i brałem pod uwagę Unię, to wolałem trochę dopłacić i wziąłem Fliegl'a ADS120. Zastanów się czy nie warto dopłacić do czegoś zachodniego chyba, że nie chcesz ładować więcej kasy ;) 

Edytowane przez KrowieBieszczady
Opublikowano
Znaczy tylko pionowy wchodzi w grę i talerzę, a chciał bym jedną ośkę ale to tylko mój wymyśl upierał się nie będę może być tandem... A kwestia dopłaty to o jakich pieniądzach około mówimy bo na Unię jestem gotowy ale dopłacić do zachodniego to ile??
Opublikowano

Osobiście zerknąłbym na Jeantil, Joskin i Fliegl. Jeantil bodajże coś koło 120tyś netto za 12-14 ton, Joskin na stronie ma "promocje" na 12T też okolice 120 netto. Co do Fliegl'a to zapewne będzie najdroższy, ale warto czasem dopłacić, bo możesz mieć 2w1 (ASW), zdjemujesz adapter i zakładasz na tył klapę hydrauliczną, nawet można używać jako wozu przeładowczego do zboża, maszyna wtedy pracuje cały rok ;) 

Opublikowano
Temat zamknięty "krowiebieszczady" dzięki za pomoc dałeś bardzo dużo do myślenia ale temat mnie Pogonił tak, że decyzja musiała paść dzisiaj i padło na Unię Apollo premium 108 tys. Pronar był koło 20 tys tańszy ale opinie niezabardzo no a Joskin też 20 tys ale droższy i jeszcze jak go doposażyłem wyszło kolejne 10 tys. A to już za dużo budżet był 110 tys i tyle... Jeszcze raz dzięki bardzo za pomoc pozdrawiam
Opublikowano
Wracając jeszcze do wyboru to pronar wyglądał jak by go przy użyciu siekiery robili... Ale cena była fajna jednak stwierdziłem, że nie ma co trzeba coś dołożyć jak takie opinie...
Opublikowano
Co do wyposażenia to nie wymyślalałem zbytnio ale coś dobralem Unia apollo 16 premium - Ładowność nominalna 13t (16t) - Adapter 2walcowy pionowy - Duszel resorowany - zasuwa skrzyni - deflektor mechaniczny - ogumienie 650/75r 32 - błotniki - oświetlenie drogowe - elektryczne sterowanie taśma Maszyna nowa na marzec do odbioru
Opublikowano

znajomy ma alime  es 10  i ciaga jankiem 90 km nie kładzie do pełna i bardzo chwali 7 około lat ma wcale niemyje po robocie i nic nie wychodzi rdza  a robota super trzesie na wolniniutkim posowie i wolno jezdzi  ale super trzesie

Opublikowano
Tak są talerze i podobno da się nie próbowałem pożyjemy zobaczymy :). Dzięki co do ciągnika mnie to nie dotyczy będzie on pracował z crystal 169 jakieś 150 km albo jeleniami odpowiednio 140 km i 200 :) myślę, że spokojnie dadzą radę
Opublikowano
Może jeszcze w tym temacie się ktoś z was wypowie bo jeszcze stoję przed zakupem przyczepy jeden tłok 2 osie 14t zależy mi, żeby była długa https://www.agrofoto.pl/forum/topic/272001-przyczepa-14-ton-dluga/

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Sprzedam rozrzutnik obornika prod. Czarna Białostocka. Rocznik 82. Jest praktycznie cały w oryginale, bo od nowości smarowany olejem i burty są bez zarzutu. Jedynie podłogi nie udało się tak zachować, co widać na foto. Samochód na drodze może wyprzedać bez obaw, że go nagle rozrzutnik w rów zepchnie  
      Cena 4700. Trasa Międzyrzec Podl.-Siedlce

• Przez KrychxU
      Witam forumowiczów, z powodu braku dużej ilości czasu nie zdążyłem przejrzeć całej zawartości forum odnośnie wzw. Rozrzutnika warfarmy. 
      Głównie chodzi mi o to by posiadacze określili ile mocy potrzeba by ten rozrzutnik nie stawiał oporu, mam zetora 7211 i myślę że w tych 6 tonach na suchym gruncie da radę, jaka jest wasza opinia na ten temat? 
      I jeszcze jedno, czy ten model Rozrzutnika z pionowymi wałkami jest godny uwagi? 
      Pozdrawiam serdecznie i czekam na komentarze. 
      Zdjęcie z internetu, nie mojego autorstwa 

• Przez zyzek
      Orientuje się ktoś może, co może być przyczyną tego, że co chwila pękają tarczki sprzęgła przeciążeniowego w polskim rozrzutniku? Oryginalne działały przez lata, a po wymianie sypią się co kilka-kilkanaście rozrzutników.
      Chodzi o ten element:

Powodem jest słaba jakość nowych tarczek, czy przyczyna może być inna? Wie ktoś może  gdzie kupić tarczki, które powinny wytrzymać dłużej?
    • Przez Grz3g0rz
      Witam,
      Ostatnio w moim rozrzutniku UNIA TYTAN 7 cieknie olej z przekładni adaptera. Aby usunąć usterkę musiałbym otworzyć przekładnie, lecz potrzebowałbym jej schemat (którego nigdzie nie umiem znaleźć), aby wiedzieć czego się spodziewać i jak się za to zabrać. Niestety do rozrzutnika mam jedynie instrukcje obsługi. Więc gdyby ktoś był w posiadaniu katalogu części, bardzo bym prosił, aby podesłał mi zdjęcie tego schematu
      Pozdrawiam
    • Przez rsiejka
      Witam. Wiem że jest dużo różnych tematów tego typu. Rozwarzam zakup polskiego rozrzutnika jednoosiowego i przerobic go na przyczepe i tu zaczyna sie problem. Domyslam się, że nie ma on 2m szerokości skrzyni więc tu mam pytanie do Was czy jest sens kupic kilka metrow profila/ceownika takiego żeby poszerzyc go na 2m i 5-10cm. Oczywiście adapter, przekładnia, wałek i łancuchy nie sa mi potrzebne. Czy to wogole jest płacalne zakup, poszerzenie i jakas farba czy darowac sobie i nakupic więcej materiału i samemu wyspawac wszystko od podstaw. Przypuszczam że paka ma okolo 1,8m woec trzeba by kupic ceownik/profil 14cm. Do tego pewnie jakos trzeba rozsunać oś. Jest to możlise czy cięcie i spawanie znowu? Przyczepa o ktorej myśle bedzie potrzebna do wożenia skrzyniopalet o wymiarach 1m/1.2/0.8m wys. Załadunek bedzie się odbywał od boku więc burty nie są mi zbytnio potrzebne. Ile ton moze wytrzymac oryginalna konstrukcja na zdrowych oponach 11? Jedna skrzyniopaleta z towarem to okolo 250-300 kg a chciałbym zabierać 12 sztuk. Jeszcze jedno. Czy ltpś ma może chwile wolnego czasu i mogłby mi podac wymiary tego rozrzutnika? Chodzi mi o wysokość na podłogi od ziemi, szerokośc paki, długość paki i najważniejsze, jaka jest odleglość od przedniej burty do osi i od osi do konca paki. Potrzebne jest mi to do tego,że skrzynia załadowane od boku ma 1.2m. Czy wyda to tak ze bedzie od burty do osi 2.4m a od osi do konca 1.2? Dziekuje za wszyskie odpowiedzi. Każda informacja jest przydatna
  • Dodaj nową pozycję...
v