Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hehe u mnie tak samo sąsiedzi też go wzieli. Pierwszy raz go siałem w 2015 roku (wiadomo susza konkretna) zasiałem go na dobrej ziemi 3 klasa na wiosennej orce z obornikiem miejscami była równa z sieczkarnią przynajmniej tak mówili kośniki :D i z kawałaka ok. 1.40 dała wtedy 8 pełnych t088 a w poprzednim roku z tego samego kawałka prawie 9 wyszło :)

Opublikowano

Ktoś wie coś na temat odmiany vasili i xxilo? I co polecicie w zamian za saxxofon? Nie chce go siać 3 rok z rzędu.

xxilo bardzo dobra odmiana  ale tego vasili to nie kojarze a skąd masz oferte na te nasiona???ja saxxofon sieje co roku , dlaczego nie chcesz go siać 3 rok z rzedu?? slabe plony czy co??

Opublikowano (edytowane)

U mnie w tym roku będzie Touran trzeci rok z rzędu i pierwszy raz Kwinns. Po touranie pryzma jest żółta od ziarniaków, przynajmniej u mnie. Ciekawe jak kwinns się sprawdzi.  

Nie zauważyłem.Kolega sieje na kiszonkę to może Kwinns będzie ok.,na ziarno słabo wypadł.

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano (edytowane)

Nie zauważyłem.Kolega sieje na kiszonkę to może Kwinns będzie ok.,na ziarno słabo wypadł.

To może coś koledze nie poszło.

Takie miałem kolby w touranie w ubiegłym roku a sieje 100 tys/ha gdzie większość profesorków mówi że to jest za gęsto. Moim zdaniem kolba przyzwoita.  

post-60301-0-19029800-1485454871_thumb.jpg

Edytowane przez Mateusz6340
Opublikowano
Mateusz6340 kolego zdjęcie całkiem całkiem i siew też wykonuję tak jak Ty na 100 tyś jest ustawiony siewnik .Sprawdzałem gęstość na polu to wychodzi od 94 do97 tyś średnia na całym polu .Najwięcej przepustów jest na górach i glinach grupy utrudniają siew .
Opublikowano (edytowane)

Przyznam się szczerze że ja po siewie to nie mierzyłem odstępu między nasionami ale wiem że siewnik był ustawiony na 100tys/ha bo i komputer w ciągniku też pokazywał "setkę". Ale w tym roku zmierzę z ciekawości czy dokładnie sieje :D  

Opublikowano

Podobno kukurydza najlepiej plonuje na wysiewie 83.000 na hektar tak twierdzą firmy nasienne , ja co roku wale 85 tysi i zastanawia mie jak to mozliwe ze macie TAK OLBRZYMIE KOLBY przy opsadzie powyzej 100 000 nasion na hektar?????Napewno za gesto przy mega suszy kazda dodatkowa roślina na metrze rywalizuje o wode lepiej mniej a lepszej jakości.

Opublikowano
Eliot kolego słuchaj firmy nasienne to dobrze wyjdziesz .Ja co rok sieję na 100 tyś i jest oki .Na mojej ziemi nie można niżej gliny i górki robią swoje .Obsada zawsze jest niższa niż norma wysiewu .Na równym terenie i ziemi przesypującej się najlepiej dobrej klasowo to można siać 85 tyś .W 2016 roku dopisała pogoda i plon ładny był .W suchym roku też dobrze zbieram .Ja uważam ,że trzeba  dobrze dobrać odmianę do typu gleby .Nie zawsze dobrze plonujące odmiany u kogoś będą u nas plonowały .
Opublikowano (edytowane)

Kolega wyżej ma rację, jak nie masz piachu gdzie wszystko wyrośnie(pomijając kwestię że później uschnie) lub dobrej klasowo ziemi, takiej typowo gruzełkowatej to co z tego że wysiejesz 100 tys jak wzejdzie ci 85, stąd taka a nie inna kolba..  u mnie mam mokre ziemie, a zarazem zimne ziemie i też zawsze wysiewam 100 tys. kolba jak na zdjęciu wyżej

Edytowane przez PATr
Opublikowano

To może coś koledze nie poszło.

Raczej nie bo agrotechnika,nawozy te same a różnica w plonie spora.

Ja przy 80 tyś.na piachu wyciągnąłem 14t/ha,mówię o ziarnówce a wy jeśli rozumiem o kiszonce.

Ja też słyszałem że zbyt duża obsada nie sprzyja plonom w czasie niedoboru wody.

Opublikowano

To oczywiste, że jak jest więcej posiane to wypije więcej wody. Ja na kiszonkę sieję na piachu 90 tyś.

Opublikowano (edytowane)

miał ktoś odmianę Dublino
z Saatbau na kiszonke ? ciekawi mnie jakie ma rośliny i czy lubi lżejsze stanowiska ?

Edytowane przez batim
Opublikowano (edytowane)

Firmy nasienne zawsze gadają żeby siać rzadziej ale jak przychodzi co do czego to nawet na dniach kukurydzy obsada wynosi około 100tys/ha (a raz widziałem nawet 120tys/ha ale to pare lat temu). Ja sieje na 100tys/ha nawet i na słabszych ziemiach, zgadza się kukurydza wypije wiecej wody ale też zakryje szybciej międzyrzędzia i wtedy woda tak z ziemi nie paruje i presja zielska mniejsza. To zdjecie było z 2016 a mam fotke jeszcze z sezonu 2015 gdzie była susza i kolba była mniejsza ale też było 28 ziarenek w rzedzie. Fakt ziemia na tych polach jest dobra na słabszych ziemiach (mozaika i piaski) już tak kolorowo nie jest ale zle też nie jest.   

Opublikowano

Kolba bez szału , normalna .Tez sieje zawsze 100 tyś na ha i moim zdaniem jest to w sam raz.

Opublikowano

28 ziaren w rzędzie to krótka kolba. Są odmiany mające do 36 ziaren. Ile rządków było na tym Touranie 14-16-18? Z tej perspektywy to nawet k... będzie wydawał się duży.

Opublikowano

jak juz porównujecie to porównajcie mase ziarniakow a nie wielkość kolby