-
Podobna zawartość
-
Przez zorak
Po założeniu plantacji truskawki przyszedł czas na plantacje mialiny. W tym roku 1800 sztuk sadzonek odmiany POLANA. Dlaczego ta odmiana ?? Jest to malina bardzo plenna, owocująca na pędach jednorocznych które nie potrzebują podpórek. Po zbiorze wystarczy skosić pędy. Przedplonem był jęczmień. Pole na zime zaorane a wiosną zrobiona uprawka i własnie jestem na etapie sadzenia. Rozstawa w rzędzie 0,5m a między rzedami 3m.
Pierwsze pytanie - czy po posadzeniu obcinać pozostałość zeszłorocznego pędu na równo z ziemią ?? czy pozostawić ??
Jeśli ktoś zajmuje się profesjonalnie tą rośliną to prosze o kilka wskazuówek odnośnie nawozów i oprysków - zwłaszcza oprysków. Jakie oprysk, kiedy i na co.
pozdrawiam i czekam na jakies wieści
-
Przez Zolwik1990
Witam mam problem, ciężko jest skręcić kołami w moim mf3085. Skrzynię mam zalaną agrolem i jest trochę mało oleju. Olej wymieniany ponad 2 lata temu. Jak dodam gazu, na wysokich obrotach to jeszcze jak cię mogę. Ale na niskich jest po prostu bardzo ciężko skręcić. Czy ktoś sie z takim czymś spotkał? Jeżeli tak to proszę o odp. Dodam tylko ze podnośnik i siłownik jak np. kipuję przyczepą to bez problemu tylko to skręcanie mnie wkurza.
-
Przez agrofoto
Choroba guzowatej skóry bydła (guzowata choroba skóry bydła, LSD) jest bardzo mocno zaraźliwą chorobą, która od kilku lat dziesiątkuje stada bydła m.in. w Grecji i Bułgarii. Wirus przenoszony jest pomiędzy zwierzętami głównie przez muchy i komary. Głównym objawem są twarde guzki na skórze zwierząt.
Najbardziej narażone jest bydło domowe o cienkiej skórze: Jersey, Guernsey i Ayrshire. Wrażliwe są krowy o wysokiej wydajności mlecznej oraz cielęta.
-
Przez Runder
Z tego co słyszałem rozwijają się tam owady które potem mogą pomagać np. w zapylaniu rzepaku albo ograniczyć liczbę szkodników w uprawach. Są też schronieniem dla pożytecznych organizmów (owady, ptaki) a ich liście zwiększają zawartość próchnicy w glebie. Zostawiacie drzewa np. na miedzach czy przy ogrodzeniach? Jak oceniacie ich wpływ jezeli według was taki w ogóle występuje?
-
Przez 2Reebok
Witajcie, założyłem nowy wątek bo z tego co szukałem nie ma w pozostałych nic takiego (o ile nie przeoczyłem)
Mianowicie od jakiegoś czasu (ok 7dni) zauważyłem u krów w stadzie, że pojawia się taki biały śluz jak przed rują zazwyczaj jest przezroczysty ale czasem jest cały biały. Dodam, że pojawia się on u krów cielnych. Czy mam się czego obawiać ? Innych objawów niepokojących nie zauważyłem. Krówki mają apetyt nic po za tym tylko ten śluz z dróg rodnych nie to że cały czas się wydziela sporadycznie u różnych sztuk w stadzie pojawia się czasami. Mieliście podobny przypadek może.?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Mobilnego mechanika do prasy sipma z224