Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam Serdecznie, 

Już podczas pierwszego rwania na albie zauważyliśmy to w dużych ilościach. jest na dojrzałych i zielonych owocach. Czy ktoś z Państwa wie co może być tego przyczyną i jak to zwalczyć? Bardzo proszę o rade. W załącznikach są zdjęcia truskawek. 

IMG_20180519_124831.jpg

IMG_20180519_124839.jpg

Opublikowano
Myślę że może to być antraknoza lub skórzasta zgnilizna owoców. Osobiście nie spotkałem sie z tym na naszych truskawkach ale gdzieś czytalem czy słyszalem ze moze to wystepowac gdy mamy truskawki na ciężkich ziemiech, mozesz spróbowac polyversum lub luna sensation jest chyba jeszcze scorpion. Musisz dokladnie poczytac o tych chorobach i coś wybierzesz.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik90
      Witam! Mam pytanie jaka odmiane truskawki posadzić aby bylo sporo owocu i żeby zima nie zmarzła? Od wiosny mam zamiar obsadzić jakieś 40 arow.
    • Przez michal33554
      Witam. Z góry przepraszam jak nie w tym dziale ale jestem tu nowy.....
      Mam pytanie jak w temacie dotyczące nawadniania truskawek. Mam zamiar założyć nawodnienie na moją plantację około 0,5 ha, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, co kupić ? Jedynie co wiem że jest linia i taśma kroplująca ale też nie wiem czym to się różni. I co lepsze będzie do truskawek. Oglądałem zdjęcia nawodnień na internecie i zauważyłem że wzdłóż pola są chyba te taśmy, a w poprzek jest taka rura i od niej wychodzą te taśmy, czy ta rura jest potrzebna i co to za rura ? Sorry że tyle pytań ale naprawdę nie mam pojęcia jak się za to zabrać. 
    • Przez RubenDesiewicz
      Witam, posiadam około 1 ha ziemi piaszczystej, mocno piaszczystej. I oto moje pytanie. Co mogę uprawiać na takiej glebie, aby dawało to dobre plony? Oczywiście bez nawadniania się nie obejdzie na takiej glebie, więc nawadnianie na 100% by było.

Czy truskawki nadawały by się na typowo piaszczystą glebę?
    • Przez AgroLop
      Witam,
      Co polecicie na chwasty w truskawkach (1 ha)? Najlepiej coś o szerokim spektrum oraz jakiś środek od zarazy w ogórkach (1 ha). 

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam.
    • Przez michal33554
      Witam, mam około 3 ha ziemi i prawie wszystko to odłogi. Jedynie 0, 5 ha to czereśnie, ale już bardzo stare. Chciałbym zacząć uprawiać jakieś owoce. Tylko nie wiem co będzie najbardziej opłacalne. Sprzęty wszystkie potrzebne mam. Dodam, że prawie 1 ha to ziemia bardzo gliniasta o wysokim poziomie wód gruntowych -5 klasa pozostałe 2 ha łącznie z tymi czereśniami to ziemia bardzo dobra, przepuszczalna- 2 klasa, jedynie miejscami trochę gorsza. Proszę o rady.
  • Dodaj nową pozycję...
v