Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?

Opublikowano

Bydło nie jest na mnie tylko na ojca, jest współwłasność majątkowa więc przepisania matkę  raczej nie będzie. Po co tak kombinuję? Cena mleka daleko za konkurencją a w okresie wypowiedzenia tracę 15gr/l przez 6 miesięcy, czyli w pizdu kasy w plecy. Od listopada wygląda to nieco inaczej więc może tyle nie strace odchodząc na legalu z mleczarni.

Opublikowano

Umowa jest zawarta z konkretną osobą. Bydło jest na ojca, więc przepisując na inną osobę wygasza produkcję. Nowy właściciel stada=nowy dostawca, który może sprzedawać mleko innemu podmiotowi bez konsekwencji finansowych itd. Z Księżyca nie spadłem, jest to popularna metoda.

Opublikowano

co za problem było wcześniej wymówić umowę ? skoro wiadomo że cena jest jaka jest ?  ..choć 6 miesięcy to trochę długo bo u nas jest 3 na wypowiedzenie 

zmianę dostawcy to można przewidzieć i zaplanować w takim czasie odpowiednio wcześniej skoro cena nie powala 

to nie metoda a szukanie wyjścia z sytuacji  która powinna być przemyślana  i podjęta w odpowiednim czasie ..po co zwlekać ,odkładać w nieskończoność ?  

Opublikowano

żadną mleczarnię nie obchodzi na kogo są krowy i tyle  ...   wygaszenie produkcji to też wypowiedzenie umowy jeśli takowa jest  i tu wypowiedzenie obowiązuje i tyle ... ojciec jeśli ma umowę  ma obowiązek zrobić to zgodnie z zapisem ...czyli wymawia umowę w określonym terminie zgodnie z umową   bo  zakańcza produkcję i składa o wycofanie udziałów ...

u mnie takie numery nie przechodzą  .. bo zerwanie umowy ma być zgłoszone w 3 miesięcznym wyprzedzeniem i nie ważne czy zakańczasz , zmieniasz czy przekazujesz synowi ...jest obowiązek wypowiedzenia umowy przez dostawce i tyle ... tylko  nagłe zdarzenia losowe typu śmierć ,wypadek , upadek krów  itp .  jest odstępstwem od tej zasady 

Mikruss mądralo ...pytam  bo to dziwne że u was jak krowy zmieniają właściciela to jest z automatu nowy dostawca i wypowiedzenie nie obowiązuje ?...krowy zawarły umowę czy jak ? 😃

Mi

Opublikowano

A Ty ciągle swoje... "Bo u mnie tak jest itd itp". Zrozum, że Twoje otoczenie to nie cały świat. W moim rejonie takie rzeczy się robi i to w różnych mleczarniach, tyczy się to również zakończenia hodowli. Nie ma tutaj określonego terminu zgłoszenia takiej sytuacji u odbiorcy mleka, mając odpowiednią dokumentację (zapewne z ARiMR) kulturalnie informujesz mleczarnię że nie mają po co przyjeżdżać. Być może w różnych rejonach kraju interpretacje pewnych zasad/przepisów nieco się różnią, a czasem absurd goni absurd.

Opublikowano (edytowane)

zasady wszędzie są podobne a prawo obowiązuje nas wszystkich i umów należy przestrzegać ...dziwne nie ? 

informuj że nie mają po co przyjeżdżać skoro to nie twoje udziały i nie ty podpisałeś umowę której nie czytałeś ...po co ten durnowaty temat skoro to takie proste ?  😄

jakby co to tatunio beknie nie ty 😉

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

Skoro w mleczarni mówią, że tak można zrobić, znajomy tak zrobił i wszyscy są zadowoleni to widocznie każdy łamie zasady. Dziwię się że taki obcykany w przepisach i zasadach człowiek pisze w tak durnym temacie, dziwne nie? :)

Opublikowano (edytowane)

zmieniałem dostawce z normalnym wypowiedzeniem 

pierwsze słyszę ze mleczarnie obchodzi na kogo są krowy bo oddaje mleko ponad 20 lat i nikt nigdy o to nie pytał ...i ze można tak sobie powiedzieć że nie macie po co   przyjeżdżać bez wypowiedzenia umowy 

takich znam oczywiście którzy odeszli z jednym dniem i beknęli wedle zapisu w umowie   ...trzy wypłaty w plecy i wszyscy zadowoleni 😅

ot ciekawy po prostu jestem skoro to taka normalka to co tak się dopytujesz ? przecież jakby co to nie ty bekniesz ?  

skoro tak mówią to na pewno będą zadowoleni  😂...nie wiem jakie tam kary u was ale widać im się opłaci 😉

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

Chciałem ominąć kosztowny okres wypowiedzenia, ale od tego miesiąca zasady się nieco zmieniły na moją korzyść więc raczej wszystko będzie na legalu. Karę umowną można pokryć własnymi udziałami, ale czasem to nie wystarczy. Z tymi udziałami to inna historia, w umowie widnieje zapis, że mleczarnia wypłaca w ciągu trzech lat a w realu można nic nie otrzymać... Jak widzisz życie potrafi zaskakiwać :)

Opublikowano

żeby nie było to osobiście nie popieram takiego utrudniania odejścia do innego podmiotu i jak byłem delegatem to głosowałem  przeciw i nie tylko ja ...ale większość decyduje i tyle 

spółdzielczość to jest kołchoz i wyzysk ...ot  pozostałość po komunizmie 

Opublikowano

Utrudniali, ktoś się za to zabrał i wygrał (sprawa sądowa). Wiem jak jest u nas z delegatami - mają swoje zdanie a Rada robi i tak po swojemu. Wszystko dobrze wygląda na papierze, a w realu całkiem inaczej. Niby jesteś członkiem spółdzielni, czyli częścią zakładu ale nikogo to nie obchodzi. Zaczniesz upominać się o swoje to wylatujesz z hukiem...

Opublikowano

ludzie którzy głosowali za karami itp . odeszli  pierwsi od  mnie z jednym dniem i zapłacili kary które sami poparli 

dobrze znam ten kołchoz od środka i jest po prostu grupa która  ma korzyści a reszta na to dybie i tyle ..członek nic nie znaczy i nie jest zadnym właścicielem bo na to nie ma żadnego glejtu i tyle ....to propaganda wspólnoty i własności grupowej gdzie odpowiedzialność owszem ale nic po za tym 

znam zakłady gdzie jak  podskakujesz i się zadrzesz to w okresie wypowiedzenia masz pozaklasowe i weterynarie na łbie i zakaz sprzedaży mleka ...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez rolnik2102
      Witam, czy jest ktoś z okolic Kalisza i kupuje płynny wywar gorzelniany do bydła lub by był zainteresowany kupnem? Osobiście bym chciał kupić tą pasze  tylko że muszę wziąć całą cysternę a aż tyle nie potrzebuje i szukam chętnych z okolic kto by był jeszcze zainteresowany kupnem tej paszy 
    • Przez qtasiarz
      Czołem, zastanawiam się nad pewną możliwośćią i chciałbym dowiedzieć się czy ktoś z Was mógłby mi pomóc to rozegrać.
      Mianowicie, mój ojciec ma 38ha dzierżawy od ANR i od kilkunastu lat jest na rencie, ale jako że jest czynnym rolnikiem, to dostaje tylko mały procent tej renty (200 zł/mies). Teraz ja skończyłem szkołę i chciałbym przejąć całe jego gospodarstwo, a jego wysłać na pełną rentę, ale on twierdzi, że nie można przenieść na mnie gospodarstwa z uwagi na tę dzierżawę z ANR, że jej niby przepisać nie można.
      Mieliście podobną sytuację? Jest możliwe przepisanie na mnie ziemi z ANR z całym gospodarstwem?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v