Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Może warto by było zainwestować w robota czyszczącego ruszta? Ewentualnie samemu się przejść i przeczyścić. Jak ruszta brudne, to i krowy czyste nie będą.

Opublikowano

Ja mam tez taki problem tyle ze ja mam oborę na płytkiej ściółce. Nie ja ją budowałem i nie wiem dlaczego stanowiska są tak niewymiarowe, ale niema się co dziwić bo ta obora ma trochę latek. A wiec u mnie są stanowiska przescienne i długość stanowiska wynosi 2,40 i jak krowa za przeproszeniem nasra to się w to połozy, Stanowiska przyścienne powinny chyba wynosić 170cm to prawda?????? Bo chyba będę zmuszony je skrócić.

Opublikowano

Jeżeli krowa jest krótsza to narobi na matę i się w to położy, na ściółce jest to samo. Ja mam stanowiska ścielone słomą i jak krótsza krowa to nie robi w kanał tylko pod siebie a jak za długa to też nie dobrze bo korytarz za nią jest cały mokry i uwalony. Mam jedno ciele które stoi zawsze nogami w kanale ale to jest wina stanowisk bo idzie w połowie rurka poprzeczna a łańcuch powinien być uczepiony za górę i za dół a nie tylko za dół.

Opublikowano

Ja mam inny problem... :) Zamierzam stawić nowy obiekt, obora bez ściołowa i na ruszcie, a problem taki czy te ruszta mają być równo ze stanowiskiem i korytarzem?? :) Czy je opuścić 8-10cm.? :) Ja chciałem żeby nie było żadnych uskoków np. dla mnie przy dojeniu, czy krowom przy wchodzeniu czy leżeniu... A budowlaniec mi odradza i radzi opuścić 10cm... ale będę musiał całe życie skakać z aparatami przez nie bo mają 90cm szerokości... Koledzy co wy o tym sądzicie?? Z góry dzięki :)

Opublikowano

Zamontujcie pastucha nad krowami. Krowa podczas srania wygina grzbiet, a jak ją pastuch lekko popieści to się cofnie i załatwi się na rusztach. Metoda sprawdzona w 15-letniej oborze uwięzionej.

Opublikowano

Proponuje wypuszczać krowy na dwór wtedy będą czyste jak nic

Co do tego to nie jestem pewien, u mnie właśnie krowy od 7.00 do 17.30 są na polu i nadal sa brudne.

Opublikowano

Ciekawi mnie co myślicie o maszynkach do strzyżenia bydła? Czy to pomaga w utrzymaniu ich czystości???????? Z tego co się orientowałem to są nawet do takowych maszynek nakładki do "zwierząt brudnych"

Opublikowano

Uskok miedzy rusztem betonowym a matą powinien wynosić 20 cm

ruszt powinien być 2 x dziennie zgarniany dotyczy to również mat

rura nakarcznikowa na legowiskach powinna być umieszczona tak aby od rury do skraju legowiska było około 1,5-1,6 metra w razie potrzeby trzeba ja przesunąć

W oborach uwięzionych polecam poskromy elektryczne + ruszta stalowe (mają większa powierzchnie prześwitu niż betonowe) i nie unikajmy zgarniaczki 2x dziennie to podstawa

Owszem strzyżenie krów zmiesza obklejanie się łajnem ale dalej pozostaje problem higieny

Opublikowano

obora uwiązowa, stanowiska krótkie, ale wszystkie krowy mogą się położyć na raz, niestety są sztuki które, mimo że się nieduże i się mieszczą z zapasem, to ciągle kładą się w kanał.