Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, że opady są ważne i potrzebne młodym roślinom, ktore nie mają jeszcze rozwiniętego w pełni systemu korzeniowego. Wkurzające jest to pisanie miałem mega suszę i zebrałem 10 t/ha kukurydzy, 7 t przenicy czy 5 rzepaku, albo tylko 3 pokosy. Susza to pojęcie bardzo względne. Ludzie nie zebrali nawet połowy tych plonów które podałem. U mnie nawet drzewa zaczęły podsychać a one usychają ostatnie.

Opublikowano

odmiana dynamite na ziarno bedzie ok? co polecicie jeszcze na 4-5 klase?

kolby fajne ale zdecydowanie  to będzie kiszonka. Sam Maisadour zachwala to jako super kiszonkę,  przejrzyj jeszcze raz katalog i wybierz inna odmianę.

Opublikowano

Dynamite na V klasie nie radzi sobie z suszą. Nawet jak wyrośnie to kolby słabe. To wymagająca odmiana i na kiszonkę. Rozejrzyj się za odmianami saaten union, bo warte uwagi.

Opublikowano

Co do suszy w tym roku to jest to pojęcie bardzo indywidualne. Poziom wód gruntowych u mnie spadl o ok. 1 m. Wody nie przybyło po obecnej i poprzedniej zimie wiec sytuacja jest dość napięta.  Największe znaczenie teraz ma dobór odmiany, żeby nie trafiła na wiosenne chłody, zimną Zośkę i zdążyła nalać kolbę w czerwcu, kiedy ma największe zapotrzebowanie na wodę. Ja u siebie dobieram obecnie FAO max 230/240 - Jestem z okolic Torunia.  250 niestety dla mnie to juz ryzyko. Dodatkowo sól na pole i dużo polidapu na wczesny start. Delitop pewnie dał z 12t/ha. Znam lokalizacje spod Inowrocławia gdzie 2 lata temu ( 2013 ) kolega na poletkach wagowych miał najlepszy wynik - w dołku kuku sypneła prawie 17 t.

Opublikowano (edytowane)

Koledzy co polecacie na kiszonke Podlaskie  obszar pomiedzy I a II gleby od 4b do V łapie 6 mozaikowata raczej zagraniczne , sieje Lg ale zwiekszam i wypróbowal bym cos nowego?

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano

Oj już nie przesadzaj, dobra odmiana, w wilgotniejszych porach i na słabych stanowiskach dawała dobry plon. Dziki tylko ją potwornie lubią, bynajmniej u mnie jak przychodziły to tylko na LG, pioniera nie ruszały, susze znosiła nienajgorzej, w szczególności w fazie nabijania kolby

Opublikowano

Miałem ze 3 lata temu lg laurena. to tak samo dziki go zmasakrowały. do tego stopnia że kołu łowieckiemu musiałem sprawe sądową zakładać. może sie 1/3 na polu ostała. plonu z ha nie mogłem określić ale jaoś te kolby co sie zostały  dość kiepskie były w porównaniu np do kws z tamtego roku

Opublikowano

To zwykły farmazon z tymi dzikami,poprostu dziki wybierają wczesnie odmiany i pewnie jak byście zasiali lg puzniejsze a z innych firm wczesniejsze to te lg by im już tak nie smakowało.Teraz sie przyznać że siało sie wczesne z lg:}}}}

Opublikowano

MOŻE I FAO TEŻ MA WPŁYW. ale na pewno nie tylko to. dkc 3016 ma wczesne fao a dziki jej nie ruszają. Ja skłaniał bym sie raczej do tego typu ziarna I tego jak dana odmiana wiąże skrobie. dziki nie przepadają za dentami jeśli mają wybór oczywiście. co nie zmienia faktu że lg laurena bardzo lubiły

Opublikowano

U mnie 22.44 i 33.233 dziki bardzo sobie upodobały. Nie jestem jakimś fanem pioniera, ale on był siany od miedzy, dziki przyszły na środek pola i jadły tylko LG;) Ale mowa tu o ziarnku w rządkach, bezpośrednio po siewie

Opublikowano

Oj już nie przesadzaj, dobra odmiana, w wilgotniejszych porach i na słabych stanowiskach dawała dobry plon. Dziki tylko ją potwornie lubią, bynajmniej u mnie jak przychodziły to tylko na LG, pioniera nie ruszały, susze znosiła nienajgorzej, w szczególności w fazie nabijania kolby

http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/978-nowe-zdj%C4%99cia-2015-259/ masz niedowiarku zdjęcie kukurydzy LG.

Opublikowano

Nie jestem zalogowanyy więc nie widze, a ja się po raz kolejny spytać chcę, czemu Ty wszystko do jednego worka wrzucasz? A może błąd w oprawie bądź niedobór czegoś był? Wcześniej zarzucałeś błąd w tym, że wapno człowiek posiał i kukurydza się nie udała, teraz, że to ogólnie słaba odmiana, ludzie sieją i się udaje im, a u sąsiada była zła a u Ciebie zwykła prosta Polska odmiana się udała i każda inna jakiej Ty nie siejesz jest do niczego. Zacznijmy przedstawiać obiektywnie plusy i minusy danej odmiany, opisujmy wszystkie zabiegi, dawki nawozów, całą agrotechnikę a nie chwalmy tylko JA SIEJĘ REDUTĘ TO I WY SIEJCIE BO LEPSZEJ NIE MA!

Opublikowano (edytowane)

yahooo777 kolego ,a kto mówi ,że ja miałem Polską odmianę .Czytaj ze zrozumieniem ..w tym roku będę siał Redutę  pierwszy raz .Ja siałem kukurydzę w 2015 roku logo_saatbaulinz.gif:-)

[galleryimg=631886] specjalnie dla Ciebie kolego wgrałem to zdjęcie .

Największa kukurydza moja na ziarno ,średnia na kiszonkę ,a najmniejsza sąsiada odmiana LG.

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

właśnie zadzwonił mi mój dystrybutor kukurydzy z informacją że jawora niestety mi nie dowiezie bo jego pośrednik wystawił. podrzućcie koledzy gdzie  tak puźno kupie jeszcze kanoniera albo jawora

Opublikowano

właśnie zadzwonił mi mój dystrybutor kukurydzy z informacją że jawora niestety mi nie dowiezie bo jego pośrednik wystawił. podrzućcie koledzy gdzie  tak puźno kupie jeszcze kanoniera albo jawora

wczoraj kupowałem jawora, zostało im jeszcze trochę na stanie, 175 za jednostkę. Nie wiem skąd jesteś, ja kupiłem w Siedlcach

Opublikowano

Pajej próbuj z Susann. Ja mam na ten rok jedną jednostkę. 80 tyś waży chyba 24,8 czy 25,8 kg. Sprawdzę potem siłę kiełkowania jeśli kogoś interesuje. Rosomak i Codigreen jeszcze nie dotarły.