Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość łorawiok
Opublikowano

Cena jajka , nie licząc kosztów amortyzacji .

Opublikowano

Gdzie ty masz jajko po 20 gr chyba w gównomarkecie fermowe bo moja żona sprzedaje swojskie po 80 gr i jest takie branie że przed świętami musiała odmawiać bo tyle chętnych było. 

Gość łorawiok
Opublikowano

Widziałem te swojskie siedzące tygodniami na ławie , bo nie było chętnych , a święta nie są codziennie . i jeśli można o nich powiedzieć że są z wolnego to raczej wychodka  A żona mogła dokupić z marketu i pomalować łajnem na zielono że to niby od zielononóżki skoro był taki popyt . Całe życie żrę chemię i dla paru jajek rocznie , które zjem nie trzymałbym kur ( mieliśmy kiedyś ) . 

Opublikowano

Widać że ta chemia wyżarła szare komórki. 

Żal mi twojej rodziny że ich tak trujesz tym marketoskim żarciem. 

Klienta( nie jednokrotnie specjalnie jedzie paręnaście km)  zdobywa się jakością a nie ilością .

Opublikowano
16 minut temu, PRIMO napisał:

Widać że ta chemia wyżarła szare komórki. 

Żal mi twojej rodziny że ich tak trujesz tym marketoskim żarciem. 

Klienta( nie jednokrotnie specjalnie jedzie paręnaście km)  zdobywa się jakością a nie ilością .

Kury karmisz samymi zbozami, warzywami i odpadkami?

Czy moze dokupujesz pasze pelnoporcjowe i im dosypujesz? Tylko szczerze.

Opublikowano

@ahten oto menu moich kur : owies, pszenżyto, qq, kupa gnoju, odpady kuchenne i 25kg paszy Kurka Naturka  NUTRENA zaznaczam że te 25 kg na 2-3 miesiące reszta do oporu. 

Opublikowano

Primo-  to kogut bez kury dostaje glupawki...😉😛

Opublikowano
7 minut temu, PRIMO napisał:

@ahten oto menu moich kur : owies, pszenżyto, qq, kupa gnoju, odpady kuchenne i 25kg paszy Kurka Naturka  NUTRENA zaznaczam że te 25 kg na 2-3 miesiące reszta do oporu. 

zamiast kurki naturki mozesz dołozyc białka do swojej paszy bo ona ma 17 %  białka  kurka naturka .   ,  co masz , groch ,bobik  nawet soje bo pewno dla przezuwaczy masz  zrub srutke 17 % białka pewno ogarniesz a i efekt lepszy a i posrucie rzepakoej jajka niespecjalne najlepiej kilka gatunków straczkow 

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Primo , nie gadaj że żyjesz jak amisz jakiś starodawny . Mogę  zapytać co jeszcze masz swoje ? . Mówienie o sobie że jestem rolnikiem jest na wyrost , ale wszędzie obowiązuje specjalizacja i nawet taki gość jak Jarek Bazydło jada wołowinę od święta a żona codziennie lata do samu , aby ten miał siłę robić przy bykach . I odpowiedz dlaczego kury dostają głupawki , bo widziałem u sąsiada jak uciekają przez całe podwórko i już po wszystkim wcale nie wyglądały na zadowolone .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

@łorawiok nie nie żyje jak amisz.

Mam krowy mleczne. 

Warzywa, mleko, jaja parę królików na pasztet.

 

 

Opublikowano
19 godzin temu, PRIMO napisał:

Kto! Ja rozsądny? 😂

@Dominik1987 pytałeś to odpowiedziałem co i jak. 

@łorawiok a gdzie tu mowa o fermie? 

Kolega chce raptem parę kur dla siebie a kogut powinien być w przeciwnym razie kury dostają głupawki .

Chcemy na początek parę kur dla siebie. Żona chce mieć na jajka mięsko ewentualnie a jest po studiach rolniczych to się zainteresowała tematem😀

Opublikowano

I to się chwali że chcecie mieć coś dla siebie a nie tylko sklep itd itp. 

@łorawiok a ty co koniny z marketu pojadłeś na śniadanie co tak rżysz jak ta szkapa w stajni. 

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Żona po studiach rolniczych nie wie czym się to je , to skąd my proste chłopy mamy wiedzieć . Może jakąś specjalizację z drobiu powinna zrobić .

@PRIMO  Taa , jeszcze celofanu i papieru , i to wszystko primo sort .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano (edytowane)

@łorawiok czy ty taki tępy czy tylko udajesz? o.O

Szkoła szkołą ale najwięcej nauczysz się na własnych błędach czyli praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka a teorią to tylko można się opdetrzeć i nic więcej. 

Ja też po szkole rolniczej a jedyne co z niej wyniosłem tylko papier bo niczego sensownego nie uczyli a dopiero jak przyjąłem dospodarstwo po ojcu to dopiero zaczęła się szkoła. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

Ja pierdziele...nie załamujcie mnie...gdzie tak uczą co? Nic nie nauczyli???Serio???? Nawet jak nie na produkcji zwierzęcej -dział żywienie- to chociaż na praktykach coś tam powinniście się obejść... :(

 

Opublikowano

Otóż... już nie ma prawdziwych szkół rolniczych w moich stronach :/ stały się reliktem minionej epoki....Najśmieszniejsze jest to,że prywatna szkoła zrobiła taki zaoczny kierunek i przez dwa lata ,,uczy w pigułce" tego, co kiedyś trzeba było znosić przez pięć lat...Troszku to nie fajnie -gdyż ,,uczące" tam osoby myślą, że mleko pochodzi z Biedronki :( i jacy nauczyciele- tacy później wykwalifikowani rolnicy...i cóż zrobić... jak przyjdzie taki o pracę pyta....😛

Opublikowano

U nas jest jeszcze szkoła rolnicza i daje radę ale co potrafią to nie wiem  Jak ktoś ma gospodarstwo to się przyda a pozostali to tylko by mieć maturę przy okazji lub zawodową. 

Po rolniczej łatwiej na studiach rolniczych.  Znam losy kilku absolwentów to dziw bierze że skończyli rolnicze a gdzie pracują 

6lat+3lata+4lata+5 lat tak wygląda czas zorganizowanego procesu edukacji i po tym czasie mamy absolwentów i powinni sobie dawać radę czyli potrafić zarabiać hajs 

Tess  możesz coś powiedzieć co daje taka szkoła bo jakoś nie jestem przekonany czy zawód rolnik gdzieś się przydaje oprócz własnego godpodsrstwa 

Opublikowano

Czemu to nie jesteś przekonany? Gro po rolniczej u Niemca,Norwega przy krowach -albo na ciągnikach:/ jeszcze paru w firmach jako przedstawiciele z nawozami i chemią..a jeszcze paru gania z odżywkami i innymi witaminkami właśnie dla drobiu i to przeważnie w Niemczech.. Dziewczyny niestety pracują zazwyczaj w innych zawodach - bo po tech.poszły na ZUTwSzczecinie i zakwaterowały się po urzędach... a to w gminie.. albo w starostwie-środowisko na topie ;) w ARiMR i jako doradcy-pare dziewczyn w lecznicy pracuje i pare przy weteryniarzach.... ale coś tam wspólnego z zawodem mają....bywa,że męża🤣 -ci co uczyli się tylko po papierek, to szczerze... albo jako ekspedientki spotykam, albo kelnerki...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez chudy14145
      Witam.jak prawidlowo przechowac zebrane jajka przed sprzedaza?
      w jakiej temperaturze?
      jak dlugo mozna przechowac jajka?
      Podzielcie sie swoja wiedza i spostrzezeniami 
    • Przez Darozioom
      Witam wszystkich forumowiczów
      Główną działalnością mojego gospodarstwa jest produkcja warzyw. Moimi największymi odbiorcami są 2 Domy Pomocy społecznej położone niedaleko mojej miejscowości. Ostatnio zauważyłem też że kupują one bardzo duże ilości tuszek drobiowych, oraz jajek dla swoich podopiecznych. W mojej głowie narodził się pomysł zagospodarowania budynków na mojej posesji które kiedyś były wykorzystywane do produkcji zwierzęcej, jednak od wielu lat pełnią rolę magazynów na złom, i różne inne niepotrzebne rzeczy. Jeśli chodzi o sprzedaż warzyw to od tego sezonu zamierzam sporą część mojej produkcji obierać i pakować próżniowo dzięki czemu do odbiorcy będzie docierał gotowy produkt. W analogiczny sposób chciałbym zrobić z tuszkami kurczaków.
      Bardzo proszę forumowiczów o podpowiedź czy jako gospodarstwo mogę sprzedawać produkty do stołówek, restauracji, sklepów?
       
    • Przez TomaszR
      Witam
      Jakie sa wymagania przy kurach nioskach klasy zero i jeden.
      Czy się różnią jaka tych klas. Jedne i drugie kury mają wolny wybieg i będą jeść to samo. czy chodzi o powierznie wybiegu czy kurnika?
      W internecie  jest kilka różnych informacji.
      Mam dwa pomieszczenia po ok. 35 metrów kwadratowych. Ten sam budynek ale przedzielone ścianą.
      Trzeci budynek ok 100 metrow. Wybieg ok. 50 arów.
      Ile mogę trzymac kur? Czy powyżej 350 to już ferma i większe wymagania?
      Gdzie zgłaszać.
      Lekarz weterynarii wiadomo, ale co z Urzedem Skarbowym. czy muszę mieć kase fiskalną czy wystarczy rachunek RR.
      A pieczątki? Czy musze każde jajko znakować czy tylko klasy zero.
      Może lepiej mieć kury z wolnego wybiegu bo chyba mniejsze wymagania, a różnice niewielkie bo i tak dam im jeść to samo.
    • Przez jankes84
      Witam serdecznie. Mam pytanie do forumowiczów a mianowicie  chodzi mi o  odpowiedź na pytanie przy jakiej ilości kur niosek można z tego zyć. Proszę o odpowiedzi osób które siedzą w tym temacie a nie gimnazjum w stylu mój kuzyn ma 100 kur i zarabia po 5 tys zł.chodzi mi o hodowle na poziomie do 1000 szt. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    • Przez jankes84
      Witam serdecznie. Mam pytanie do forumowiczów a mianowicie  chodzi mi o  odpowiedź na pytanie przy jakiej ilości kur niosek można z tego zyć. Proszę o odpowiedzi osób które siedzą w tym temacie a nie gimnazjum w stylu mój kuzyn ma 100 kur i zarabia po 5 tys zł.chodzi mi o hodowle na poziomie do 1000 szt. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v