Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas w zeszłym roku było zasiane: Danubio, Touran, Dynamite, Cassilas, Ricardinio, LG 32.58 i Pionierr PR39F58. Wszystkiego łącznie 16 ha. Najwięcej było Danubio i ona najlepiej usrała ale ogólnie wszystkie były niezłe. Najlepszy też miała start. W badaniach kiszonki sucha masa wyszła 42% a skrobia 46%.

Opublikowano

To jednak wybiorę Danubio cena u nie to 450 zł za 80 tyś nasion. Jeszcze coś drugiego by się przydało. Rogoso cena 250 zł za 50 tys.

Miałem praktyki w zeszłym roku w jednym sklepie to ta odmiana schodziła paletami. Właśnie tam będą jeszcze mieć Vasili po 290 zł za 50 tyś i Elzea 390 zł za 80 tyś hodowca IGP

Opublikowano

Panowie może mógłby mi ktoś doradzić dobrą odmianę qq na kiszonkę na klasy II-V ? Niestety z rzepaku nic nię będzie kolejny rok z rzędu więc trzeba przesiać QQ na II klasie. Z góry dziękuje

Czego juz sadzisz ze z rzepaku nici.?Teraz nie stwierdzisz czy przezimowal.

Ja polecam tak jak koledzy danubio wysoka odmiana o przecietnej kolbie.

Opublikowano

rafakfdziela jak z tym mas 22r trafisz w suchy rok to nawet na zero nie wyjdziesz. z resztą co ja piszę.... ja na 3 ha tej odmiany byłem w plecy gdzieś 4 tys. zł. o ile dobrze pamiętam.

Rozmawiałem z agronomem i powiedział ,że to jest jedna z najlepszych kukurydz na suchy rok na moje gleby .Mówił ,że jeszcze nigdy nie zawiodła ,a ma pod sobą kilka tysięcy hektarów kukurydzy .Koleś będzie nadzorował moją plantację i odpowiada za nią .W lutym chce przyjechać i zobaczyć na jakim polu będzie siana .Nie sądzę ,że przedstawiciel Agro sieci pozwolił ,by sobie na jakąś wpadkę .Sam jestem ciekaw czym się pochwali ,bo ma przywieść materiały z doświadczeń kilku lat różnych odmian i lokalizacji .Odradził mi pioniera .

Opublikowano

w sezonie 2015 miałem na jednym polu 3 odmiany. mas 22 dał 3 tony,. rosomak ponad 4. a p8400 ponad 6 ton o ile dobrze pamietam. 22r to była najgorsza odmiana jaka miałem. tak się zraziłem że już nic z maissadura nie kupię. kolega miał ją w zeszłym sezonie no i zadowolony ale u nas sezon 2016 był bardzo dobry​

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie Nasze rodzime odmiany dobrze sobie radzą w nie sprzyjających warunkach .

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Guzik prawda. Jak zadbasz tak masz i przy odpowiednim nawożeniu polska i zagraniczna będą reagować podobnie.

Opublikowano

Dariusz ja siałem po życie jakąś francuska( firma i jej nazwa wypadła mi z glowy) to ci powiem ze średnio ale nieodstawalo od polskich, gdyby nie żyto była by o wiele większa(miała gdzieś około 3,70m) więc ja osobiście niesiałbym polskiej Opoki bo niewiadomo czy będzie to miało sens, jeśli po życie chcesz siać to wybierz lepsza firmę niż KWS :-)

Opublikowano

Czego juz sadzisz ze z rzepaku nici.?Teraz nie stwierdzisz czy przezimowal.

Ja polecam tak jak koledzy danubio wysoka odmiana o przecietnej kolbie.

Kolego u mnie na jesieni już było wiadome, że z rzepaku nic nie będzie przez suszę, która panowała podczas siewu. Rzepak wychodził ponad miesiąc a i tak cały nie powschodził.

Opublikowano

Legion lepszy, bo Bogorię podobno głownia strasznie atakuje. Bardzo szerokie liście Bogorii dają masę, ale znacznie przyspieszają transpirację, tzn oddawanie wody. Na suszę kiepska sprawa.

Opublikowano

Jeżeli się sprawdza, to po co zmieniać.
Ja sieje co roku od 3 lat lg 32.16 i co sezon biorę po 2 jed. coś na próbę, na moje warunki nic lepszego narazie nie znalazłem.
Na ten rok mam dkc 3350 i farmfire.
W zeszlym roku miałem konsulixa i bogorie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w tym roku będzie Touran trzeci rok z rzędu i pierwszy raz Kwinns. Po touranie pryzma jest żółta od ziarniaków, przynajmniej u mnie. Ciekawe jak kwinns się sprawdzi.  

Edytowane przez Mateusz6340
Opublikowano

Już nie bardzo sie wychodzi na suszeniu na opał, mam suszarnie a mimo to sprzedaje mokrą i większośc już tak robi ... licząc sam opał i ile ubędzie tej kukurydzy a co dopiero jak sie doda zakup suszarni. Jedynie jak wysuszysz i przechowasz na lepszą cene wtedy jest zysk, mokrą musisz sprzedać po ile jest...

Ja wziełem w tym roku na spróbke P9486 FAO 280 

to ja zle licze czy co bo mi wychodzi tak olej opałowy jest po 3 zł  maksymalnie na tonoprocent spali 1,5 litra tj 4,5 wiec nawet zalozmy z pradem 5 zł tonoprocent czyli jak w tym roku kukurydza moja miala 24 % i sprzedalem ja po 428 zł z vatem to musialbym zbic 10 % czyli koszt by byl 50 zł tony a wiec 10 ton to na mokro byl zysk 4280 zł a teraz jest 663 z vatem wiec kukurydzy odpada 1,1 procen na kazdy tonoprocen wiec jest 8900 x 663 = 5900 i tak koszt suszenia by byl 500 zł bo 10 ton razy 50 zł  czyli reasumujac 5900 - 4280 - 500 = to wychodzi ze zostaje 1120 zł niech mnie ktos poprawi jak zle licze

Opublikowano

i ja będę siał kolejny rok z rzędu tourana,cos tylko dobiorę na kawałek piachu

Opublikowano

u mnie sprawdził sie super to nie będę kombinował,z resztą nie tylko mi popasował,sąsiedzi w tym sezonie tez będą siać i kuzyni :)