Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam(p1025a) ja dziś robiłem wymianę wszystkich płynów + fitry (2szt) + pare uszczelek wyszło razem 950zł w tym filtry i uszczelki kosztowały 34zł. niektóre uszczelki po 1 zł ;), znajomy ostatnio wymienał uszczelniacze w przednim napędzie przy fendtcie faworicie mówił ze dał jakies 700zł.

Wszystkich płynów, czyli olej w silniku, skrzyni, zwolnicach, moście i płyn chłodniczy też?

Opublikowano

no dlatego mowie ze na polskie warunki to oki. przypomnialo mi sie jak koles opowiadał w kolejce jak pojechał po czesci do jd to tydzien chodził jak struty ze tyle wydał.

od a do z nawet w przednim moście i zwolnicach (robocizny nie licze bo sam robiłem)

Opublikowano
od a do z nawet w przednim moście i zwolnicach (robocizny nie licze bo sam robiłem)

Czyli koszty eksploatacji Pronara doganiają zachodnie :D U mnie w MF przegląd 1000mth kosztował ~ 1000zł (wymiana wszystkich oleji i niezbędnych filtrów), robocizna równierz własna. Pronar wygrywa tylko cenami części ;)

Opublikowano
Czyli koszty eksploatacji Pronara doganiają zachodnie :D U mnie w MF przegląd 1000mth kosztował ~ 1000zł (wymiana wszystkich oleji i niezbędnych filtrów), robocizna równierz własna. Pronar wygrywa tylko cenami części ;)

to ile płaciłes z filtry a ile za oleje i płyn

no niestety ceny płynów nie przeskoczysz oleje swoje kosztują

Opublikowano

w przedni most(2,7l), zwolnice(2X1l), podporę walu (w przypadku modelu 82SA) (0,3l) wchodzi okolo 5l, w silnik 12-13l, (układ chłodniczy tez tyle) skrzynie okolo 40l i w hydraulikę około 15l :)

przedni most,

zwolnice,

podporę walu,

hydraulikę leję agrol

silnik-turdus

układ chłodniczy-borygo

skrzynia-parus

filtr paliwa około 15zł, wymycie bąka bezcenne ;):D

@mirasek -naprawdę tyle kosztował Cie przegląd??

w nasze pronary w sumie wchodzi okolo 80l płynów a w Twojego mf'a ile?? :)

Opublikowano
w przedni most(2,7l), zwolnice(2X1l), podporę walu (w przypadku modelu 82SA) (0,3l) wchodzi okolo 5l, w silnik 12-13l, (układ chłodniczy tez tyle) skrzynie okolo 40l i w hydraulikę około 15l :)

przedni most,

zwolnice,

podporę walu,

hydraulikę leję agrol

silnik-turdus

układ chłodniczy-borygo

skrzynia-parus

filtr paliwa około 15zł, wymycie bąka bezcenne ;):D

@mirasek -naprawdę tyle kosztował Cie przegląd??

w nasze pronary w sumie wchodzi okolo 80l płynów a w Twojego mf'a ile?? :)

a jaka specyfikacje ma parus jk sie ma np do hipolu( u nas nikt takiego nie leje do skrzyni) silnik mam zalany fuchsem bo turdus strasznie łajdaczy silnik( CHOĆ PONOĆ TEZ DOBRY)

Opublikowano

o specyfikacji postaram się dowiedzieć ;) co do turdusu to może i masz racje -jak zrobisz ponad 200mth w dużym obciążeniu to normalne, natomiast gdy regularnie co 150mth (zalecane 125mth) będziesz zmieniał olej to nie ,,złajdaczysz"silnika :D -to nie stwierdzam na podstawie ,,podobno" :)

ale myślę ze parus przy ujemnych temperaturach nie gęstnieje tak jak hipol (takie moje przypuszczenie) :)

Opublikowano

Silnik 6,5 l

Skrzynia/hydraulika 50 l

Przedni most 7,5 l

Zwolnice 2x 1,2 l

-czyli razem ponad 66 l oleju po 12,60 / litr (silnikowy zalałem droższy ale ten tańszy też mógłby być), płynu chłodniczego nie zmieniałem i nawet nie wiem ile go idzie.

Filtry: od przekładni nawrotnej 40 zł, powietrza 69 zł, silnikowy i paliwa xx zł (nie pamiętam dokładnie, dwucyfrowa liczba za oba)

Razem wyszło koło tysiąca, choć jak ktoś sie "postara" to może pewnie ponad 2000 zapłacić ;)

Opublikowano
o specyfikacji postaram się dowiedzieć ;) co do turdusu to może i masz racje -jak zrobisz ponad 200mth w dużym obciążeniu to normalne, natomiast gdy regularnie co 150mth (zalecane 125mth) będziesz zmieniał olej to nie ,,złajdaczysz"silnika :D -to nie stwierdzam na podstawie ,,podobno" :)

ale myślę ze parus przy ujemnych temperaturach nie gęstnieje tak jak hipol (takie moje przypuszczenie) :)

o f..c a ja zalalem hipolem zresztą u mnie wszyscy tym zalewają i jest ok. ty a agrol po ile stoi i dlaczego do mostu lejesz inny a do skrzyni inny?

Opublikowano

no tak i-my wykonujemy przegląd średnio co 150mth a Ty?? -i pewnie wychodzi na to ze mf jest tańszy w eksploatacji niż nasze ,,ruski" :D

o f..c a ja zalalem hipolem zresztą u mnie wszyscy tym zalewają i jest ok. ty a agrol po ile stoi i dlaczego do mostu lejesz inny a do skrzyni inny?

Przyznam sie szczerze ze w skrzynie jest jeszcze fabryczny olej -ponad 1600mth i nie wymieniany (na dodatek skrzynia synchronizowana :) )

u nas jak tylko rolnicy kupują nowe traktory to nie leją hipolu, natomiast c-360 mam nim wlasnie zalaną

a w mostach olej to mialem tylko na 30mth zmieniany ;)

teraz wlasnie po robocie wszystkie oleje (oprócz hydrauliki) w nim zmieniamy,

myslelismy nad wlaniem do skrzyni agrolu ale to były by znacznie wieksze koszty (o ile dobrze pamietam to 5l kosztuje okolo 45zł) tylko agrol ma to do siebie ze w -20stopniach i +10 zachowuje taką samą gęstosc :)

Opublikowano
no tak i-my wykonujemy przegląd średnio co 150mth a Ty?? -i pewnie wychodzi na to ze mf jest tańszy w eksploatacji niż nasze ,,ruski" ;)

ja ci powiem ze raz zrobiłem prawie160mth w niecałe dawa tygodnie wiec u mnie czasami wymiana co 200mth a raz na 250, teraz mam 1000 i 2 raz wymieniam w skrzyni i w moście( 1 po 30mth), płyn co 2 lata. tez troche to dziwne ze mu tak tanio wyszło do mf przecież nie naleje hipolu moze mało litrów mu wychodzi. a skąd brałeś pronarka z zakrzewa?( bo teraz widze ze włocławek a skąd dokładnie)

Opublikowano
no tak i-my wykonujemy przegląd średnio co 150mth a Ty?? -i pewnie wychodzi na to ze mf jest tańszy w eksploatacji niż nasze ,,ruski" :D

U mnie wygląda to tak

-mały przegląd co 250mth (olej silnikowy, filtr oleju, paliwa)

-duży przegląd co 1000mth (wszystko)

-filtr powietrza w razie potrzeby

filtry oczywiście zamienniki (Bepco, Donaldson, Filtron)

Tylko MF w porównaniu do MTZ spartolił jedną sprawe, mianowicie olej hydrauliki zewnętrznej wspólny z przekładnią która jest wrażliwa na różne "bełty" ;)

Może troche za bardzo dbacie o swoje sprzęty :) rusek napewno będzie bardziej tolerancyjny na braki w serwisie a ewentualne naprawy dużo tańsze. Eksploatacja wychodzi podobnie :)

Opublikowano
U mnie wygląda to tak

-mały przegląd co 250mth (olej silnikowy, filtr oleju, paliwa)

-duży przegląd co 1000mth (wszystko)

-filtr powietrza w razie potrzeby

filtry oczywiście zamienniki (Bepco, Donaldson, Filtron)

Tylko MF w porównaniu do MTZ spartolił jedną sprawe, mianowicie olej hydrauliki zewnętrznej wspólny z przekładnią która jest wrażliwa na różne "bełty" ;)

Może troche za bardzo dbacie o swoje sprzęty :D rusek napewno będzie bardziej tolerancyjny na braki w serwisie a ewentualne naprawy dużo tańsze. Eksploatacja wychodzi podobnie :)

no tylko fendt i ruski tak mają :)

nie pocieszaj mnie z mf bo czaje sie na 5460

Opublikowano

Może troche za bardzo dbacie o swoje sprzęty :D rusek napewno będzie bardziej tolerancyjny na braki w serwisie a ewentualne naprawy dużo tańsze. Eksploatacja wychodzi podobnie :)

ja gdy w pronarze po 250mth zmieniałem olej w silniku to na bąku zrobił sie tylko ,,grubszy" nalot, dokładnie wymyliśmy i lajcik :)

ale w skrzyni koniecznie musimy zmienić olej -szkoda synchronizatorów :)

Opublikowano
mało litrów mu wychodzi. a skąd brałeś pronarka z zakrzewa?( bo teraz widze ze włocławek a skąd dokładnie)

pronarek oczywiście z Zakrzewa z Agro-Polu od p. Wencla (wszystkie nowe maszyny mam od niego) :D

do Zakrzewa mam okolo 55km a ja mieszkam (mozna powiedziec) ze w takim trójkącie miedzy Włocławkiem Choceniem a Kowalem ;)

Opublikowano
co do przeglądów w MF serii 54xx to już trochę pisałem... za pięknie nie jest bo jest mało zamienników...

@black08 skąd dokładniej jesteś??? ;)

inowrocław

Opublikowano
co do przeglądów w MF serii 54xx to już trochę pisałem... za pięknie nie jest bo jest mało zamienników...

Głównie dzięki pomocy piootra nie wyważałem otwartych już drzwi jeśli chodzi o zamienniki których do serii 42xx jest sporo. Jeśli masz możliwość to sprawdź dostępność filtrów w katalogu Bepco, powinny być i do serii 54xx

Aj nieładnie, rozpanoszyłem sie z Fergusonem w dziale MTZ ;)

Opublikowano

ja w moim pronaze 1523A miałem podobny przypadek jak Grzesio31, pod czas jazdy po drodze wypadła mi szyba z prawych drzwi tylko ze miałem miej szczescia...za szybe dałem niecałe 800zł