Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam do was pytanie. Jeśli ktoś miałby prowadzić waszą księgowość, to kto by się tym zajął? Księgowa czy raczej biuro rachunkowe? Pytam, bo jestem bardzo ciekawy waszych opinii na ten temat.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Mat
      Witam.

Przedstawię moje pytanie z jakim się borykam.

Wybieram się do pracy i idę na rozmowę lecz umowa będzie o pracę.

A dostałem dzisiaj drugą ofertę, tyle że musiał bym założyć własną działalność gospodarczą. A pytanie moje brzmi. Jeżeli w przyszłości bede chciał się starać o młodego rolnika (2,3,4 lata) to będę mógł złożyć wniosek prowadząc prywatną działalność gospodarczą?
      Obecnie nie mam żadnej ziemi na siebie. Ale składając wniosek nie bedzie problemu z jej przepisaniem. Chodzi mi jedynie o tę zależność czy prowadząc działalność gospodarczą bede mógł bez problemu starać sie o młodego rolnika czy też trzeba będzie rozwiązać ją?
      Bo również myślałem nad wnioskiem o dofinansowanie z urzędu pracy iż w chwili obecnej jestem bezrobotnym. Lecz korzystając z pomocy urzędu nie bedę mógł potem z młodego rolnika.

Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuje.
      Pozdrawiam
    • Przez RolnikInformatyk
      Witam wszystkich forumowiczów!

Jestem studentem piszącym obecnie pracę inżynierską. Tematem mojej pracy inżynierskiej jest Aplikacja wspomagająca pracę gospodarstwa rolnego i księgowość. Elementy jakie zawarłem w programie:

- wystawianie i przechowywanie, drukowanie faktur
      - tworzenie miesięcznych zestawień kupna/sprzedaży wymaganych przez Urząd Skarbowy
      - przechowywanie informacji o obecnym stanie naszego stada
      - prowadzenie ksiąg przybycia/ubycia bydła i trzody chlewnej
      - przypominanie rolnikowi o fakcie, iż dany buchaj kończy niedługo 30 miesięcy i należy pomyśleć o jego sprzedaży
      - przechowywanie informacji o stosowanych środkach ochrony roślin i nawożeniu upraw
      - przechowywanie informacji o uprawach, plonach, działkach rolnych i odmianach stosowanych roślin
      - tworzenie raportów finansowych, i raportów z analizy jaki nawożenie/chemia, klasa ziemi, odmiana zboża, pogoda miała wpływ na plonowanie.

Moim pomysłem na rozwój jest zaprojektowanie aplikacji mobilnej na telefony komórkowe, która pozwalała by rolnikowi za pomocą GPS obliczać powierzchnie działek rolnych. Aplikacja taka by synchronizowała się z aplikacją na komputerze i na mapach rysowała by działki. Kolejnym pomysłem jest utworzenie modułu pomagającego planować zasiew i zarządzanie stadem zwierząt.

Mam ambitne plany rozwijać ten projekt również po obronie pracy, dlatego zwracam się do was forumowicze czego byście wymagali od podobnej aplikacji. Jestem gotów na wszelkie sugestie.

Proszę o odpowiedzi.
    • Przez freetaxi
      Od 17 listopada 2014 roku istnieje możliwość pozyskania nisko oprocentowanej pożyczki na rozpoczęcie działalności gospodarczej lub utworzenie dodatkowego miejsca pracy dla firm już działających. Pożyczka udzielana jest na okres do 7 lat z możliwością karencji w spłacie do roku. 

Maksymalna kwota pożyczki to ponad 75 000 PLN dla otwieranych firm. Na utworzenie miejsca pracy przewidziane jest ponad 22 000 PLN.

O pożyczkę na rozpoczęcie działalności gospodarczej mogą się ubiegać:
      - bezrobotni zarejestrowani w UP
      - studenci ostatniego roku studiów wyższych
      - absolwenci szkół i uczelni wyższych do 4 lat od ukończenia szkoły lub uzyskania tytułu zawodowego.

Pożyczki są bardzo nisko oprocentowane - na poziomie 1/4 stopy redyskonta weksli.

Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o pytania w tym temacie.
    • Przez mrc1005
      Witam,

Coś więcej wiadomo jak to będzie w stosunku do rolników na Vacie, dochodowym.

"Wprowadzenie od 1 lipca 2016 r. Jednolitego Pliku Kontrolnego (JPK) będzie się wiązać z koniecznością wyposażenia systemów księgowych podatników w nową funkcjonalność umożliwiającą wytworzenie JPK, a w niektórych przypadkach również z modyfikacją zasad prowadzenia ksiąg oraz sposobu dokumentowania transakcji handlowych."

http://ksiegowosc.infor.pl/rachunkowosc/zasady-ogolne/736074,3,Jednolity-Plik-Kontrolny-JPK-od-1-lipca-2016-r.html

Pozdrawiam
      Marcin
    • Przez rudinho11
      Witam,

Związku ze skorzystaniem z PROW, muszę prowadzić uproszczoną księgowość, możecie dokładnie opisać co i jak wpisywać i jak to ma wyglądać? Czy książka rozchodów i przychodów wystarczy i jak ma wyglądać ?
  • Dodaj nową pozycję...
v