Przez
hodowcamlody
Często w mojej okolicy widzę szklarnie bez szyb na sprzedaż, poszukałem też po aukcjach i to wcale nie jest drogie
http://olx.pl/oferta...html#19d1152d55 nie wiem w jakim stanie ale przy tych wymiarach to jak za darmo. Takie szklarnie zazwyczaj mają ściany wysokości +-2,5m co przy oborze jest za nisko, co innego gdyby umiejscowić ją na 1m murze. Szukałem szklarni które by miały koło 15-20m szerokości ale widzę po allegro i olx że nie do dostania takie. 12m to trochę wąsko jeśli korytarz paszowy 4m, 8 metrów zostaje na resztę, nie wiem co w takiej szerokości można by zastosować z wolnostanowiskowej bo uwięziówka to wiadomo 3,5m na stanowiska reszta korytarze gnojowe po 2,25m. Do takiej obory 45m długiej wejdzie z 70 krów spokojnie, imponująca ilość przyznajcie =D. Koszt okrycia tego płytą warstwową np. 10cm to około 80-85zł/m2 no a na tej konstrukcji wychodzi około 1100-1200m2 no to za konstrukcję i okrycie trzeba wydać koło 110tys bez fundamentów i planów, wylanie płyty 25cm na takim metrażu to koszt rzędu 30-40 tys, do tego podmurówka czy też zalana to koszt 10 tys . Taki obiekt byłby dobry na bukciarnię tylko wtedy cieńsza płyta i za 150 mamy obiekt którego nie powstydziło by się żadne gospodarstwo na byki kojce 8x7,5 i 6 kojców 120-150 byków śmiało można wpuszczać. Jaka by musiała być minimalna szerokość żeby w oborze na mleczne zrobić głęboką ściółkę na część "wypoczynkową" i ruszta na część spacerową przy stole paszowym?
Rekomendowane odpowiedzi
Adaptacja do ładowacza czołowego tura Celtis a AXOS
Zwalenie stropu i ściany