Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Poszukuję opinii użytkowników  na temat nowych kombajnów Claas Tucano 320/420 i New Holland TC5.80 lub CX 5.80. Który lepiej wybrać? 

Edytowane przez luki8859
Opublikowano
1 godzinę temu, Mich9 napisał:

Są podobne tematy wystarczy poszukać.

Wiem że są, ale dodawane kilka lat temu i chcę dowiedzieć się na temat tych najnowszych wersji 

Opublikowano (edytowane)

napewno moge polecic marke BRODER Synek dosc długo uzywał i był niezawodny  widzia łem u dilera NEW HOLAND  tez ma ale niewiem jakiej firmy ale chociaz moze gwarancje uwzgledni jak heder odpadnie  . Atak na powaznie mam traktor new holand diler skonczył działalnosc a do nowego dilera mam z 90 kilometrow  a to juz 1poltorej godziny   wiec bliskosc dilera tez czesciowo sie powinna liczyc

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, jarecki napisał:

napewno moge polecic marke BRODER Synek dosc długo uzywał i był niezawodny  widzia łem u dilera NEW HOLAND  tez ma ale niewiem jakiej firmy ale chociaz moze gwarancje uwzgledni jak heder odpadnie  . Atak na powaznie mam traktor new holand diler skonczył działalnosc a do nowego dilera mam z 90 kilometrow  a to juz 1poltorej godziny   wiec bliskosc dilera tez czesciowo sie powinna liczyc

8 godzin temu, Anetka1 napisał:

Oba kombajny są bardzo ładne trudny wybor

Dobrze wiedzieć, że takie zabawki małym chłopcom można dać

Edytowane przez luki8859
Opublikowano

Powiem Ci tak: Sam stoję przed podobnym wyborem, jestem w pierwszej 100 w modernizacji i nie wiem co wybrać. Najbardziej podoba mi się jakość i wykonanie claasa i brałbym go w ciemno gdyby nie jeden mały szczegół : Bęben 450mm co jest porażką w niedesykowanym rzepaku !!! New holland jest spoko ale mam bardzo złe wrażenia z zakupem ciągnika tej marki oraz brakiem usunięcia usterki fabrycznej w nowym ciągniku przez autoryzowany serwis, a nawet brakiem pojęcia Fachowców z CNH co się dzieje. Miałem brać CX, a teraz się waham. Gdyby John Deere nie wyskoczył z kosmiczną ceną 730netto za 540w ze stołem 6x to brałbym go w cenie 5xx zł

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, KellermanSimon napisał:

Powiem Ci tak: Sam stoję przed podobnym wyborem, jestem w pierwszej 100 w modernizacji i nie wiem co wybrać. Najbardziej podoba mi się jakość i wykonanie claasa i brałbym go w ciemno gdyby nie jeden mały szczegół : Bęben 450mm co jest porażką w niedesykowanym rzepaku !!! New holland jest spoko ale mam bardzo złe wrażenia z zakupem ciągnika tej marki oraz brakiem usunięcia usterki fabrycznej w nowym ciągniku przez autoryzowany serwis, a nawet brakiem pojęcia Fachowców z CNH co się dzieje. Miałem brać CX, a teraz się waham. Gdyby John Deere nie wyskoczył z kosmiczną ceną 730netto za 540w ze stołem 6x to brałbym go w cenie 5xx zł

U mnie w okolicy to właściciele z w540 nie są zadowoleni do końca duża maszyna a wydajności nie ma, zaś z claasa tucano 440 właściciel jest zadowolony 

Edytowane przez luki8859
Opublikowano (edytowane)

Ja posiadając swoje przykre doświadczenia z NH zadałbym sobie tylko jedno pytanie: Czemu jest tak wiele New Hollandów CX z niskimi przebiegami wystawionych chociażby na olx? 

Na przykład to : https://www.olx.pl/oferta/kombajn-cx-6080-przejecie-leasingu-zamiana-na-mniejszy-CID757-IDwsnj3.html#0bc437875f 

spotkałem się z wieloma ogłoszeniami typu : zamienię na mniejszy, bądź zamienię na TC. Pytałem znajomych serwisantów o CX to mówili, że są czasem problemy.

Edytowane przez Gość
uzupełnienie posta
Opublikowano
1 godzinę temu, KellermanSimon napisał:

Ja posiadając swoje przykre doświadczenia z NH zadałbym sobie tylko jedno pytanie: Czemu jest tak wiele New Hollandów CX z niskimi przebiegami wystawionych chociażby na olx? 

Na przykład to : https://www.olx.pl/oferta/kombajn-cx-6080-przejecie-leasingu-zamiana-na-mniejszy-CID757-IDwsnj3.html#0bc437875f 

spotkałem się z wieloma ogłoszeniami typu : zamienię na mniejszy, bądź zamienię na TC. Pytałem znajomych serwisantów o CX to mówili, że są czasem problemy.

ja słyszałem że cx jest niedopracowany, nie można go dobrze ustawić, że dużo gubi

Opublikowano

Opierałbym się bardziej na faktach niż zasłyszeniach ale może coś w tym być bo jeden z użytkowników coś o tym wspominał z własnego doświadczenia. Może XTRO nam coś powie bo on ma kupionego CX5.80 ??

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, KellermanSimon napisał:

Opierałbym się bardziej na faktach niż zasłyszeniach ale może coś w tym być bo jeden z użytkowników coś o tym wspominał z własnego doświadczenia. Może XTRO nam coś powie bo on ma kupionego CX5.80 ??

Niestety u mnie w okolicy NH nie ma więc trudno o opinię na jego temat uzyskać. A każdy sprzedawca chwali swoje

Edytowane przez luki8859
Opublikowano
12 godzin temu, Berrol napisał:

A jakie są różnice  w cenie? Ile za tucano?

Ceny są podobne. Tucano trochę droższy. New holland praktycznie to samo co bizon tylko trochę unowocześniony

Opublikowano

TC5.80 jest wydajniejszy od Tucano320 ale mniej od Tucano420. CX5.80 jest najlepszym wyborem z tych wszystkich modeli ale ciekawe czy cenowo nie najdroższy. U mnie jest dużo CX5080 i CX5.80 i wszyscy je sobie bardzo chwalą. Kilka osob z Tucano przesiadło się juz na CX i też zadowoleni. Jeden zmienił na john deere w540 ale przeklina jelenia i żaluje wyboru.

Opublikowano

Nie porównujcie ciągników NH do kombajnów NH. 
U mnie też sporo CX'ów i sa bardzo chwalone. Tucano jak na lekarstwo, bo cena wyższa, a kombajn to nie maszyna którą używa się cały rok.
Z tegorocznych żniw: 
CX6090 - 3ci rok bez awarii - profilaktycznie wylaczone AdBlue,
TC5070 - jedynym problemem była pompa AdBlue, ale już wyłączona,
CSX7080 - spalony bezpiecznik klimatyzacji i po zimie zardzewiały silnik regulacji wialni
Tucano - 2szt z problemami AdBlue

Jeżeli chodzi o JD to o serii W zapomnijcie. 
Seria T zapowiada się obiecująco.