Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, tomaszt135 napisał:

Co chcesz wiedzieć o czujniku strat?

Zakupiłem płytę i dwa komputerki. Jeden z nich to LHAgro 862 który jest oryginalny z dronningborga. Ja chce do MF27 wrzucić. Nie wiem czy działaja i poszukuje jakiegoś schematu instalacji aby w razie "w" moc naprawić. Mój magik już unicontrol mi zrobił więc myślę że to też ogarnie ale potrzebuje wspomniany schemat. 

Opublikowano

schematu nie mam, ale ten co ja mam, ma opisane obrazkami miejsca podłączenia z poszczególnych czujników z tyłu na obudowie. Pomylić się nie da, a sprawdzić można pukając w czujnik strat. Wskazówka będzie reagować. 

Ja mam natomiast pytanie do użytkowników d3000. Ponieważ kupiłem go kilka miesięcy temu, nie wiem gdzie włącza się sygnał dzwiękowy ( klakson) i światła drogowe. Nie wiem czy ktoś coś poprzerabiał, bo nie mam do tego włącznika.

Opublikowano

Zgadza się. Ja mam czujniki zdjęte przez poprzedniego właściciela. okrągły montowany jest przy wylocie z sit wialni, a płaski na wytrząsaczach słomy. Prawdopodobnie zdjął ponieważ podłączona jest sieczkarnia do słomy.

Opublikowano

Witajcie, mam d3000 przesyłam zdjęcie pulpitu, tą małą dźwignią włącza się kierunki lewo/prawo, przyciskasz sygnał dźwiękowy, posuniecie w dół światła drogowe, posunięcie do góry mruganie ;)  

DSC01395.JPG

Opublikowano

kierunki działają, ale sygnał ani drogowe nie włączają się. Nie chciałem popsuć. Czyli trzeba nacisnąć dźwignię do dołu żeby włączyć światła, a jak przycisnę to będzie sygnał. Jutro sprawdzę.

Opublikowano
23 godziny temu, tomaszt135 napisał:

kierunki działają, ale sygnał ani drogowe nie włączają się. Nie chciałem popsuć. Czyli trzeba nacisnąć dźwignię do dołu żeby włączyć światła, a jak przycisnę to będzie sygnał. Jutro sprawdzę.

Ponownie sprawdzałem/ niestety nie działa oprócz kierunków.

Opublikowano
Dnia 20.04.2020 o 21:04, KubaMF napisał:

Witajcie, mam d3000 przesyłam zdjęcie pulpitu, tą małą dźwignią włącza się kierunki lewo/prawo, przyciskasz sygnał dźwiękowy, posuniecie w dół światła drogowe, posunięcie do góry mruganie ;)  

DSC01395.JPG

przesunięcie dźwigni od kierunkowskazów w dół przełącza na światła długie, a światła mijania włącza się wyciągając włącznik oznaczony symbolem światła, który znajduje się na lewo od kluczyka.

Opublikowano

To u mnie mam tak że ten po lewo, na pierwszym stopniu włącza światła mijania i dodatkowo mam zamontowane pod kabiną dwa dodatkowe światłą i na drugim stopniu włączam właśnie je. A długie mam tak jak mówię na przełączniku ;) 

Opublikowano

Witam

Poszukeuje części do skrzyni biegów do dronningborg d3000 czy ktoś wie gdzie mogę takie dostać?

Dokładnie chodzi o zębatki 2/3 bieg

I zebatka na walku sprzegłowym

Opublikowano

Hm raczej powinno się to zmieniać przy włączonym silniku i młócarnii na najniższych obrotach najlepiej, i wtedy powinieneś zmieniać. Bo wydaje mi się że jak koła się nie kręcą i załóżmy chcesz zwiększyć średnice koła i pasek wypychasz wyżej to jak długo nie używany mógł się zastać czy coś. Jak na włączonym nie pójdzie to wtedy możesz się martwić, przynajmniej ja tak sądzę ;) 

Opublikowano

Obroty młocarni  powinieneś zmieniać na włączonym silniku jak i całym zespole młócącym. Wariator koła pasowego schodzi się i rozchodzi powodując zmianę prędkości obrotowej bębna. Zasada działania jak przerzutki w rowerze :). Na sucho nie idzie a w biegu bez poeblemu :)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Prawie, robi wielka różnice. :). Sam błądzę jeszcze ze sprawami mechanicznymi w kombajnie i wiem że dobry opis pozwala na samodzielna naprawe a na pewno na diagnozę :). 

• Like 1
Opublikowano

Mam pytanie do was, od roku mam problem z koszem sitowym. Co ciekawe po naciągnięciu paska od jego napędu co idzie na takiego targańca cały kosz dziwnie ciągnie na prawą stronę i ścina mi zawleczki, gumy wymieniłem na tym ramionach i dalej to samo chodź troszkę lepiej. Czy naciągniecie paska by tak negatywnie wpłynęło na to? Bo po za tym nic nie robiłem a samo z siebie tak by się nie stało ciekawe to jest :/ 

Opublikowano

Kosz sitowy chodzi na targańcu na którym jest mimośród i łożyska. Sprawdź czy nie masz wybitych tych dwóch rzeczy. Jeśli wcześniej nie miałeś problemu a od roku coś się zaczęło dziać to skupiłbym się na tym. Może coś być również mniej skomplikowanego czyli skrzywione wieszaki. Zerknę dzisiaj jak jest u mnie w MF. 

• Like 1