Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, jestem właścicielem 8 hektarowego gospodarstwa ze starą chlewnią na około 25 loch i tuczarnią na 450 tuczników. Zastanawiam się nad rozpoczęciem hodowli świń, ale 8 ha jakie posiadam nie przekonują mnie do startu z taką hodowlą bo musiałbym dokupywać dużo zboża. Zastanawiam się czy wtedy będzie to w ogóle opłacalne, czy lepiej zacząć tucz kontraktowy na około 350 tuczników? Czy ktoś może napisać coś więcej o tuczu kontraktowym?

Opublikowano

W kalkulacji opłacalności hodowli powinieneś liczyć swoje zboże po cenach rynkowych, a nie koszcie jego wyprodukowania. Inaczej sam będziesz siebie oszukiwał i nie wiedział kiedy zaczynasz tracić na tuczu.

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Czy oplaci mi sie budowac chlewnie na ok 70 loch w cyklu zamknietym? Dodam ze hodowla mialaby sie odbywac na pelnym ruszcie, bezsciolkowo, wszystkie pasze pelnoporcjowki z zakupu. Swoje 35 ha do obsiania zbozem, rzepakiem i na sprzedaz. Czy moze lepiej wogole nie inwestowac w trzode? Dam rade utrzymac 3 osoby na samej uprawie gleby II, III, IV klasy? O dokupieniu ziemi niestety raczej nie ma mowy ze wzgledu na jej brak a raczej "trudno-dostepnosc".... Dodam jeszcze ze oprocz gospodarstwa jest dodatkowy dochod w postaci pensji z pracy zony.... Pozdrawiam

• Przez oczkomac
      witam kolegów rolników czy ktoś z kolegów miał styczność z tą firmą ,chodzi o warchlaki,jeżeli tak to proszę o opinie lub kontakt na mój adres            oczko-1985@o2.pl z góry dziękuję jest to dla mnie bardzo ważne

chodzi oczywiście o firmę Osadkowski
    • Przez LeonWiniewski
      WItam.
      Jest w stanie mi ktoś powiedzieć ile jest potrzeba słomy na cały okres tuczu w przeliczeniu na jedna kaczke? 
    • Przez Piotrrak
      Dzień dobry, chciałbym dowiedzieć się czy jakaś firma oferuje tucz kontraktowy na gęsi? Chodzi mi o tucz na zasadzie że firma dostarcza pisklęta i pasze a my mamy je odchować.
    • Przez RyszarsSkow
      Dzień dobry, zastanawiam się jak wygląda tucz ziemniaczany. Chciałbym wiedzieć ile ziemniaków na dzień na sztukę i ile do tego paszy treściwej. Czy do ziemniaków pasowałaby pasza z 40% jęczmienia, 20% pszenicy, 20% pszenżyta, 10% łubin, 10% koncentrat.
  • Dodaj nową pozycję...
v