Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Witam stoję przed zakupem ciągnika , prawdopodobnie będzie to 6175/6155 M zastanawiam się nad skrzynią, co wybrać ? autoquad z ecoshiftem czy Command quad z ecoshiftem ? Auto Quad jest na lince, command na elektro zaworach, bardziej będzie ona awaryjna ale jak bardzo ? Ma ktoś ta skrzynie ? Jak ona pracuje ? Jakieś sza rpania bądź cokolwiek takiego ?
Opublikowano (edytowane)

A z CommandQuadem co tam się potencjalnie dzieje?

Koszty naprawy są dużo wyższe?

Z AutoQuadem to ostatnio pojawiły się takie głosy:

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
Na dobra sprawę autoquad i command to powerquad tyle że auto ma więcej elektroniki w niej , a command zamiast linki do zmiany biegów ma elektro zawory , mam rację czy jestem w błędzie ? Tak zrozumiałem to podczas rozmowy z przedstawicielem. W Autoquad ciężko biegi wchodzę bo dziś miałem okazję jeździć nowym JD , a taka command quad sama poprzez elektrozawory mi zmieni
Opublikowano (edytowane)

User @Ziomal20084 napisał że pracuje w serwisie JD... i jedną i drugą skrzynię poleca. Jednak najmniej elektroniki będzie w PowrQuadzie. Przy wyborze AutoQuad vs CommandQuad przez wzgląd na wyżej zacytowany topik (o piszczeniu AQ i że serwis nic z tym nie robi) i twoje spostrzeżenia, zbadałbym gdzieś jak pracuje Command Quad. Jak by mi wszystko odpowiadało to bym jego wziął. A jak nie, to wziąłbym wtedy prostego PowrQuada.

I tak będziesz miał o co się martwić - turbosprężarka o zmiennej geometrii kierownic spalin, układ EGR, układ SCR, filtr DPF, silnik chyba o skrajnych opiniach, sprawdziłbym jeszcze jakie wtryskiwacze tam siedzą - czy da się ich w razie czego zregenerować. Jeszcze gdyby doszła niepewna skrzynia, to traktor skarbonka albo studnia bez dna. A pompę hydrauliczną pewnie wybierzesz tłoczkową, ale ja powiem tak - jak nie pracuje ona przy wyższym ciśnieniu jak zębata (a chyba nie - w przeciwieństwie do np. traktorów CNH), to nie poprawia też udźwigu, więc gdyby ci nie zależało na dużej wydajności przepływu oleju w l/min, to można śmiało rozważać wybór pompy zębatej. Ale i z nią kiedyś były problemy. Lecz obecnie już niby jest wszystko ok.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

@Kos_pl bez przesady z tymi problemami silnika jd. Teraz w każdym silniku jest egr, turbo z vgt, dpf i scr ( chyba valtra nie ma egr). A wtryski to mało które da się zregenerować tak żeby były na nowych częściach ( chyba tylko boscha tak sie da regenerowac ) 😉

Opublikowano (edytowane)

Tak jak zauważyłeś nie w każdym np. 4,4 l silniki z Agco nie mają ani DPF, ani EGR, ani turbosprężarki z kierownicami spalin. Z silnikami o poj. 4,9 l chyba jest podobnie. Zresztą - jak ktoś ma czas to to może sprawdzić. 4,5 l silnik FPT wykorzystywany przez koncern CNH i kupowany przez koncern Claas do niektórych ich maszyn, też nie ma filtra DPF, ani zaworu EGR, ani tej bardziej wyrafinowanie działającej turbosprężarki, i wtryskiwacze masz chyba Boscha. 3,4 l FPT ma EGR i już nie zawsze ale często łączony jest z DPF. Silniki Deutza też są często proste - np. 3,6l. Nie wiem jak większe jednostki, to nie mój poziom cenowy.

Z tym że trzeba też zauważyć że turbosprężraka z kierownicami spalin lub układ 2 połączonych szeregowo turbosprężarek to generalnie jest zaleta (patrząc na osiągi), ale dopóki się to wszystko nie zepsuje - wydrenuje portfel znacznie bardziej i przy regeneracji, i przy zakupie nowej. To już jest więc indywidualna decyzja, w połączeniu z innymi już ekododatkami, może stanowić niebezpieczny układ dla portfela. A te 2 połączone turbosprężarki już sprawiały problemy i to nie jednemu użytkownikowi, serwisy niby coś tam działały ale chyba nie zawsze poczuwały się do usunięcia bubla i zamontowania poprawionych części.

A o tym że wszystkie silniki mają filtr DPF, układ SCR, EGR to często mówią delerzy JD, czego sam doświadczyłem i najlepiej brać R-kę mówią, bo nie wie Pan M-ka ma chińskie wytryskiwacze (jako kraj produkcji) i ogólnie jest na azjatyckich częściach. Z politowaniem słucham takich wypowiedzi, ale zazwyczaj ich nie prostuję, po wyliczeniu ceny dziękuję i idę dalej.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
Z bliskiej rodziny ma JD 6150M właśnie ze skrzynią AQ , niby to ładnie pracuje , jednak lekko z oporem wchodzą biegi , ale po czasie juz coraz lzej , na początku to ponoć tragedia, znajomy zrezygnował z JD przez właśnie to ciężkie wrzucanie biegu. Jeździłem po placu trochę AQ plus ecoshift , to biegu A nie wrzuciłem bo ciężko było i odrazu na B wrzuciłem , przyzwyczajony do Deutza że biegi lekko wchodzą. Mają mi przywieźć koło 5 sierpnia na testy , to zobaczymy jak to będzie pracować , jestem póki co bardziej skłonny ku skrzyni command. A co do awaryjności , cóż ... Jeździ tego u nas sporo nawet i nie słychać nic o tym żeby się coś tam psuło, najczęściej jakiś czujnik np od tls, tak jak w przypadku u kuzyna ...Ale na gwarancji, silnik ma tak samo te eko dodatki i póki co nie myśli tego wyrzucac, wszystko pracuje. Jedynie moc podniósł na 180 km . Początkowo miałem brać model 6155M ale po przemyśleniu, stwierdziłem że lepiej dopłacić ok 40 tyś i mieć 6175 , jednak z 800 kg cięższy , większe mosty itd, udźwig tak samo większy w standardzie . Myślę że na ,, kilka " lat u nas zagości . Cenowo ma to wyjść w granicach 360 netto , w dosyć fajnym wyposażeniu , ta cena nie była nawet negocjowana tylko rzucona q jakich granicach ma to kosztów , mają się porozumieć z dyrektorem i dac mi konkret oferte
w jakich granicach ma to kosztować *